Organisering og søgning på fotos

Hold dit voksende foto- og videobibliotek organiseret og tilgængeligt med appen Fotos. Gennemgå udvalgte visninger i fanen Fotos, og brug derefter søgelinjen til at finde den person, det sted eller den ting, du leder efter.

På iPhone, iPad eller iPod touch er appen Fotos opdelt i Fotos, Til dig, Album og Søg. Den helt nye Fotos-fane gør det nemt at finde, genopleve og dele fotos og videoer efter år, måned og dag.

Når du slår iCloud-fotos til, holdes din samling opdateret på tværs af dine enheder, så brugen af dit bibliotek altid føles velkendt. Og takket være de avancerede søgefunktioner i Fotos kan du finde billeder ved at søge efter en person, et sted, en ting eller en begivenhed.

Lad os starte med det grundlæggende

Fotos

Se udvalgte visninger af dine bedste øjeblikke i fanen Fotos, og gennemse efter år, måned, dag eller Alle fotos for at se hele dit bibliotek. Se Live Photos og videoer komme til live, når du ruller og gennemser.

• År: Du kan se hele dit bibliotek og alle de billeder og videoer, du har taget hvert år. Skub for at scanne nogle af højdepunkterne.
  • Måneder: Se grupper af fotos og videoer, der er taget hver måned, efter minde og sted. Tryk på  for at dele eller afspille en film, der er oprettet med dine yndlingsøjeblikke.
  • Dage: Gennemse dine bedste fotos fra hver dag, og se nogle af de videoer, der automatisk afspilles, når du ruller igennem. Tryk på et foto, og skub opad for at se dets placering på et kort samt de folk, der er på det.
  • Alle fotos: Se hele dit fotobibliotek, inkl. skærmbilleder og dublerede fotos, i den rækkefølge, billederne blev taget i.

Live Photos og videoer afspilles ikke automatisk i Fotos, når Energibesparende funktion er aktiveret.

Til dig

I afsnittet Til dig i Fotos til iOS kan du se aktiviteter i Fælles album for at få ideer til at tilføje effekter til udvalgte billeder og finde Deleforslag – samlinger af fotos, som er perfekte til at dele med dine venner.

Til dig hjælper dig også med at genopleve dine bedste øjeblikke med Minder. Fotos søger i dine billeder og videoer for at finde begivenheder, ture, personer og meget mere og præsenterer dem derefter i smukke samlinger. På denne måde kan du genopleve en weekendtur eller vigtige begivenheder, f.eks. barnets første fødselsdag.

På din Mac findes dine Minder i indholdsoversigten i Fotos.

Album

Under Album finder du de fotoalbum, som du har oprettet, Fælles album, som du har oprettet eller er medlem af, samt automatiske samlinger af forskellige slags fotos og videoer, f.eks. Panorama, Selfies, Slowmotion og Tidsforløb. Du kan endda se dine fotos opsat på et verdenskort i albummet Steder, eller du kan gennemse dine fotos i albummet Personer ud fra, hvem der er på dem.

På din iPhone, iPad eller iPod touch: Albummet Alle fotos viser hele din samling i den rækkefølge, billederne blev føjet til dit bibliotek. For at få en lignende visning på din Mac skal du klikke på Fotos i indholdsoversigten og derefter vælge fanen Fotos øverst i vinduet.

Fotos gør det nemt at organisere din samling på den måde, du ønsker. Og når du bruger iCloud-fotos, vises de ændringer, som du foretager i dine album på en enhed, også på dine andre enheder.

Sådan opretter du et nyt album

På din iPhone, iPad eller iPod touch: Gå til Album, og tryk på knappen Tilføj . Angiv et albumnavn, og vælg derefter de fotos og videoer, som du vil organisere i det nye album.

På din Mac: Vælg Arkiv > Nyt album. Angiv et albumnavn, og klik derefter på Fotos i indholdsoversigten. Træk billeder og videoer fra visningen Fotos til det nye album i indholdsoversigten. Alternativt kan du vælge de fotos, som du vil føje til et album, Ctrl-klikke og derefter vælge Føj til > Nyt album.

Fotos på din Mac giver dig også mulighed for at oprette Smarte album, som automatisk opdateres på baggrund af kriterier, som du vælger. For eksempel kan du oprette et Smart album fyldt med fotos, som er taget i løbet af de sidste 30 dage. Vælg Arkiv > Nyt smart album, angiv et albumnavn, og vælg derefter de kriterier, som du vil bruge.

Sådan føjer du billeder og videoer til et eksisterende album

På din iPhone, iPad eller iPod touch: Tryk på Vælg og derefter på de fotos og videoer, som du vil tilføje. Tryk på Føj til, og vælg albummet.

På din Mac: Træk fotos og videoer fra visningen Fotos til det nye album i indholdsoversigten. Eller vælg de fotos, som du vil føje til et album, Ctrl-klik, og vælg derefter Føj til > [Navn på album].

Sådan administrerer du dine album

Hvis du vil ændre navnet på et album, som du har oprettet, skal du gå til Album og derefter trykke på Se alle. Tryk på Rediger og derefter på albummets navn, og skift så albummets navn. På din Mac skal du vælge albummet og derefter angive et nyt navn.

Hvis du vil flytte rundt på album på din iPhone, iPad eller iPod touch, skal du trykke på Album og derefter på Se alle ud for Mine album. Tryk på Rediger. Hold nede på et album, og træk det hen, hvor du vil placere det. Tryk på OK, når du er færdig.

Hvis du vil flytte rundt på album på din Mac, skal du klikke på Mine album og derefter trække et album hen, hvor du vil placere det. Du kan også Ctrl-klikke på Mine album og vælge Sorter, og derefter kan du vælge at sortere dine album alfabetisk eller efter dato.

Fælles album

Leder du efter et sted, hvor I kan samle og dele billederne fra familiesammenkomsten? Det kan I med Fælles album.

Når du har et foto, en video eller et album, som du gerne vil dele, kan du trykke eller klikke på knappen Del  og vælge Fælles album. Du kan invitere op til 100 venner og familiemedlemmer til at se dine Fælles album. De kan efterfølgende synes godt om, skrive kommentarer og endda tilføje deres egne fotos.

I visningen Album kan du se alle de Fælles album, du har oprettet, samt andres Fælles album, som du er medlem af. På din Mac findes Fælles album i indholdsoversigten i Fotos. Du kan også gå til fanen Til dig (eller indholdsoversigten på din Mac) for at se nylig aktivitet i et Fælles album. Du kan se Synes godt om-tilkendegivelser og kommentarer til dine delte fotos samt nye fotos fra andres Fælles album.

Sådan søger du i dine fotos

Appen Fotos gør det nemt at finde fotos af en bestemt person eller en bestemt ting. Du kan også søge efter steder eller begivenheder.

Tryk på fanen Søg, og indtast et ord i søgelinjen. På din Mac findes søgelinjen øverst til højre i Fotos.

• Personer: Find fotos i dit bibliotek af en bestemt person eller en gruppe af personer. Du skal blot organisere navne og ansigter i albummet Personer.
  • Steder: Se alle dine fotos og videoer på et kort i albummet Steder. Eller brug søgelinjen til at få vist alle fotos og videoer fra det pågældende sted.
  • Ting: Fotos genkender motiver og genstande. Søg efter f.eks. "sø", og vælg derefter et kategoriresultat for at se alle dine fotos, der matcher.
  • Begivenheder: Du kan søge efter en begivenhed – f.eks. en koncert, du var til for nogle måneder siden – og så bruger Fotos i iOS tidspunktet og placeringen for dine billeder sammen med onlineoplysninger om begivenheder til at finde matchende billeder.

Fanen Søg i Fotos til iOS foreslår også øjeblikke, personer, steder, kategorier og grupper, som du kan søge efter. Tryk på en foreslået søgning, f.eks. For et år siden eller Katte, for at gå på opdagelse i og genopleve dine fotos.

Når du søger i dine fotos, sker ansigtsgenkendelsen og motiv- og genstandsregistreringen udelukkende på din enhed. Læs mere om fotos og din anonymitet.

Projekter på din Mac

Med Projekter på din Mac kan du gøre dine fotos til minder med brugervenlige og effektive projektudvidelser.

Hvis du vil oprette imponerende websteder, collager, fotoalbum, vægdekorationer og meget mere, skal du hente udvidelser fra Mac App Store. Gå derefter til Arkiv > Opret, og vælg den ønskede udvidelse.

Hvis du vil afslutte et projekt, som du allerede er begyndt på, eller hvis du vil ændre rækkefølgen på noget, kan du gå til fanen Mine projekter i indholdsoversigten for at få vist din komplette liste.