Lær Finder på din Mac-computer at kende

Finder er noget af det første, du skal lære at kende, så du kan søge efter og organisere dine dokumenter, medier, mapper og andre arkiver.

Finder er det første, der vises, når din Mac-computer er færdig med at starte op. Den åbnes automatisk og forbliver åben, mens du bruger andre programmer. Øverst på skærmen vises menulinjen Finder, og under den vises skrivebordet. Finder bruger vinduer og symboler til at vise dig indholdet på din Mac-computer, iCloud Drive og andre lagringsenheder. Den kaldes Finder, fordi den hjælper dig med at finde og organisere dine arkiver.

Sådan åbner du vinduer og arkiver

Hvis du vil åbne et vindue og se arkiverne på din Mac-computer, skal du skifte til Finder ved at klikke på Finder-symbolet (vist ovenfor) i Dock. Når du skifter til Finder, får du også vist eventuelle Finder-vinduer, der har ligget skjult bag vinduerne i andre programmer. Du kan trække i vinduerne for at tilpasse deres størrelse og bruge knapperne til at lukke , minimere  eller maksimere  vinduer. Læs mere om at håndtere vinduer.

Når du ser et dokument, et program eller et andet arkiv, som du vil åbne, skal du bare dobbeltklikke på det.

Lav om på, hvordan dine arkiver vises

Hvis du vil ændre, hvordan dine arkiver vises i Finder-vinduet, skal du bruge menuen Vis i menulinjen, eller rækken af knapper øverst i Finder-vinduet. Du kan få vist arkiver som symboler , på en liste , i kolonner  eller i et galleri . Ved hver visning giver menuen Vis mulighed for at ændre, hvordan emner sorteres og arrangeres, f.eks. efter type, dato eller størrelse. Læs mere om at tilpasse visninger.

Når du ser arkiver i et galleri, kan du visuelt bladre gennem dine arkiver ved hjælp af store eksempelvisninger, så det er nemt at identificere billeder, videoer og alle slags dokumenter. Med gallerivisning i macOS Mojave kan du endda afspille videoer og rulle ned gennem dokumenter med flere sider. Ældre versioner af macOS havde en lignende, men mindre kraftfuld gallerivisning kaldet Cover Flow .

Gallerivisning i macOS Mojave viser indholdsoversigten til venstre og eksempelvinduet til højre.

Brug eksempelvinduet

Eksempelvinduet er tilgængeligt i alle visninger ved at vælge Vis > Vis eksempel i menulinjen. Eller tryk på Skift-Kommando (⌘)-P for hurtigt at få vist eller skjule eksempelvinduet.

macOS Mojave forbedrer eksempelvinduet på flere forskellige måder:

• Du kan få vist flere oplysninger, herunder detaljerede metadata, om hvert arkiv. Dette er især nyttigt, når man arbejder med fotos og medier, fordi vigtige EXIF-data, som kameramodel og blændeværdi, er nemme at finde. Vælg Vis > Eksempelindstillinger for at kontrollere, hvilke oplysninger eksempelvinduet kan vise for den valgte type arkiv.
  • Med hurtige kommandoer kan du nemt administrere eller redigere det valgte arkiv.

Brug hurtige handlinger i eksempelvinduet

Med hurtige handlinger i macOS Mojave kan du håndtere et arkiv uden at åbne en app. Hurtige handlinger vises nederst i eksempelvinduet og varierer afhængigt af den valgte type arkiv.

• Roter et billede
  • Marker et billede eller et PDF-dokument
  • Kombiner billeder og PDF-dokumenter, så de bliver til et enkelt PDF-dokument
  • Tilpas lyd- og videoarkiver

Hvis du vil administrere hurtige handlinger, skal du klikke på Mere  og derefter vælge Tilpas. macOS Mojave kommer med et standardsæt af hurtige handlinger, men hurtige handlinger, der er installeret af tredjepartsapps, vises også her. Du kan endda oprette dine egne hurtige handlinger vha. Automator.

Brug stakke på dit skrivebord

macOS Mojave introducerer stakke, som giver dig mulighed for automatisk at organisere dit skrivebord i elegante stakke af filer, så det er nemmere at holde dit skrivebord ryddeligt og finde det, du leder efter. Læs mere om stakke.

Sådan sletter du arkiver

Hvis du vil flytte et arkiv til papirkurven, skal du trække arkivet til papirkurven i Dock. Du kan også markere et eller flere arkiver og vælge Arkiv > Flyt til papirkurv (Kommando-Slet).

Hvis du vil fjerne et arkiv fra papirkurven, skal du klikke på papirkurven for at åbne den og derefter trække arkivet ud af papirkurven. Du kan også markere arkivet og vælge Arkiv > Læg tilbage.

Hvis du vil slette arkiverne i papirkurven, skal du vælge Arkiv > Tøm papirkurv. Den lagringsplads, der blev brugt af de pågældende arkiver, bliver ledig for andre arkiver. I macOS Sierra kan du indstille din Mac-computer til at tømme papirkurven automatisk.