Avun kutsuminen onnettomuustilanteessa iPhonen tai Apple Watchin Kolarintunnistus-toiminnolla

Jos iPhonesi tai Apple Watchisi havaitsee vakavan kolarin, laite voi ottaa yhteyttä hätänumeroon.

Kolarintunnistus-toimintoa tukevat iPhone- ja Apple Watch -mallit

Kolarintunnistus toimii seuraavissa iPhone- ja Apple Watch -malleissa:

• iPhone 14 tai uudempi (kaikki mallit), jossa on iOS 16 tai uudempi

• Apple Watch Series 8 tai uudempi, Apple Watch SE (2. sukupolvi) ja Apple Watch Ultra tai uudempi, jossa on watchOS 9 tai uudempi

Hätäpuheluissa käytetään matkapuhelinyhteyttä tai Wi-Fi-puhelua Apple Watchin tai iPhonen internet-yhteydellä.

Miten iPhonen ja Apple Watchin Kolarintunnistus toimii?

Kolarintunnistus on suunniteltu tunnistamaan vakavat kolarit, esimerkiksi kolarit, joissa auton keula, sivu tai perä osuu johonkin tai joissa auto kaatuu. Kolarintunnistus toimii porrasperäisten autojen, tila-autojen, katumaastureiden, lava-autojen ja muiden henkilöautojen kanssa.

iPhonesi ja Apple Watchisi voivat havaita vakavat kolarit

Kun vakava kolari havaitaan, iPhonesi tai Apple Watchisi soittaa merkkiäänen ja näyttää hälytyksen1.

• Jos et näe iPhonesi näyttöä, puhelin lukee hälytyksen ääneen. Jos sinulla on mukana vain puhelimesi, näytöllä näkyy Hätäpuhelu-liukusäädin – ja puhelimesi voi soittaa hätänumeroon.

• Apple Watch soittaa merkkiäänen, napauttaa rannettasi ja näyttää näytöllä kysymyksen. Jos sinulla on mukana vain kellosi, näytöllä näkyy Hätäpuhelu-liukusäädin. Jos sinulla on mukanasi matkapuhelinyhteydellä varustettu Apple Watch tai jos Apple Watchisi on yhteydessä Wi-Fi-verkkoon, se voi soittaa hätänumeroon.

• Jos sinulla on mukanasi sekä iPhone että Apple Watch, Hätäpuhelu-liukusäädin näkyy vain kellossa. Lisäksi puhelu yhdistetään kellosta ja puhelun äänet kuuluvat kellosta.

• Jos kykenet, voit valita, soitatko hätänumeroon vai hylkäätkö hälytyksen.

• Jos et kykene reagoimaan, laite soittaa automaattisesti hätänumeroon 20 sekunnin odotusajan jälkeen.

• Jos olet lisännyt ICE-yhteyshenkilöitä, laite lähettää heille viestin, joka sisältää sijaintisi ja ilmoituksen siitä, että olet ollut vakavassa kolarissa.

• Jos olet lisännyt SOS-tiedot, laite näyttää SOS-tietojen liukusäätimen, jotta pelastushenkilöstö voi tarkistaa SOS-tietosi.

Jos ajoneuvossa on oma integroitu toiminto kolarin tunnistamiseksi ja puhelun soittamiseksi, tämä prosessi jatkuu muuttumattomana. Kolarintunnistus-toiminto ei peruuta mitään hätäpuheluita, jotka ovat jo käynnissä iPhonessasi. Kolarintunnistus-toiminto peruuttaa iPhonen tai Apple Watchin käynnissä olevat puhelut, jotka eivät ole hätäpuheluita.

Laitteen määrittäminen hätätilanteita varten

Tuetuissa iPhone- ja Apple Watch -malleissa Kolarintunnistus-toiminto on oletusarvoisesti käytössä. Toimimalla alla annettujen ohjeiden mukaisesti voit myös varmistaa, että laitteesi voi jakaa ICE-yhteyshenkilöiden ja pelastushenkilöstön tarvitsemat tiedot.

• Jos haluat lähettää hälytyksen ICE-yhteyshenkilöille ja jakaa SOS-tiedot pelastushenkilöstön kanssa, ota SOS-tiedot ja ICE-yhteyshenkilöt käyttöön Terveys-apissa.

• Jos haluat jakaa sijaintisi ICE-yhteyshenkilöille, laita sijaintipalvelut päälle Hätätila SOS -toiminnolle seuraavasti: napauta iPhonessa Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut ja varmista, että Hätäpuhelut ja SOS on päällä.

Hätäpuhelun soittaminen iPhonella tai Apple Watchilla vakavan kolarin jälkeen

iPhone tai Apple Watch voi ottaa yhteyttä hätänumeroon vakavan kolarin jälkeen, vaikka et itse kykenisi tekemään mitään2,3.

Jos käytössäsi on iPhone 14 tai uudempi (kaikki mallit) ja olet mobiili- ja Wi-Fi-verkon kattavuusalueen ulkopuolella, kolarintunnistusilmoitukset voidaan välittää hätäkeskukselle käyttämällä Hätätila SOS satelliitin kautta ‑järjestelmää paikoissa, joissa se on käytettävissä. Lue lisätietoja Hätätila SOS satelliitin kautta ‑toiminnosta.

Jos kykenet reagoimaan

• Jos sinun täytyy ottaa yhteyttä hätänumeroon, pyyhkäise laitteesi näytön Hätäpuhelu-liukusäädintä. Laitteesi soittaa hätänumeroon, minkä jälkeen voit puhua hätäkeskuspäivystäjän kanssa.

• Jos aloitit hätäpuhelun, mutta et tarvitsekaan apua, älä katkaise puhelua. Odota, kunnes vastaaja vastaa, ja kerro, että et tarvitse apua.

Jos et kykene reagoimaan

• Jos et ole aloittanut puhelua tai peruuttanut hälytystä 10 sekunnin kuluttua, laitteesi aloittaa toisen 10 sekunnin laskennan. Tänä aikana laitteesi antaa kovaäänisiä merkkiääniä huomiosi saamiseksi. iPhonesi värisee voimakkaasti ja Apple Watch napauttaa rannettasi voimakkaasti.

Jos et kykene reagoimaan, iPhone ottaa yhteyttä hätänumeroon ja toistaa tallennetun ääniviestin
  • Jos et vieläkään reagoi, laite soittaa hätänumeroon tämän 10 sekunnin jälkeen.

• Kun laitteesi soittaa tämän automaattisen puhelun, se toistaa hätäkeskuspäivystäjälle toistuvasti saman ääniviestin, joka toistetaan myös laitteesi kaiuttimista. Tämä viesti kertoo hätäkeskuspäivystäjälle, että Apple-laitteesi havaitsi vakavan kolarin ja että et reagoi. Se kertoo myös arvioidun sijaintisi pituus- ja leveyspiirikoordinaatteina sekä etsintäsäteen.

• Viesti toistetaan sijaintimaasi ensisijaisella kielellä viiden sekunnin välein. Ensimmäisen kerran jälkeen viestin äänenvoimakkuutta pienennetään, jotta voit puhua tai joku muu lähellä oleva voi puhua puhelimessa hätäkeskuspäivystäjän kanssa. Voit myös pysäyttää tämän tallennetun viestin.

Kolarintunnistus-toiminnon käytöstä poistaminen

Voit poistaa käytöstä hälytykset ja automaattiset hätäpuhelut vakavan kolarin jälkeen. Kun poistat nämä hälytykset ja puhelut käytöstä jossain laitteessasi, josta on muodostettu laitepari, poistat ne automaattisesti käytöstä myös muissa laitteissa, joista on muodostettu laitepari kyseisen laitteen kanssa.

iPhone

1. Avaa Asetukset-appi.

2. Napauta Hätätila SOS.

3. Laita Soita vakavan kolarin jälkeen -asetus pois päältä.

Apple Watch

1. Avaa iPhonessa Apple Watch -appi.

2. Napauta Oma Apple Watch -välilehdellä Hätätila SOS.

3. Laita Soita vakavan kolarin jälkeen -asetus pois päältä.

Kolarintunnistus ja tietosuoja

Vakavat kolarit tunnistetaan laitteidesi tunnistimien tietojen avulla. Kaikki tunnistintiedot, joilla vakavat kolarit tunnistetaan, käsitellään laitteessa. Lisäksi ne hylätään kolarin tunnistamisen jälkeen, ellet hyväksy niiden jakamista Kolarintunnistus-toiminnon parantamiseksi. iPhonen mikrofonilla esimerkiksi havaitaan kovia ääniä, joita esiintyy kolareissa. Jos sallit tietojasi jakamisen Kolarintunnistus-toiminnon parantamiseksi, äänitasot jaetaan Applelle. Raakaa äänidataa ei koskaan kerätä tai tallenneta Kolarintunnistus-toimintoa varten tai Kolarintunnistus-toiminnon parantamiseksi.

Jos iPhonesi tai Apple Watchisi havaitsee vakavan kolarin ja ottaa yhteyttä hätänumeroon, se sisällyttää mukaan laitteesi sijainnin pituus- ja leveyspiirikoordinaatteina. Puhelussa jaetaan sijaintisi riippumatta siitä, oletko ottanut sijaintipalvelut käyttöön vai ei.4

1. Kolarintunnistus-toiminto ei kykene tunnistamaan kaikkia kolareita.

2. Jos et kykene reagoimaan ja maassasi tai alueellasi on useita hätänumeroita, laite valitsee niistä yhden automaattisesti.

3. Tietyillä alueilla paikallinen hätäpuhelujärjestelmä saattaa edellyttää puhelun yhdistymisen jälkeen käyttäjän toimia, kuten valitse ”1”.Tällaisissa hyvin harvinaisissa tapauksissa valintaa ei voi tehdä automaattisesti hätäpuhelun soittamiseksi, mutta ICE-yhteyshenkilöille ilmoitetaan joka tapauksessa.

4. Sijainnin jakaminen pelastuspalvelulle vaihtelee maan ja alueen mukaan, eikä ehkä ole käytettävissä kaikkialla.