Sådan åbner du sikkert dine apps på en Mac

macOS omfatter en teknologi ved navn Gatekeeper, som er designet til at sikre, at du kun kører godkendt software på din Mac.

Det sikreste sted at hente apps til din Mac er App Store. Apple gennemgår alle apps i App Store, inden de accepteres og signeres for at sikre, at de ikke er blevet ændret eller kompromitteret. Skulle der opstå et problem med en app, kan Apple hurtigt fjerne den fra App Store.

Hvis du downloader og installerer apps fra internettet eller direkte fra en udvikler, vil macOS fortsat beskytte din Mac. Når du installerer Mac-apps, -tilbehør og -installationspakker, der ikke kommer fra App Store, kontrollerer macOS udvikler-id-signaturen og notarstatus for at bekræfte, at softwaren kommer fra en identificeret udvikler, og at den ikke er blevet ændret. Med macOS Mojave kan udviklere også få deres apps notarbekræftet af Apple, hvilket vil være en indikator for, at appen blev uploadet til Apple og bestod et sikkerhedstjek, inden den blev distribueret.

Sådan ser du indstillingerne for appsikkerhed på din Mac

Som standard er indstillingerne for sikkerhed og anonymitet på din Mac konfigureret til at tillade apps fra App Store og identificerede udviklere. Ønsker du højere sikkerhed, kan du vælge kun at tillade apps fra App Store.

Under Systemindstillinger skal du klikke på Sikkerhed & anonymitet og derefter klikke på Generelt. Klik på låsen, og angiv din adgangskode for at foretage dine ændringer. Vælg App Store under overskriften "Tillad programmer hentet fra".

Sådan åbner du en udviklersigneret eller notarbekræftet app

Hvis din Mac er indstillet til at tillade apps fra App Store og identificerede udviklere, vil den spørge dig, om du er sikker på, at du vil åbne appen, første gang du starter en app fra en identificeret udvikler.

Når en app er notarbekræftet af Apple, vil den have bestået et sikkerhedstjek:

Apps, der ikke er notarbekræftet, er udstyret med et gult advarselssymbol:

Hvis du får vist en advarsel og ikke kan installere en app

Hvis du har indstillet din Mac til kun at tillade apps fra App Store, og du vil installere en app fra en ekstern placering, vil din Mac meddele dig om, at appen ikke kommer fra App Store.

Du modtager også en advarsel, hvis din Mac er indstillet til at tillade apps fra App Store og identificerede udviklere, og du prøver at installere en app, der ikke er registreret hos Apple af en identificeret udvikler.

Disse beskeder betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt med appen. Nogle apps kan f.eks. være udviklet, inden registrering ved udvikler-id blev indført. Hvis du får vist en advarsel, betyder det, at appen ikke er blevet signeret af udvikleren, og macOS derfor ikke kan kontrollere, om appen er blevet ændret eller kompromitteret inden udgivelse.

Du kan søge efter en nyere version af appen i App Store eller en alternativ app.

Hvis macOS registreret en skadelig app

Hvis macOS registrerer et problem med en app, f.eks. at appen indeholder skadeligt indhold eller er blevet ændret efter sikkerhedstjekket, vil du få vist en advarsel, når du prøver at åbne den. Her vil du blive spurgt, om appen skal overføres til Papirkurv.

Sådan installerer du en app fra en uidentificeret udvikler

Hvis du stoler på kilden, og du ved, at appen ikke er blevet ændret, kan du installere en app fra en uidentificeret udvikler ved midlertidigt at tilsidesætte sikkerhedsindstillingerne på din Mac og åbne appen.

I Finder skal du Ctrl-klikke på appen, vælge Åbn i menuen og klikke på Åbn i dialogen, der vises. Indtast dit administratornavn og din adgangskode, når du bliver bedt om det.

Appen er nu gemt som en undtagelse til dine sikkerhedsindstillinger, og du kan fremover åbne den ved at trykke to gange på den på samme måde som ved en godkendt app.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.