Sådan åbner du sikkert dine programmer på en Mac

macOS omfatter en teknologi ved navn Gatekeeper, som er designet til at sikre, at du kun kører godkendt software på din Mac.

Det sikreste sted at hente programmer til din Mac er App Store. Apple gennemgår alle programmer i App Store, inden de accepteres og signeres for at sikre, at de ikke er blevet ændret eller kompromitteret. Skulle der opstå et problem med et program, kan Apple hurtigt fjerne det fra App Store.

Hvis du downloader og installerer programmer fra internettet eller direkte fra en udvikler, vil macOS fortsat beskytte din Mac. Når du installerer Mac-programmer, -tilbehør og -installationspakker, der ikke kommer fra App Store, kontrollerer macOS udvikler-id-signaturen for at bekræfte, at softwaren kommer fra en identificeret udvikler, og at den ikke er blevet ændret. Som standard kræver macOS Catalina og nyere versioner også, at softwaren er notarbekræftet, så du kan være sikker på, at den software, som du kører på din Mac, ikke indeholder kendt malware. Før du åbner downloadet software for første gang, beder macOS dig om din godkendelse for at sikre, at du ikke vildledes til at køre software, som du ikke havde til hensigt at køre.

Hvis du kører software, der ikke er signeret og notarbekræftet, kan du udsætte din computer og dine personlige oplysninger for malware, der kan skade din Mac eller kompromittere dit privatliv.

De advarsler, der vises nedenfor, er eksempler, og du kan muligvis få vist en lignende besked, der ikke er angivet her. Vær forsigtig, hvis du vælger at installere software, som din Mac viser en advarsel for.

Sådan ser du indstillingerne for programsikkerhed på din Mac

Som standard er indstillingerne for sikkerhed og anonymitet på din Mac konfigureret til at tillade programmer fra App Store og identificerede udviklere. Ønsker du højere sikkerhed, kan du vælge kun at tillade programmer fra App Store.

Under Systemindstillinger skal du klikke på Sikkerhed & anonymitet og derefter klikke på Generelt. Klik på låsen, og angiv din adgangskode for at foretage dine ændringer. Vælg App Store under overskriften "Tillad programmer hentet fra".

Vindue med sikkerhedsindstillinger med Tillad programmer hentet fra: App Store valgt

Sådan åbner du et udviklersigneret eller notarbekræftet program

Hvis din Mac er indstillet til at tillade programmer fra App Store og identificerede udviklere, vil den spørge dig, om du er sikker på, at du vil åbne programmet, første gang du starter det.

Programmer, der er notarbekræftet af Apple, er programmer, som Apple har kontrolleret og bekræftet er fri for skadelig software.

Advarsel om notarbekræftet program

Hvis du får vist en advarsel og ikke kan installere et program

Hvis du har indstillet din Mac til kun at tillade programmer fra App Store, og du vil installere et program fra en ekstern placering, vil din Mac meddele dig, at programmet ikke kan åbnes, fordi det ikke er downloadet fra App Store.*

Advarsel i macOS-vindue: Programmet kan ikke åbnes, fordi det ikke blev hentet fra App Store.

Hvis din Mac er indstillet til at tillade programmer fra App Store og identificerede udviklere, og du prøver at installere et program, der ikke er signeret af en identificeret udvikler og – i macOS Catalina og nyere versioner – notarbekræftet af Apple, får du vist en advarsel om, at programmet ikke kan åbnes.

Advarsel i macOS-vindue: Programmet kan ikke åbnes, fordi udvikleren ikke kan bekræftes.

Hvis du får vist denne advarsel, betyder det, at programmet ikke er notarbekræftet, og at Apple ikke kunne scanne programmet for kendt skadelig software.

Du kan søge efter en opdateret version af programmet i App Store eller et alternativt program.

Hvis macOS registreret et skadeligt program

Hvis macOS registrerer, at softwaren har skadeligt indhold, eller hvis godkendelsen er tilbagekaldt, giver din Mac dig besked om, at programmet kan beskadige din computer. Du skal flytte programmet til papirkurven og markere "Rapporter om ondsindet software til Apple for at beskytte andre brugere."

macOS-advarsel om ondsindet program

Hvis du vil åbne et program, der ikke er notarbekræftet, eller som kommer fra en uidentificeret udvikler

Hvis du kører software, der ikke er signeret og notarbekræftet, kan du udsætte din computer og dine personlige oplysninger for malware, der kan skade din Mac eller kompromittere dit privatliv. Hvis du stoler på kilden, og du ved, at programmet ikke er blevet ændret, kan du installere et program fra en uidentificeret udvikler ved midlertidigt at tilsidesætte sikkerhedsindstillingerne på din Mac og åbne programmet.

Hvis du stadig vil åbne et program, hvor udvikleren ikke kan bekræftes, skal du åbne Systemindstillinger.*

Gå til Sikkerhed og anonymitet. Klik på knappen Åbn alligevel i ruden Generelt for at bekræfte din hensigt om at åbne eller installere programmet.

Vinduet med systemindstillinger for Sikkerhed og anonymitet med knappen

Advarslen vises igen, og hvis du er helt sikker på, at du alligevel vil åbne programmet, kan du klikke på Åbn.

Advarsel om at omgå ubekræftet udvikler i macOS

Programmet er nu gemt som en undtagelse til dine sikkerhedsindstillinger, og du kan fremover åbne det ved at klikke to gange på det på samme måde som ved et godkendt program.

Beskyttelse af personlige oplysninger

macOS er designet til at beskytte brugerne og deres data, alt imens deres privatliv respekteres.

Gatekeeper udfører onlinekontrol for at kontrollere, om et program indeholder kendt malware, eller om udviklerens signeringscertifikat er blevet tilbagekaldt. Vi har aldrig kombineret data fra disse kontroller med oplysninger om Apple-brugere eller deres enheder. Vi bruger ikke data fra disse kontroller til at finde ud af, hvad individuelle brugere starter eller kører på deres enheder.

Notarisering kontrollerer, om programmet indeholder kendt malware, ved hjælp af en krypteret forbindelse, der er modstandsdygtig over for serverfejl.

Disse sikkerhedskontroller har aldrig omfattet brugerens Apple-id eller deres enheds identitet. For yderligere at værne om brugernes privatliv er vi holdt op med at logføre IP-adresser tilknyttet kontrol af udvikler-id-certifikater, og vi vil sikre, at alle indsamlede IP-adresser fjernes fra logfiler.

Derudover ændrer vi i løbet af det næste år vores sikkerhedskontrol på flere områder:

• En ny, krypteret protokol til kontrol af tilbagekaldelser af udvikler-id-certifikater
  • Stærk beskyttelse mod serverfejl
  • En ny indstilling, der giver brugere mulighed for at fravælge disse sikkerhedsfunktioner

* Hvis du bliver bedt om at åbne programmet i Finder, og du er sikker på, at du vil åbne det på trods af advarslen, kan du Ctrl-klikke på programmet, vælge Åbn i menuen og derefter klikke på Åbn i den dialogboks, der vises. Indtast dit administratornavn og din adgangskode for at åbne programmet.

Oplysninger om produkter, der ikke er produceret af Apple, eller uafhængige websteder, der ikke styres eller testes af Apple, leveres uden Apples anbefaling eller godkendelse. Apple påtager sig intet ansvar, hvad angår valg, ydeevne eller brug af websteder eller produkter fra andre producenter. Apple giver ingen erklæringer med hensyn til nøjagtigheden eller pålideligheden af websteder fra andre producenter. Kontakt producenten for at få flere oplysninger.