Deling af noter på din iPhone, iPad, iPod touch eller Mac

Med appen Noter på din iPhone, iPad, iPod touch eller Mac kan du invitere folk til at samarbejde om dine iCloud-noter og -mapper. På den måde kan I sammen skabe projekter, planlægge ferie, skrive indkøbssedler osv.

Om deling af noter

Du kan tilføje en person til en iCloud-note eller en hel mappe med noter på din enhed. Derefter kan vedkommende redigere og se de seneste ændringer, du har foretaget. Hvis du er ejer af en note, kan du fjerne samarbejdspartnere fra dine noter og mapper, når du ønsker det.

Så længe din enhed har forbindelse til internettet, holder iCloud dine noter og mapper opdateret på alle enheder. Det betyder, at når du krydser et emne af på din huskeliste, redigerer en skitse eller tilføjer et bilag, ser alle, der deler noten eller mappen, den nyeste version.

Du kan ikke dele adgangskodebeskyttede noter. Hvis du vil dele en adgangskodebeskyttet note, skal du trykke på  på din iOS-enhed eller  Mac og vælge Fjern lås.

Før du begynder

1. Opdater din iPhone, iPad eller iPod touch til den nyeste version af iOS eller iPadOS og din Mac til den nyeste version af macOS.
  2. Indstil iCloud på alle dine enheder.
  3. Sørg for, at du er logget på iCloud med samme Apple-id på alle dine enheder.
  4. Opgrader dine noter, så du kan bruge de nyeste funktioner. Alle, du deler med, skal også opdatere deres enheder og noter. Hvis du har tegninger i nogle af noterne, skal du sikre dig, at de er blevet opdateret, så du kan bruge de nyeste funktioner.

Sådan føjer du personer til en note

Inviter nogen til at samarbejde om en note via Mail eller Beskeder. Eller kopier et link til noten, og send den til andre på den måde, du har lyst. Sådan gør du:

1. Åbn den iCloud-note, som du vil dele.
  2. Tryk eller klik på knappen Tilføj samarbejdspartnere.
  3. Vælg, hvordan du vil sende din invitation. Vælg derefter den person, du vil dele med.
  4. På en iPhone, iPad eller iPod touch sendes noten automatisk, afhængigt af hvordan du delte den. Hvis du er på en Mac, skal du klikke på Del.

Hvis du vil tilføje flere personer til en delt note, skal du åbne iCloud-noten, trykke på knappen Tilføj samarbejdspartnere og derefter trykke på Tilføj personer og følge trin 3-4.

Vil du vide, om du allerede deler en note? Se efter  øverst på noten eller  på notelisten. Vil du sende din note til en anden, men ikke samarbejde? Tryk på  øverst på noten, og vælg derefter, hvordan du vil dele den.

Sådan føjer du personer til en mappe

1. Gå til din mappeliste.
  2. På en iPhone, iPad eller iPod touch skal du skubbe til venstre over den mappe, du vil dele. På en Mac skal du vælge mappen.
  3. Tryk på . På en Mac skal du vælge Mapper i den menu, der vises.
  4. Tilføj den eller de personer, du vil dele din mappe med. Derefter skal du vælge, hvordan du vil dele invitationen. På en iPhone, iPad eller iPod touch sendes noten automatisk, afhængigt af hvordan du delte den. Hvis du er på en Mac, skal du klikke på Del.

Du skal have iOS 13 eller iPadOS, hvis du vil dele en mappe eller acceptere en invitation om at samarbejde om en delt mappe.

Sådan administrerer du, hvordan du deler

Som ophavsmand til en delt note kontrollerer du, hvem der kan foretage ændringer. I noten skal du bare trykke eller klikke på  for at se, hvem du deler en note med. Tryk eller klik derefter på Delingsindstillinger, og vælg den mulighed, du ønsker, f.eks. "Kan foretage ændringer" eller "Skrivebeskyttet."

Hvis der står "Inviteret" under en persons navn, har vedkommende ikke accepteret din invitation endnu. Alle på en delt note kan tilføje bilag, oprette tjeklister, lave en tegning og meget mere. De kan også redigere tekst, indtil du indstiller dem til "Skrivebeskyttet." Når en delt note bliver opdateret, modtager alle på noten en meddelelse om, at der blev foretaget en opdatering. Hvis du vil skjule disse meddelelser, skal du i noten trykke på  og slå Skjul advarsler til.

Hvis du vil slå Fremhæv alle ændringer til, skal du i noten trykke på  og derefter slå indstillingen til. Dette vil fremhæve alle ændringer, som foretages af dig eller samarbejdspartnere i noten.

Du skal have iOS 13 eller iPadOS for at bruge nogle af de nyeste funktioner i Noter, som f.eks. Skrivebeskyttet og Fremhæv alle ændringer.

Sådan fjerner du personer fra delte noter

Sådan fjerner du en enkelt person fra en delt note:

1. Åbn .
  2. Tryk eller klik på personens navn.
  3. Tryk eller klik på Fjern adgang.

Sådan fjerner du alle personer fra en delt note:

1. Åbn .
  2. Tryk eller klik på Stop deling.
  3. Vælg OK.

Når du stopper deling af en note med andre, slettes noten automatisk fra deres enheder.

Slet en delt note

Som ophavsmand af en delt note kan du når som helst slette den. Du sletter delte noter på samme måde, som du sletter andre noter. Du skal bare trykke på knappen Papirkurv , så flyttes noten til mappen Slettet for nylig på alle dine enheder. Den ligger i mappen Slettet for nylig i 30 dage. Noten fjernes fuldstændig fra enhederne for de personer, du deler den med.

Hvis du kommer til at slette en note, som en anden har delt med dig, kan du acceptere Noter-arkivet igen fra den oprindelige invitation. Når du accepterer noten igen, indeholder den alle de ændringer, der er foretaget af noten op til det pågældende tidspunkt. Hvis ophavsmanden stoppede deling af noten, kan du ikke acceptere den. Hvis du ikke har den oprindelige invitation, skal du bede ophavsmanden om at dele den igen, eller kontrollere mappen Slettet for nylig.