Sådan slår du root-brugeren til eller ændrer root-adgangskoden på Mac

Mac-administratorer kan bruge root-brugerkontoen til at udføre opgaver, der kræver adgang til flere områder af systemet.

Det er mere sikkert at bruge kommandoen sudo under Terminal i stedet for at slå root-brugeren til. For at få mere at vide om sudo skal du åbne appen Terminal og skrive man sudo.

Brugerkontoen benævnt "root" er en superbruger med læse- og skriverettigheder til flere områder af systemet, inklusive arkiver på andre macOS-brugerkonti. Root-brugeren er som standard slået fra, og den er ikke beregnet til rutinemæssig brug. Dens rettigheder tillader ændringer af arkiver, der kræves af din Mac, og for at fortryde sådanne ændringer er du muligvis nødt til at geninstallere macOS. Slå altid root-brugeren fra, når du har færdiggjort din opgave.

Brug Biblioteksværktøj

Brug Spotlight til at finde og åbne Biblioteksværktøj, eller følg disse trin:

1. Gå til menulinjen i Finder, og vælg Gå > Gå til mappe.

2. Indtast eller indsæt /System/Library/CoreServices/Applications/, og tryk derefter på Retur.

3. Åbn Biblioteksværktøj fra det vindue, der åbnes.

Sådan slår du root-brugeren til eller fra

Klik på låsen i vinduet Biblioteksværktøj låsesymbol, og indtast derefter et administratornavn og en adgangskode.

• Vælg Rediger > Slå root-bruger til på menulinjen for at slå root-brugeren til. Indtast derefter den adgangskode, du vil bruge. Derefter kan du så logge på som root-bruger.

• Vælg Rediger > Slå root-bruger fra for at slå root-brugeren fra.

Sådan ændrer du root-adgangskoden

Klik på låsen i vinduet Biblioteksværktøj låsesymbol, og indtast derefter et administratornavn og en adgangskode. Vælg Rediger > Skift root-adgangskode på menulinjen.

Log på som root-bruger

Når root-brugeren er slået til, har du kun dens rettigheder, mens du er logget på som root-brugeren.

1. Vælg Apple-menuen  > Log af for at logge af din nuværende brugerkonto.

2. I loginvinduet skal du logge på med brugernavnet "root" og den adgangskode, du oprettede til root-brugeren.

• Hvis der vises en liste over brugere i loginvinduet, skal du klikke på Andet og derefter logge på.

Husk at slå root-brugeren fra, når du har færdiggjort din opgave.