Wi-Fi-baser: Udvid rækkevidden af dit trådløse netværk ved at tilføje yderligere Wi-Fi-baser

Du kan udvide rækkevidden af dit Wi-Fi-netværk ved at bruge AirPort-værktøj til at indstille trådløse forbindelser mellem flere Wi-Fi-baser eller til at oprette forbindelse til dem via Ethernet, så der oprettes et roamingnetværk. Denne artikel er en hjælp til at forstå de tilgængelige muligheder, og hvilken løsning der er den bedste til dit miljø.

Vigtig bemærkning til AirPort Express-brugere: Hvis du overvejer at føje AirPort Express til dit netværk for at streame musik eller levere trådløs udskrivning, vil du måske finde denne artikel nyttig: Hvad er klientfunktion?

Definitioner

Wi-Fi-base – alle former for AirPort Extreme-baser, AirPort Express og Time Capsule.

Udvidelse af et trådløst netværk – brug af flere Wi-Fi-baser til trådløs udvidelse af et AirPort-netværks rækkevidde over et større fysisk område, når en enkelt bases rækkevidde er utilstrækkelig.

Netværk med flere Wi-Fi-baser – et netværk, der bruger mere end én Wi-Fi-base til at udvide et netværks rækkevidde eller til at udvide funktioner såsom internetadgang, musikstreaming, udskrivning, lagring osv. Wi-Fi-baserne kan være forbundet til hinanden via Ethernet eller trådløst.

Wi-Fi-klient – en Wi-Fi-klient er enhver enhed, der bruger Wi-Fi (internetadgang, udskrivning, lagring eller musikstreaming). Eksempler på klienter kan være en computer, iPad, iPhone, spillekonsol, digital videooptager og/eller andre Wi-Fi-enheder.

Primær base – det er typisk den base, der opretter forbindelse til modemmet og har gatewayadressen til internettet. Normalt leverer den primære Wi-Fi-base DHCP-tjenesten til Wi-Fi-netværket.

Udvidet Wi-Fi-base – enhver Wi-Fi-base, der opretter forbindelse til en primær Wi-Fi-base for at udvide netværkets rækkevidde. Medmindre andet er angivet, skal udvidede Wi-Fi-baser indstilles til at bruge brotilstand.

Dataoverførselshastighed – mængden af data, der overføres eller modtages hvert sekund, målt i megabit pr. sekund (Mbps).

Vælg mellem en enkelt eller flere Wi-Fi-baser

single_vs_many_wifi

Før du føjer yderligere Wi-Fi-baser til dit netværk, bør du overveje, om du virkelig har brug for det.

Hvis der tilføjes Wi-Fi-baser, som ikke er nødvendige, kan det reducere Wi-Fi-dataoverførselshastigheden, fordi Wi-Fi-netværket kræver mere kapacitet til dataadministration. Netværkskonfigurationen bliver også mere kompleks. I et udvidet trådløst netværk kan dataoverførselshastigheden reduceres til under 60 % af hastigheden for en enkelt enhed. Den gyldne regel er at holde Wi-Fi-netværket så enkelt som muligt. Det kan gøres ved at bruge det mindst mulige antal Wi-Fi-baser, som kræves for at betjene det fysiske netværksområde, og ved at bruge Ethernet, hvor det er muligt.

Den bedste løsning er altid at udvide rækkevidden af Wi-Fi-netværket ved at forbinde Wi-Fi-baser ved hjælp af Ethernet. Det giver den bedste dataoverførselshastighed. Ethernet giver en hastighed på op til én gigabit, hvilket er meget hurtigere end trådløs (for trådløs er den maksimale hastighed 450 Mbps med 802.11n ved 5 GHz). Ethernet er også modstandsdygtigt over for radiofrekvensinterferens, og det er nemmere at foretage fejlfinding af. Da der derudover stort set ikke er nogen administrationsomkostninger forbundet med Ethernet, flyttes flere data fra ét punkt til et andet inden for det samme tidsrum.

Hvis en enkelt Wi-Fi-base ikke opfylder dine krav i visse miljøer, kan brug af flere Wi-Fi-baser forbedre netværksrækkevidden og dataoverførselshastigheden i områder, der er længere væk fra den primære Wi-Fi-base. Tænk over, at jo længere væk du er, eller jo flere forhindringer, der er mellem Wi-Fi-klientenheden og Wi-Fi-basen (f.eks. badeværelsesfliser, som signalet skal forsøge at passere igennem), jo svagere er radiosignalstyrken, og jo lavere er dataoverførselshastigheden.

Hvis det antages, at en enkelt base ikke opfylder dine krav, skal du forstå de forskellige metoder, du kan anvende til at udvide dit Wi-Fi-netværksområde, og vælge, hvilken af disse metoder der er bedst for dig.

Flere netværkstyper for Wi-Fi-baser

Læs om netværkstyper, og hvordan du vælger mellem dem.

Hvis du har brug for at udvide rækkevidden af dit trådløse netværk, hvilken metode skal du så bruge?

Til Wi-Fi-baser med 802.11a/b/g/n:

• Roamingnetværk (anbefales)

• Udvidet trådløst netværk

Til Wi-Fi-baser med 802.11g:

• Roamingnetværk (anbefales)

• WDS

Metoderne beskrives nedenfor. Nederst i denne artikel er der links til diverse artikler, som forklarer opsætningen og konfigurationen for hver metode. Wi-Fi-baser leverer en internetforbindelse til klientcomputere, trådløst eller via en Ethernet-forbindelse, hvis klientcomputerne er forbundet til basen via Ethernet.

Roamingnetværk (Ethernet-forbundne Wi-Fi-baser)

roaming_net_single

Til Wi-Fi-baser med 802.11n er oprettelse af et roamingnetværk uden tvivl den bedste løsning. Det giver den bedste dataoverførselshastighed mellem baserne og Wi-Fi-enhederne.

Denne indstilling kræver, at Wi-Fi-baserne er forbundet via Ethernet.

Den primære base leverer DHCP-tjenester, mens den udvidede base konfigureres til at bruge brotilstand.

Alle Wi-Fi-baser i roamingnetværket skal bruge de samme adgangskoder, den samme sikkerhedstype (Open/WEP/WPA) og det samme netværksnavn (SSID).

roaming_net_many

Der kan tilføjes flere udvidede Wi-Fi-baser for at udvide et roamingnetværk.

roaming_net_basestation

Der kan integreres en netværksswitch, hvis der ikke er nok tilgængelige LAN-porte på den primære Wi-Fi-base.

Udvidet trådløst netværk (802.11n)

Hvis du ikke kan oprette det anbefalede roamingnetværk, er et udvidet trådløst netværk den næstbedste løsning.

wirelessly_extended_net wifi_extended_net_range

Hvis du vil oprette et udvidet trådløst netværk, skal du placere den udvidede Wi-Fi-base inden for den primære Wi-Fi-bases rækkevidde.

Overvejelser i forbindelse med rækkevidden af et udvidet netværk

extended_out_range_net

I ovenstående eksempel er den primære Wi-Fi-base ➊ uden for den udvidede Wi-Fi-bases trådløse rækkevidde ➋, og derfor kan den udvidede Wi-Fi-base ikke forbinde til eller udvide det trådløse netværk. Den udvidede Wi-Fi-base skal flyttes til en placering, der er inden for den primære Wi-Fi-bases Wi-Fi-rækkevidde.

Vigtigt!

extended_in_range_net

Hvis der er placeret en anden udvidet Wi-Fi-base ➊ mellem den primære Wi-Fi-base ➌ og den udvidede Wi-Fi-base ➌, tillader den udvidede Wi-Fi-base ➋ ikke, at klienter forbinder til den. Alle udvidede Wi-Fi-baser skal være inden for direkte rækkevidde af den primære Wi-Fi-base

WDS (802.11g)

wds_airport_basestation

Et trådløst distributionssystem (wireless distribution system, WDS) er den metode, der bruges til at udvide rækkevidden af Wi-Fi-baser med AirPort Extreme 802.11a/b/g og AirPort Express 802.11a/b/g. WDS understøttes af AirPort Utility 5.5.2 og tidligere versioner.

WDS giver mulighed for at indstille hver Wi-Fi-base til én ud af tre konfigurationer:

➊ Primær WDS-base (primær Wi-Fi-base)

➋ WDS-relæbase

➌ WDS-fjernbase

wds_airport_three_ways wds_primary_basestation

En primær WDS-base ➊ er forbundet til internettet og deler sin forbindelse med WDS-relæbaser og WDS-fjernbaser.

wds_relay_basestation

En WDS-relæbase ➋ deler den primære bases internetforbindelse og videresender også forbindelsen til WDS-fjernbaser.

wds_remote_basestation

En WDS-fjernbase ➌ deler blot den primære WDS-bases internetforbindelse, enten direkte, hvis den er inden for direkte rækkevidde, eller via en WDS-relæbase.

Alle tre basekonfigurationer (primær WDS-base, WDS-fjernbase og WDS-relæbase) kan dele den primære WDS-bases internetforbindelse med klientcomputere, enten trådløst eller via en Ethernet-forbindelse, hvis klientcomputerne er forbundet til basen via Ethernet.

Når du indstiller baser i et trådløst distributionssystem, skal du kende de enkelte basers AirPort-id. AirPort-id'et, også kaldet MAC-adressen (Media Access Controller), er angivet på etiketten under bunden af AirPort Extreme-basen ved siden af AirPort-symbolet og i samme side som strømforsyningen på AirPort Express-basen.

Bemærk: Wi-Fi-basen skal som relæ modtage dataene fra én Wi-Fi-base, ompakke dem, sende dem til den anden Wi-Fi-base og omvendt. Denne metode mere end halverer dataoverførselshastigheden. En Wi-Fi-base med 802.11a/b/g bør kun bruges på denne måde i områder, hvor der ikke er andre muligheder, og hvor en højere dataoverførselshastighed ikke er afgørende.

Trin til at føje Wi-Fi-baser til dit AirPort-netværk

Hvis du vil have specifikke instruktioner om, hvordan du kan udvide rækkevidden af din foretrukne netværkstype, kan du vælge det på listen nedenfor: