Sådan undgås eller fjernes den skadelige software Mac Defender i Mac OS X v10.6 og ældre versioner

Her kan du se, hvordan man undgår eller fjerner den skadelige software Mac Defender i Mac OS X v10.6 og ældre versioner

Der er konstateret et forsøg på phishing-svindel, som er målrettet mod Mac-brugere. Brugerne omdirigeres fra pålidelige websteder til falske websteder, som meddeleler, at computeren er behæftet med virus. Brugeren tilbydes derefter "antivirusprogrammet" Mac Defender som løsning på problemet.

"Antivirusprogrammet" er imidlertid skadelig software. Det overordnede mål er at få adgang til brugerens kreditkortoplysninger, som derefter misbruges.

De mest almindelige navne brugt om den skadelige software er MacDefender, MacProtector og MacSecurity.

Apple har udgivet en gratis softwareopdatering (Sikkerhedsopdatering 2011-003), som automatisk finder og fjerner den skadelige software Mac Defender og de registrerede varianter.

Løsningsafsnittet nedenfor indeholder desuden en detaljeret vejledning i, hvordan man undgår den skadelige software eller sletter den, hvis den er blevet installeret.

Løsning

Sådan undgår du at installere den skadelige software

Hvis der vises en meddelelse om virus eller sikkerhedssoftware, skal du lukke Safari eller den browser, du måtte bruge. Hvis det ikke virker at forsøge normal lukning, kan du gennemtvinge lukning af browseren med Afbryd.

I nogle tilfælde henter browseren automatisk den skadelige software og starter installeringsprogrammet.   Hvis det sker, skal du afbryde installeringsprocessen. Indtast ikke administratoradgangskoden. Slet omgående installeringsprogrammet ved hjælp af nedenstående fremgangsmåde.

1. Åbn mappen Overførsler eller den mappe, du plejer at hente overførsler i.
  2. Træk installeringsprogrammet til papirkurven.
  3. Tøm papirkurven.

Sådan fjernes den skadelige software

Hvis den skadelige software er blevet installeret, anbefales det at gøre følgende:

• Angiv under ingen omstændigheder dine kreditkortoplysninger.
  • Brug fremgangsmåden til sletning nedenfor.

Fremgangsmåde til sletning

1. Luk eller flyt scanningsvinduet.
  2. Gå til mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer, og start Aktivitetsovervågning.
  3. Vælg Alle Processer i lokalmenuen øverst til højre i vinduet.
  4. Se efter navnet på programmet i kolonnen Procesnavn, og klik på det. De mest almindelige navne er MacDefender, MacSecurity og MacProtector.
  5. Klik på knappen Slut proces øverst til venstre i vinduet, og vælg Slut.
  6. Luk programmet Aktivitetsovervågning.
  7. Åbn mappen Programmer.
  8. Find programmet – f.eks. MacDefender, MacSecurity, MacProtector eller et andet navn.
  9. Træk programmet til papirkurven, og tøm papirkurven.

Den skadelige software installerer også et log ind-emne på kontoen i systemindstillingerne. Det er ikke nødvendigt at fjerne log ind-emnet, men du kan fjerne det ved at følge nedenstående fremgangsmåde.

• Åbn Systemindstillinger, vælg Konti, og vælg derefter Log ind-emner
  • Vælg navnet på det program, du har fjernet ovenfor – f.eks. MacDefender, MacSecurity eller MacProtector
  • Klik på minusknappen

Brug fremgangsmåden i afsnittet "Sådan undgår du at installere den skadelige software" ovenfor til at fjerne installeringsprogrammet fra overførselsmappen.

Bemærk: Apple tilbyder kun sikkerhedsopdateringer til Mac-computere via Softwareopdatering og Apples side med supportoverførsler. Det er generelt vigtigt at være forsigtig, hver gang du bliver bedt om at indtaste følsomme personlige oplysninger på internettet.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.