Aktivering af root-brugeren på Mac eller ændring af root-adgangskoden

Mac-administratorer kan bruge root-brugerkontoen til at udføre opgaver, der kræver adgang til flere områder af systemet.

Brugerkontoen benævnt ”root” er en superbruger med læse- og skriverettigheder til flere områder af systemet, inklusive arkiver på andre macOS-brugerkonti. Som standard er root-brugeren deaktiveret. Hvis du kan logge på din Mac med en administratorkonto, kan du aktivere root-brugeren og herefter logge på som root-bruger og færdiggøre din opgave.

Root-brugerkontoen er ikke beregnet til rutineopgaver. Kontoens rettigheder gør det muligt at foretage ændringer i arkiver, som din Mac kræver. For at fortryde sådanne ændringer skal du muligvis geninstallere din systemsoftware. Når du har færdiggjort din opgave, bør du deaktivere root-brugeren.

Det er mere sikkert at bruge kommandoen sudo under Terminal i stedet for at aktivere root-brugeren. For at få mere at vide om sudo skal du åbne appen Terminal og skrive man sudo.

Sådan slår du root-brugeren til eller fra

1. Vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger, og klik på Brugere og grupper (eller konti).
  2. Klik på låseikonet, og indtast derefter administratornavn og -adgangskode.
  3. Klik på Log ind.
  4. Klik på Tilmeld (eller Rediger).
  5. Klik på Åbn Biblioteksværktøj.
  6. Klik på låseikonet i vinduet Biblioteksværktøj, og indtast derefter administratornavn og -adgangskode.
  7. Fra menulinjen i Biblioteksværktøj:
    • Vælg Rediger > Slå root-bruger til, og indtast derefter den adgangskode, du ønsker at bruge til root-brugeren.
    • Eller vælg Rediger > Slå root-bruger fra.

Log på som root-bruger

Når root-brugeren er slået til, har du kun root-brugerens rettigheder, mens du er logget på som root-bruger.

1. Vælg Apple-menuen > Log af for at logge ud af den aktuelle brugerkonto.
  2. I logon-vinduet skal du logge på med brugernavnet ”root” og den adgangskode, du oprettede til root-brugeren.
    Hvis der vises en liste over brugere i logon-vinduet, skal du klikke på Andet og derefter logge på.

Husk at slå root-brugeren fra, når du har færdiggjort din opgave.

Sådan ændrer du root-adgangskoden

1. Vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger, og klik på Brugere og grupper (eller konti).
  2. Klik på låseikonet, og indtast derefter administratornavn og -adgangskode.
  3. Klik på Log ind.
  4. Klik på Tilmeld (eller Rediger).
  5. Klik på Åbn Biblioteksværktøj.
  6. Klik på låseikonet i vinduet Biblioteksværktøj, og indtast derefter administratornavn og -adgangskode.
  7. Vælg Rediger > Skift root-adgangskode… i menulinjen i Biblioteksværktøj.
  8. Indtast en root-adgangskode, når du bliver bedt om det.