Sådan redigerer du fotos på din Mac

Lær, hvordan du redigerer som en professionel med de intuitive redigeringsværktøjer, der er indbygget i Fotos til macOS.

Alle Mac-computere har Fotos installeret – et program, der gør det nemt at redigere, organisere og dele fotos. Fotos indeholder en masse værktøjer, som du kan bruge til at forbedre dine billeder. Og bare rolig, hvis du fortryder en ændring, kan du altid vende tilbage til det oprindelige foto.

Før du begynder

iCloud-fotobibliotek holder dine fotos organiserede og opdaterede på alle dine enheder. Så hvis du foretager ændringer på din Mac, kan du også se ændringerne på dine andre enheder.

Kom godt i gang

Du åbner et foto i oversigten Rediger ved at dobbeltklikke på et foto i dit bibliotek og derefter klikke på Rediger på værktøjslinjen. Du kan også vælge et foto og trykke på Returtasten for at åbne et foto i oversigten Rediger. Klik på en fane midt på værktøjslinjen for at vælge mellem de tre grupper af redigeringsværktøjer: Juster, Filtre og Beskær.

Værktøjslinjen har også knapper til redigering med udvidelser og hurtig rotering eller forbedring af dine fotos.

Mens du redigerer, kan du bruge mærket i venstre side af værktøjslinjen til at zoome ind på dit foto for at se flere detaljer. Klik på OK, når du er færdig med at redigere.

Juster

Brug de kraftfulde værktøjer i Juster til at finjustere lys, farve, skarphed og andet på dine fotos. Brug skyderen eller knappen Auto til nemt at justere dit foto – eller dyk dybere ned med detaljerede kontrolelementer.

Klik på trekanten ved siden af navnet på de enkelte værktøjer i Juster for at vise kontrolelementerne til dem. Nogle værktøjer tillader endnu mere detaljerede justeringer. Klik på trekanten ved siden af Indstillinger for at se alt det, værktøjet har at byde på.

Du kan slå individuelle tilpasninger til og fra ved at klikke på den blå cirkel, der vises ved siden af hvert værktøj, når det er udvidet, eller når du holder markøren på det.

Hvis du vil anvende de justeringer, du har foretaget på et foto, på et andet foto, kan du blot kopiere og indsætte dem. Åbn fotoet med de justeringer, du vil bruge, og klik på Rediger, og vælg derefter Billede > Kopier justeringer. Åbn derefter det foto, du vil anvende justeringerne på, klik på Rediger, og vælg derefter Billede > Indsæt justeringer.

Filtre

De ni filtre i Fotos efterligner tre klassiske fotografistilarter - klart, dramatisk og sort-hvid - og er optimeret til at forbedre dit foto, samtidig med at hudfarverne forbliver naturlige.

Vælg mellem Klart, Klart varmt eller Klart køligt for at forbedre dine fotos vitalitet. Dramatisk, Dramatisk varmt eller Dramatisk køligt for at tilføje kontrast eller Mono, Sølvtone eller Noir for at få klassisk sort-hvid.

Beskær

Ret op på dit foto, foretag forbedringer af dets komposition, eller skær uønskede dele fra.

Træk i siderne eller hjørnerne af rektanglet til markering. Når du slipper rektanglet, vises det beskårede foto. Brug talskiven til højre for fotoet til at rette op på det. Når du flytter skiven, vises et net på fotoet, som hjælper dig med justeringen.

Format: Vælg mellem en række billedformater, f.eks. kvadrat eller 5:7, eller vælg frit format.

Spejlvend: Spejlvend fotoet vandret, eller Alternativ-klik  for at spejlvende det lodret.

Fotos kan også automatisk rette op på og beskære dit foto. Du skal blot klikke på knappen Auto. Du kan også klikke på Nulstil for at fortryde al beskæring og rotering og vende tilbage til det oprindelige foto.

Rediger med apps fra tredjeparter

Du kan redigere billeder fra dit Fotos-bibliotek med apps fra tredjeparter, f.eks. Photoshop og Pixelmator, lige fra appen Fotos. Vælg et foto, og vælg derefter Billede > Rediger med, og vælg den redigeringsapp, du vil bruge.

Når du er færdig med at redigere i appen, skal du arkivere dit arbejde eller bruge tastaturgenvejen Kommando-S. Enhver redigering, du foretager, arkiveres i Fotos som en ikke-destruktiv ændring, så du kan altid vende tilbage til dit fotos oprindelige tilstand.

Flere redigeringsværktøjer

Udvidelser: Udvidelser fra andre producenter giver flere redigeringsmuligheder i Fotos. Du kan anvende redigering fra flere udvidelser til et enkelt foto eller bruge en kombination af udvidelser og de indbyggede redigeringsværktøjer i Fotos. Læs mere om redigering med udvidelser fra andre producenter.

Du kan også bruge værktøjet Markering på menuen Udvidelser til at tilføje tegninger, figurer og tekst til dine fotos.

Roter: Drej dit foto 90 grader mod uret. Hvis du vil rotere fotoet i den anden retning, skal du holde alternativtasten nede.

Forbedring: Gør dit foto bedre med et enkelt klik. Juster automatisk fotoets farver, lys og kontrast.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.