Jos sinun on asennettava Rosetta Maciin

Rosetta 2:n avulla Applen sirulla varustettu Mac pystyy käyttämään Intel-prosessorilla varustettua Macia varten kehitettyjä appeja.

Rosettan asentaminen

Rosetta 2 on saatavilla vain Applen sirulla varustettuihin Mac-tietokoneisiin.

1. Varmista, että Mac on yhdistetty internetiin.

2. Avaa mikä tahansa appi, joka tarvitsee Rosettaa. Jos appi avautuu, Rosetta on jo asennettu ja käytössä.

3. Jos Rosettaa ei ole asennettu, sinua pyydetään automaattisesti asentamaan se.

macos-big-sur-software-update-rosetta-alert
  4. Klikkaa Asenna, anna käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja anna asennuksen jatkua. Jos klikkaat Ei nyt, sinulta kysytään uudelleen, kun seuraavan kerran avaat Rosettaa edellyttävän apin.

Rosettan käyttäminen

Rosetta ei ole appi, jonka avaat tai jota käsittelet. Rosetta toimii taustalla aina automaattisesti, kun käytät ainoastaan Intel-prosessorin sisältäviä Mac-tietokoneita varten kehitettyä appia. Se muuntaa apin siten, että appia voidaan käyttää Applen sirun kanssa. Sinun tarvitsee vain avata haluamasi appi ja käyttää sitä tavalliseen tapaan.

Useimmissa tapauksissa et huomaa Rosettaa käyttävässä apissa suorituskykyeroa. Sinun kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä apin kehittäjään ja kysyä, onko saatavilla sellaista versiota, joka pystyy hyödyntämään natiivisti Applen sirun koko tehoa ja suorituskykyä.

Tarvitseeko appisi Rosettaa?

1. Valitse apin kuvake Finderissa.

2. Valitse Finderin valikkorivillä olevasta Arkisto-valikosta Näytä tietoja.

3. Etsi näkyviin tulevasta Tiedot-ikkunasta rivi, jolla lukee Laji. Jos Laji-rivillä lukee Appi (Intel), appi tarvitsee Rosettan, jotta sitä voi käyttää Macissa, jossa on Applen siru. Jos Laji-rivillä lukee Appi (Universaali), appi ei tarvitse Rosettaa, koska se tukee sekä Applen sirua että Intel-prosessoreita.

Joissakin universaaliapeissa (apeissa, jotka eivät tarvitse Rosettaa) voi myös olla Avaa käyttäen Rosettaa -asetus. Tämän asetuksen avulla universaali appi, kuten verkkoselain, voi käyttää liitännäisiä, laajennuksia ja muita lisäosia, jotka tarvitsevat Rosettaa, koska niitä ei ole päivitetty tukemaan Applen sirua. Jos universaali appi ei tunnista apille asentamaasi lisäosaa, voit sulkea apin, valita tämän asetuksen ja yrittää uudelleen.

macos-big-sur-safari-info-rosetta