Om pixelfejl på LCD-skærme til Apple-produkter fra og med 2010

Få mere at vide om pixelfejl, hvorfor sådanne fejl opstår, og hvad du skal gøre, hvis du mener, at din LCD-skærm har flere pixelfejl, end det er acceptabelt.

Mange Apple-produkter bruger LCD-skærme (Liquid Crystal Displays). LCD-teknologi bruger rækker og kolonner af adresserbare punkter (pixels), der gengiver tekst og billeder på skærmen. Hver pixel har tre separate delpixels – rød, grøn og blå – der gør det muligt at gengive et billede i fuld farve. Hver delpixel har en tilhørende transistor, der slår den til og fra.

Afhængig af størrelsen på skærmen kan der være tusindvis eller millioner af delpixels på LCD-skærmen. For eksempel har LCD-skærmen, der bruges til iMac (Retina 5K, 27", 2017), en skærmopløsning på 5120 x 2880, hvilket betyder, at der er mere end 14,7 millioner pixels. Hver pixel består af en rød, en grøn og en blå delpixel, hvilket giver mere end 44 millioner individuelle billedelementer på 27"-skærmen. Nogle gange fungerer en transistor ikke perfekt, hvilket resulterer i, at den påvirkede delpixel forbliver slået fra (mørk) eller slået til (lys). Med flere millioner delpixels på en skærm er det muligt, at der er et begrænset antal af sådanne transistorer på en LCD-skærm. I nogle tilfælde kan en lille smule støv eller et andet fremmed materiale ligne en pixelfejl. Apple stræber efter at bruge LCD-skærme af højeste kvalitet i sine produkter. Pixelfejl kan imidlertid forekomme i en lille procentdel af skærme.

I mange tilfælde skyldes pixelfejl et stykke fremmed materiale, der er fanget et sted i skærmen eller på forsiden af skærmglasset. Fremmed materiale har typisk en uregelmæssig form og er mest synligt på en hvid baggrund. Fremmed materiale på forsiden af skærmglasset kan nemt fjernes med en fnugfri klud. Fremmed materiale, der sidder fast inde bag skærmen, skal fjernes af en Apple-autoriseret serviceudbyder eller Apple Store-butik.

Hvis du er bekymret over pixelfejl på din skærm, kan du tage dit Apple-produkt med til en Apple-autoriseret serviceudbyder eller Apple Store-butik til nærmere undersøgelse. Det er muligt, at du skal betale for undersøgelsen.

Mørk pixelfejl     Lys pixelfejl        Fremmed materiale

Eksempler på pixelfejl