Lær Finder på din Mac-computer at kende

Hvis du er ny Mac-bruger, er Finder noget af det første, du skal lære at kende, så du kan søge efter og organisere dine dokumenter, medier, mapper og andre arkiver.

Finder er det første, der vises, når din Mac-computer er færdig med at starte op. Den åbnes automatisk og forbliver åben, mens du bruger andre programmer. Øverst på skærmen vises menulinjen Finder, og under den vises skrivebordet. Finder bruger vinduer og symboler til at vise dig indholdet på din Mac-computer, iCloud Drive og andre lagringsenheder. Den kaldes Finder, fordi den hjælper dig med at finde og organisere dine arkiver.

Sådan åbner du vinduer og arkiver

Hvis du vil åbne et vindue og se arkiverne på din Mac-computer, skal du skifte til Finder ved at klikke på Finder-symbolet (vist ovenfor) i Dock. Når du skifter til Finder, får du også vist eventuelle Finder-vinduer, der har ligget skjult bag vinduerne i andre programmer. Læs mere om handlinger i vinduer, herunder hvordan du skifter størrelsen på, lukker , minimerer  eller maksimerer  et vindue.

Når du ser et dokument, et program eller et andet arkiv, som du vil åbne, skal du bare dobbeltklikke på det.

Sådan ændrer du, hvordan arkiverne vises i vinduer

Hvis du foretrækker at få vist dine arkiver på en alfabetisk sorteret liste i stedet for symboler, skal du gå til menulinjen Finder og vælge Oversigt > Som liste eller bruge visningsknapperne øverst i vinduet. Du kan også få vist arkiverne i kolonner eller ved hjælp af Cover Flow. Læs mere om, hvordan du kan få vist arkiver på flere måder.

Sådan bruger du indholdsoversigten i vinduer

Indholdsoversigten i Finder-vinduer indeholder genveje til AirDrop, nogle af de mest brugte mapper, iCloud Drive, enheder, f.eks. dine harddiske, m.m. Emnerne i indholdsoversigten kan åbnes med et enkelt klik – på samme måde som elementerne i Dock.

Du kan vælge de emner, der skal vises i din indholdsoversigt, ved at gå til menulinjen Finder og vælge Finder > Indstillinger og derefter klikke på Indholdsoversigt øverst i vinduet med indstillinger. Du kan også trække arkiver til eller fra indholdsoversigten. Læs mere om, hvordan du tilpasser indholdsoversigten.

Sådan bruger du mapper

Sådan opretter du en mappe:

1. Klik på det sted, hvor mappen skal vises – f.eks. på skrivebordet eller i et andet vindue.
  2. Gå til menulinjen Finder, og vælg Arkiv > Ny mappe.
    Dette virker for mapper – ikke dokumenter. Hvis du vil oprette et dokument, der skal bruges i et bestemt program, skal du åbne det pågældende program, gå til menuen Arkiv i programmet og derefter oprette et nyt dokument.

Sådan flytter du en mappe eller et arkiv til en anden mappe:

• Træk emnet til en lukket mappe.
  • Eller dobbeltklik på mappen for at åbne den, og træk derefter emnet til mappevinduet.

Sådan ændrer du navnet på en mappe:

1. Klik en enkelt gang på en mappe for at vælge den.
  2. Tryk på Retur på tastaturet, indtast et nyt navn, og tryk derefter igen på Retur.

Ikke alle mapper kan omdøbes – dette gælder bl.a. følgende:

• Programmer: Dine programmer arkiveres i denne mappe.
  • Skrivebord: Mappen Skrivebord og dit skrivebord er to steder, hvor du kan se de samme arkiver, så alt, hvad du gemmer i mappen Skrivebord, vises også på dit skrivebord.
  • Dokumenter: Når du bruger et program til at oprette og arkivere et nyt dokument, er det sandsynligt, at dokumentet arkiveres samme sted. Du kan arkivere dokumenter, hvor du vil, eller flytte dem til andre mapper efter, at de er arkiveret.
  • Overførsler: Safari og andre programmer arkiverer downloadede arkiver i denne mappe.
  • Musik, Billeder og Film: Nogle programmer arkiverer deres biblioteker af musik, billeder eller andre medier i disse mapper – også selvom elementerne i et bibliotek kun kan bruges i dets oprindelige program. Hvis du f.eks. vil have vist billeder eller film, der er importeret i Fotos, skal du åbne programmet Fotos.
  • Andre mapper, som leveres sammen med din Mac

Sådan søger du efter arkiver

Hvis du vil søge ved hjælp af Spotlight, skal du klikke på forstørrelsesglasset  på menulinjen eller trykke på Kommando (⌘)-Mellemrumstast. Spotlight fungerer på samme måde som Hurtig søgning på en iPhone eller iPad. Læs mere om Spotlight.

Hvis du vil søge fra et Finder-vindue, skal du bruge søgefeltet i hjørnet af vinduet:

Vælg et søgeresultat for at få vist arkivets placering nederst i vinduet. Du kan åbne den pågældende visning fra Spotlight ved at vælge det sidste element i søgeresultaterne i Spotlight: "Vis alle i Finder".

I både Spotlight og Finder kan du bruge avancerede søgninger til at finjustere dine søgeresultater.

Sådan sletter du arkiver

Hvis du vil flytte et arkiv til papirkurven, skal du trække arkivet til papirkurven i Dock. Du kan også markere et eller flere arkiver og vælge Arkiv > Flyt til papirkurv (Kommando-Delete).

Hvis du vil fjerne et arkiv fra papirkurven, skal du klikke på papirkurven for at åbne den og derefter trække arkivet ud af papirkurven. Du kan også markere arkivet og vælge Arkiv > Læg tilbage.

Hvis du vil slette arkiverne i papirkurven, skal du vælge Arkiv > Tøm papirkurv. Den lagringsplads, der blev brugt af de pågældende arkiver, bliver ledig for andre arkiver. I macOS Sierra kan du indstille din Mac-computer til at tømme papirkurven automatisk.