Brug profiler i Safari på Mac

Fra og med Safari 17 kan du bruge profiler til at holde din browsing adskilt for emner såsom arbejde, privat eller skole. De enkelte profiler har separate historikker, cookies, webstedsdata, udvidelser, fanegrupper og favoritter.

Opret en profil

Kræver Safari 17 eller nyere*

Når du opretter din første profil, bliver dine nuværende historikker, cookies, webstedsdata, udvidelser, fanegrupper og favoritter en del af standardprofilen, kaldet Personlig. Profiler, du opretter, er et supplement til denne standardprofil.

1. Fra menulinjen i Safari skal du vælge Safari > Opret profil. Du kan også vælge Safari > Indstillinger og derefter klikke på Profiler.

2. Klik på Begynd at bruge profiler. Indstil derefter din nye profil:

• Navn: Navnet vises på den nye knap på Safari-værktøjslinjen for denne profil.

• Symbol: Symbolet vises på knappen på Safari-værktøjslinjen for denne profil og i standardbaggrunden på profilens startside.

• Farve: Farven vises på knappen på Safari-værktøjslinjen for denne profil og i standardbaggrunden på profilens startside.

• Favoritter: Hvis du vælger "Opret ny bogmærkemappe", vil den nye mappe have samme navn som denne profil. Bogmærker, der er gemt i mappen Favoritter, vises på linjen Favoritter for denne profil.

3. Klik på Opret profil. Som standard åbner Safari nye vinduer og nye faner på din startside.

Fanen Profiler i Safari-indstillinger efter oprettelse af en ny profil

Skift mellem profiler

Når du har oprettet en profil, viser Safari-værktøjslinjen en knap med navn, symbol og farve for den aktuelt anvendte profil eller fanegruppe. Klik på knappen for at åbne en menu, og vælg derefter:

• Nyt [profil]-vindue: Åbner et nyt vindue i den pågældende profil. Du kan også åbne et nyt profilvindue på menulinjen: Vælg Arkiv > Nyt [profil]-vindue.

• Skift til vinduet [profil]: Skifter til en anden profil uden at åbne et nyt vindue. For at holde din browserhistorik adskilt er denne mulighed kun tilgængelig fra et vindue, der viser din startside eller en tom side – før du besøger en anden side.

Den nye knap på værktøjslinjen og dens menu

Hvis du bruger fokus, kan du tilføje et fokusfilter, der automatisk skifter til en specifik Safari-profil, hver gang du bruger dette fokus. Få mere at vide om indstilling af fokus. Når du tilføjer et fokusfilter, skal du vælge Safari-filteret, indstille Filtertype til Profil og vælge den profil, du vil bruge.

Læs mere om, hvordan profiler fortsat kan holde browsing adskilt

Nogle Safari-funktioner og -indstillinger deles mellem profiler, herunder oplysninger om Autoudfyld, oplysninger om adgangskoder, sikkerhedsindstillinger, webstedsindstillinger og fortrolighedsindstillinger. Andre deles ikke eller opfører sig anderledes.

Bogmærker

Bogmærker, herunder favoritter, er tilgængelige for alle profiler via menuen Bogmærker eller indholdsoversigtenindholdsoversigten. Favoritlinjen, som du kan vise eller skjule fra menuen Vis, deles dog anderledes:

Historik, cookies og andre webstedsdata

Browserhistorik, cookies og andre webstedsdata deles ikke mellem profiler.

• Når du begynder at bruge en ny profil, har websteder ikke de cookies eller webstedsdata, der er nødvendige for at huske dig, så de vil muligvis bede dig om at logge ind igen.

• Når du rydder din historik, kan du rydde hele historikken eller kun historikken for en valgt profil.

Fanegrupper

Fanegrupper deles ikke mellem profiler.

Indstillinger for startside

Indstillingerne for startside samt indstillingerne for "Nye faner åbnes med" og "Nye vinduer åbnes med" deles ikke mellem profiler.

Safari-udvidelser

Safari-udvidelser er tilgængelige for alle profiler, men administreres (slås til eller fra) separat.

• Udvidelser til standardprofilen administreres på hovedfanen Udvidelser i Safari-indstillingerne. For hver udvidelse, du vælger på denne fane, kan du se, hvilke profiler der bruger dem. Du kan også fjerne udvidelser for alle profiler på denne fane.

• Udvidelser til andre profiler administreres på fanen Profiler, som har sin egen fane af typen Udvidelser for hver profil. Som standard er udvidelser slået fra for hver ny profil.

Fanen Profiler i Safari-indstillinger, der viser fanen Udvidelser for en profil

Synkroniser profiler mellem enheder

Profiler synkroniseres automatisk mellem alle dine enheder, der bruger Safari 17 eller nyere, er logget ind med det samme Apple-id og har Safari slået til i iCloud-sektionen i indstillingerne til Apple-id.

Omdøb en profil

Du kan ændre navn, symbol og farve på enhver profil, inklusive standardprofilen. Der kan dog kun være én standardprofil, og du kan ikke gøre en anden profil til standard.

1. Vælg Safari > Administrer profiler på menulinjen i Safari. Du kan også vælge Safari > Indstillinger og derefter klikke på Profiler.

2. Vælg en profil til venstre.

3. Indtast et nyt navn i feltet Navn til højre.

Den omdøbte profil fortsætter med at bruge sin eksisterende favoritmappe. Hvis du f.eks. valgte "Opret ny bogmærkemappe", da du oprettede en undersøgelsesprofil, fortsætter den omdøbte profil med at bruge undersøgelsesmappen til favoritter. Hvis du vil omdøbe mappen, skal du se dine bogmærker i indholdsoversigtenindholdsoversigten, Ctrl-klikke på undersøgelsesmappen og vælge Omdøb i genvejsmenuen.

Som standard åbnes links uden for Safari i den profil, der er brugt senest. Du kan dog få links til bestemte websteder til at åbne i en bestemt profil. Det kan f.eks. være, at du gerne vil åbne links til din virksomheds websted i din arbejdsprofil eller åbne links til din skoles websted i din skoleprofil.

1. Gå til det websted, du vil indstille til denne funktion.

2. Vælg Safari > Indstillinger på menulinjen i Safari, og klik derefter på Websteder.

3. I indholdsoversigten skal du vælge Åbn links med profil. En liste over åbne websteder vises til højre.

4. I lokalmenuen ud for et websted skal du vælge den profil, du vil bruge til det pågældende websted.

Denne funktion fungerer kun med links, der er åbnet uden for Safari, f.eks. links i Mail, Beskeder, Finder eller andre apps. Linket åbnes i den profil, du har valgt til det pågældende websted, medmindre webstedet allerede er åbent i en anden profil.

Fanen Websteder i Safari-indstillingerne, der viser sektionen Åbn links med profil

Slet en profil

Når du sletter en profil, slettes tilhørende historik, cookies og andre webstedsdata også. Favoritter og andre bogmærker bevares.

1. Vælg Safari > Administrer profiler på menulinjen i Safari. Du kan også vælge Safari > Indstillinger og derefter klikke på Profiler.

2. Vælg en profil til venstre.

3. Klik på knappen Slet (–) nederst på listen, og bekræft derefter handlingen, når du bliver bedt om det.

Du kan ikke slette din standardprofil. Hvis du sletter alle andre profiler, holder Safari op med at bruge profiler.

* Safari 17 følger med macOS Sonoma eller nyere og de seneste opdateringer af macOS Ventura og macOS Monterey. Det følger også med iOS 17 eller nyere til iPhone og iPadOS 17 eller nyere til iPad.