Brug og tilpasning af Kontrolcenter på din iPhone, iPad og iPod touch

Via Kontrolcenter kan du hurtigt tage billeder, tænde lyset, styre dit Apple TV og meget mere. Du kan også tilpasse Kontrolcenter, så du får øjeblikkelig adgang til de funktioner, som du bruger mest.

Åbn Kontrolcenter

Skub op fra skærmens nederste kant. På iPhone X eller en nyere model eller iPad med iOS 12 eller en nyere version: Skub ned fra øverste, højre hjørne af skærmen.

Luk Kontrolcenter

Tryk øverst på skærmen, eller tryk på knappen Hjem. På iPhone X eller en nyere model: Skub op fra bunden af skærmen, eller tryk på skærmen.

Sådan tilpasser du Kontrolcenter

Du kan tilpasse Kontrolcenter, så du hurtigt kan ændre indstillingerne for de funktioner, som du bruger mest. Vil du hurtigt notere dine gode idéer? Føj en betjeningsmulighed til Memoer. Vil du dæmpe lyset i spisestuen med et enkelt tryk? Føj betjeningsmuligheder til Hjem. Sådan gør du:

1. Gå til Indstillinger > Kontrolcenter.
  2. Tryk på Tilpas betjeningspanel.
  3. Tryk på  for at tilføje betjeningsmuligheder. Tryk på  og derefter på Fjern for at fjerne betjeningsmuligheder.

Hvis du vil flytte rundt på betjeningsmulighederne i Kontrolcenter, skal du gå til Indstillinger > Kontrolcenter, trykke på Tilpas betjeningspanel og derefter trykke og holde nede på  ud for betjeningsmulighederne og trække dem til den ønskede rækkefølge.

Hurtigt valg af indstillinger og brug af apps

Her er de apps og indstillinger, som du hurtigt kan få adgang til i Kontrolcenter.

Sådan slår du netværksindstillinger til

Åbn Kontrolcenter, og tryk på netværksindstillingskortet øverst til højre, og hold nede for at slå følgende til:

• Flyfunktion: Slå straks mobilforbindelser fra på din iOS-enhed.
  • Mobildata:* Tillad eller afvis, at apps og tjenester bruger mobilnetværket til at oprette forbindelse til internettet.
  • Wi-Fi: Surf på internettet, stream musik, hent film og meget mere. Hvis du holder nede på Wi-Fi-symbolet, kan du skifte Wi-Fi-netværk.
  • Bluetooth: Tilslut høretelefoner, håndfri sæt til bilen, trådløse tastaturer og andre Bluetooth-kompatible enheder. Hvis du holder nede på Bluetooth-symbolet, kan du skifte Bluetooth-enheder.
  • AirDrop: Del øjeblikkeligt dine billeder, videoer, lokaliteter m.m. med andre Apple-enheder i nærheden.
  • Internetdeling:* Del din enheds internetforbindelse med din computer eller andre iOS-enheder.

* Tilgængelig på iPhone og iPad (Wi-Fi + Cellular).

Sådan betjener du lyd

Tryk hårdt, eller hold fingeren på lydkortet øverst til højre på Kontrolcenter for hurtigt at afspille f.eks. din yndlingssang eller en podcast, sætte den på pause eller skrue op eller ned for lyden.

Tryk på  for at skifte lydudgangen til højttalere, hovedtelefoner, Apple TV eller anden lydenhed. Du kan også vælge at afspille den samme musik på forskellige højtalere, som du har installeret rundt omkring i dit hjem.

Du vil muligvis også få vist kort for enheder i nærheden, som du kan styre lydafspilningen for. Tryk blot på et kort for at styre lyden for denne enhed. Du kan også bruge kortene til at oprette en delt musikkø med venner.

Betjen med ét tryk

Tryk på følgende apps og indstillinger for hurtigt at slå dem til, bruge dem eller justere dem.

Alarm: Tryk for at indstille en alarm.

Lysstyrke: Træk betjeningsmuligheden for lysstyrke op eller ned for at justere skærmens lysstyrke.

Lommeregner:Brug standardlommeregneren til hurtige regnestykker, eller drej enheden for at bruge den videnskabelige lommeregner til mere avancerede funktioner.

Mørk tilstand: Slå Mørk tilstand til for at få en bedre visningsoplevelse i miljøer med svag belysning. I Kontrolcenter skal du blot trykke for at skifte mellem Lys og Mørk tilstand eller holde nede på betjeningsmuligheden for lysstyrke og derefter trykke på Mørkt udseende.

Forstyr ikke: Slår lyden fra for opkald og meddelelser. Tryk og hold nede for at slå til i en time eller indtil dagens afslutning. Du kan også slå det til i forbindelse med en begivenhed eller baseret på en lokalitet. Så slukker det automatisk, når begivenheden slutter, eller når du forlader stedet.

Forstyr ikke under kørsel:* iPhone kan mærke, når du måske kører, og slår lyden fra for opkald, sms-beskeder og meddelelser. Personer, der prøver at komme i kontakt med dig, får besked om, at du kører.

Forenklet adgang: Brug Forenklet adgang til at begrænse din enhed til en enkelt app og til at styre, hvilke funktioner der kan bruges.

Energibesparende funktion:* Skift til Energibesparende funktion, når der ikke er ret meget strøm på din iPhones batteri, eller du ikke har adgang til en strømforsyning.

Forstørrelsesglas: Du kan omdanne din iPhone til et forstørrelsesglas, så du kan zoome ind på genstande omkring dig.

Scan QR-kode: Brug det indbyggede kamera på din iOS-enhed til at scanne en QR-kode for hurtigt at få adgang til websteder uden at skulle indtaste eller huske en webadresse.

Skærmlås: Undgå, at skærmen skifter retning, når du bevæger enheden.

Lydløs:* Sæt hurtigt advarsler og meddelelser, som du modtager på din enhed, på lydløs.

Stopur: Registrer varigheden af en begivenhed, og registrer dine tider pr. omgang.

Tekststørrelse: Tryk på mærket, og træk det op eller ned for at gøre teksten på enheden større eller mindre.

Memoer: Indtal et memo med din enheds indbyggede mikrofon.

Lydstyrke: Træk lydstyrkemærket op eller ned for at justere lydstyrken for lydafspilning.

*Lommeregner er kun tilgængelig på iPhone og iPod touch. Forstyr ikke under kørsel og Energibesparende funktion er kun tilgængelige på iPhone. Lydløs er kun tilgængelig på iPad og iPod touch.

Tryk for at betjene mere

Tryk og hold nede på følgende apps og indstillinger for at se flere betjeningsmuligheder.

Genveje til Tilgængelighed: Slå hurtigt tilgængelighedsfunktioner til, f.eks. AssistiveTouch, Knapbetjening, VoiceOver og meget mere.

Apple TV Remote: Betjen dit Apple TV 4K eller Apple TV HD med din iPhone, iPad eller iPod touch.

Kamera: Tag hurtigt et billede eller en selfie, eller optag en video.

Blitz:* Brug LED-blitzen på dit kamera som lommelygte. Hold nede på lommelygten for at justere lysstyrken.

Hørelse: Par din iPhone, iPad eller iPod touch med dine høreapparater, eller ophæv pardannelsen. Få derefter hurtig adgang til dine høreapparater, eller brug Lyt direkte på dine AirPods.

Hjem:* Hvis du indstiller tilbehør i appen Hjem, kan du betjene enheder og scener i dit hjem.

Night Shift: Under betjeningsmuligheden Lysstyrke kan du slå Night Shift til for at indstille farverne på din skærm til et varmere farvespektrum om aftenen.

Noter: Du kan hurtigt skrive en idé ned, oprette en tjekliste, tegne en skitse og meget mere.

Dubler skærm: Stream musik, billeder og videoer trådløst til Apple TV og andre AirPlay-enheder. Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du ikke kan se AirPlay.

Skærmoptagelse: Tryk for at optage din skærm. Hold nede på Skærmoptagelse, og tryk på Mikrofonlyd for at bruge enhedens mikrofon til at optage lyd under optagelsen.

Tidtagning: Træk mærket op eller ned for at indstille varigheden, og tryk derefter på Start.

True Tone:* Under betjeningsmuligheden Lysstyrke kan du slå True Tone til for automatisk at justere skærmens farve og intensitet efter lysforholdene.

Wallet:* Få hurtigt adgang til kort til Apple Pay eller boardingkort, biografbilletter og meget mere.

*Lommelygte er kun tilgængelig på iPhone, iPad Pro 12,9" (3. generation), iPad Pro 11", iPad Pro 12,9" (2. generation), iPad Pro (10,5"), iPad Pro (9,7") og iPod touch. Hjem er kun tilgængelig på iPhone og iPad. True Tone er tilgængelig på iPad Pro 12,9" (3. generation), iPad Pro 11", iPad Pro 12,9" (2. generation), iPad Pro (10,5"), iPad Pro (9,7"), iPhone X eller en nyere model og iPhone 8. Wallet er kun tilgængelig på iPhone og iPod touch.