Tietoja macOS:ään lisätyistä SMB 2- ja SMB 3 -ominaisuuksista

Ota selvää, mitkä SMB-ominaisuudet lisättiin kuhunkin macOS-versioon.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yritys- ja oppilaitosverkkojen ylläpitäjille.

Microsoft on luonut Server Message Block (SMB) -protokollan ja ylläpitää sitä. Tässä on esitetty Applen macOS:ään lisäämään SMB-toteutuksen keskeiset ominaisuudet, kun asiakkaana on Mac. Jos toisin ei erikseen ole todettu, alla kuvatut ominaisuudet on otettu käyttöön kyseisessä versiossa ja niitä ylläpidetään myöhemmissä versioissa.

macOS Catalina 10.15

Ominaisuus

Kuvaus

Mukautuvat liukuhihnakäsittelyn parannukset

Liukuhihnakäsittely sallii eri segmenttien määrät ja koot, mutta säilyttää monisäikeisyyden.

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lähettää.

Segmenttien enimmäismäärä: 6

Segmentin enimmäiskoko: 1 Mt

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lataa.

Segmenttien enimmäismäärä: 6

Segmentin enimmäiskoko: 1,25 Mt

Pysyvät kahvat

Jatkuvasti käytettävissä olevat palvelimet käyttävät pysyviä kahvoja. Jatkuvasti käytettävissä olevat palvelimet näyttävät olevan yksi palvelin, mutta ne ovat itse asiassa useita solmuja, jotka peilaavat tietoja, minkä ansiosta jaettu resurssi on jatkuvasti käytettävissä. Tämä on yleistä pilvi- ja klusterikokoonpanoissa. Jos jokin solmu ei ole käytettävissä, toiseen kahvaan muodostetaan yhteys pysyvän kahvan avulla.

Time Machine -palvelimen vaatimuksia on muutettu.

Time Machine -varmuuskopioiden kohteena voidaan käyttää mitä tahansa jatkuvasti käytettävissä olevaa palvelinta.

NetBios-nimenselvityksen prioriteettitasoa on laskettu.

Nimenselvityksessä käytetään nyt Bonjouria, sitten DNS:ää ja lopuksi NetBiosia. macOS priorisoi aikaisemmin Bonjouria, sitten NetBiosia ja lopuksi DNS:ää.

SMB 1 käyttää aina allekirjoitusbittiä.

SMB 1 -yhteyttä muodostettaessa allekirjoitusbitti oli aikaisemmin valinnainen.

macOS Mojave 10.14

Ominaisuus

Kuvaus

Mukautuvat liukuhihnakäsittelyn parannukset

Liukuhihnakäsittely on nyt monisäikeinen, mutta segmenttien määrä ja koko on kiinteä.

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lähettää.

Segmenttien määrä: 4

Segmentin koko: 1 Mt

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lataa.

Segmenttien määrä: 4

Segmentin koko: 512 kt

macOS High Sierra 10.13

Ominaisuus

Kuvaus

Yksinkertaistettu Finder-selaus

Finder voidaan määrittää selaamaan kansioiden sisältöjä nopeammin.

Hakemistovuokraus

Hakemistovuokrauksen ansiosta asiakas pystyy tallentamaan hakemiston luettelointitiedot välimuistiin entistä paremmin.

Tiedostovuokraus

Tiedostovuokrauksen ansiosta asiakas pystyy tallentamaan tiedostojen tiedot paikallisesti välimuistiin entistä paremmin ja avaamaan tiedostot niiden lykätyn siirtämisen ansiosta entistä nopeammin.

Mukautuva liukuhihnakäsittely

macOS ei käytä kiinteää määrää segmenttejä, vaan se säätää segmenttien määrää dynaamisesti lähettääkseen tai ladatakseen sisällöt automaattisesti vallitsevien verkko-olosuhteiden mukaan. macOS säätää myös kunkin segmentin kokoa automaattisesti, mikä parantaa suorituskykyä.

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lähettää.

Segmenttien enimmäismäärä: 4

Segmentin enimmäiskoko: 512 kt

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lataa.

Segmenttien enimmäismäärä: 4

Segmentin enimmäiskoko: 1 Mt

macOS Sierra 10.12

Ominaisuus

Kuvaus

Kestävä kahva v2 ja tiedostovuokraus v2

Kestävien kahvojen ja vuokrauksen ansiosta asiakas pystyy muodostamaan yhteyden jaettuun resurssiin uudelleen ja jatkamaan tiedoston käsittelyä tietoja menettämättä. Vuokrauksen ja kestävien kahvojen version 2 ansiosta yhteyden uudelleenmuodostamistoimintoa voidaan käyttää entistä luotettavammin.

Time Machine

macOS pystyy varmuuskopioimaan sisällöt palvelimille, jotka tukevat tarvittavia toimintoja.

macOS El Capitan 10.11

Ominaisuus

Kuvaus

Kuormituksen tasauspalvelimet DNS:n kautta

Joissakin ympäristöissä samoja tietoja isännöi monta palvelinta, ja kuormitus tasapainotetaan kiertovuorottelu-DNS:llä. Yksi DNS ”A” -tietue viittaa useisiin IP-osoitteisiin. macOS arvioi käytössä olevia jaettuja resursseja ja käyttää niitä kerran IP-osoitetta kohti, sen sijaan, että se ottaisi saman jaetun resurssin toistuvasti uudelleen käyttöön.

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lähettää.

Segmenttien määrä: 4

Segmentin enimmäiskoko: 512 kt

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lataa.

Segmenttien määrä: 4

Segmentin enimmäiskoko: 1 Mt

Hakemiston siirtäminen välimuistiin

macOS siirtää hakemiston sisällön välimuistiin yhdeksi minuutiksi selaamisen lopettamisen jälkeen, ja näin loppukäyttäjä voi palata hakemistoon tarvitsematta ladata sisältöjä uudelleen.

macOS Yosemite 10.10

Ominaisuus

Kuvaus

SMB 3:n käyttöönotto

macOS tuo käyttöön SMB 3.0- ja SMB 3.0.2 -murteiden tuen.

Neuvottelun vahvistus

Tämä on SMB 3:n ylimääräinen suojaustoiminto, joka auttaa varmistamaan, että alkuperäisiä neuvotteluita ei ole muutettu.

SMB 3 -allekirjoitus

Suojauksen allekirjoitukset lähetetään jokaisessa pyynnössä.

SMB 3 -salaus

Asiakkaan ja palvelimen välinen liikenne voidaan salata.

macOS Mavericks 10.9

Ominaisuus

Kuvaus

SMB 2:n käyttöönotto

Ennen Mavericksia tuettiin vain SMB 1:tä. Mavericks tuo käyttöön tuen SMB:n versioille 2.0.2 ja 2.1. Jaettua resurssia cifs://-protokollalla käyttöön otettaessa käytetään SMB 1:tä.

Symbolisen linkin uudelleenjäsennyskohdat

Symbolisen linkin uudelleenjäsennyskohdat ohjaavat käyttäjän tiedostosta tai kansiosta saumattomasti toiseen sijaintiin.

Hajautettu tiedostojärjestelmä (DFS)

DFS antaa käyttäjien muodostaa yhteys useisiin palvelimiin vain yhdellä DNS-nimellä.

Yhdistelmäpyynnöt ja -vastaukset

Useita toisiinsa liittyviä pyyntöjä tai vastauksia voidaan lähettää yhtenä pakettina.

SMB 2 -allekirjoitus

Suojauksen allekirjoitukset lähetetään jokaisessa pyynnössä.

Lohkon kopiointi

SRV_COPYCHUNK_COPY-komentoa käytetään pyytämään, että palvelin kopioi tiedot itseltään ja itseensä ilman, että macOS lataisi tiedot ensin.

AAPL:n kontekstin luonti

AAPL on Applen SMB-protokollan laajennus, jonka tarkoituksena on parantaa macOS:n semantiikkaa. AAPL:n kontekstin luonnilla osoitetaan, että laajennus on käytössä.

Kestävät kahvat

Kestävien kahvojen avulla asiakkaat voivat muodostaa yhteyden jaettuihin resursseihin uudelleen tietoja menettämättä.

Paikallinen Kerberos-todennus (LKDC)

Jos SMB-palvelin on myös KDC (avaintenjakelukeskus), macOS pystyy suorittamaan todennuksen Kerberoksella muodostamatta yhteyttä muihin palvelimiin. Tätä käytetään ensisijaisesti silloin, kun macOS on suorittamassa macOS:n isännöimän jaetun resurssin todennusta.

Liukuhihnakäsittely

Liukuhihnakäsittely mahdollistaa tiedoston osien asynkronisen siirron. Jos tiedoston koko on 10 Mt, tiedosto voidaan lähettää kymmenenä 1 Mt:n kokoisena lohkona. Liukuhihnakäsittelyä käytettäessä voidaan kuitenkin lähettää samanaikaisesti useita segmenttejä odottamatta siirron suorittamista loppuun, mikä nopeuttaa siirtoja. SMB 2.0 ja sitä aiemmat sallivat enintään 64 kt:n kokoiset segmentit. SMB 2.1 sallii myös suuremmat segmentit.

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lähettää.

Segmenttien määrä: 2

Segmentin enimmäiskoko: 512 kt

Liukuhihnakäsittely kirjoittaa tai lataa.

Segmenttien määrä: 4

Segmentin enimmäiskoko: 1 Mt

Lisää resursseja

Näytä Applen SMB-hakemisto.