Bærbare Mac-computere: Om Sudden Motion Sensor

Sudden Motion Sensor-teknologien (SMS) er en indbygget beskyttelse af harddisken, der er udviklet til at forebygge problemer med harddisken, hvis computeren tabes eller udsættes for kraftige vibrationer.

Denne artikel er blevet arkiveret og opdateres ikke længere af Apple.

Alle Intel-baserede bærbare Mac-computere er forsynet med Sudden Motion Sensor-teknologien. Det gælder følgende:

• MacBook
  • MacBook Pro
  • MacBook Air
  • PowerPC-computere fra og med PowerBook G4 (12", 1,5 GHz), PowerBook G4 (15", 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17", 1,67 GHz) og iBook G4-computere fra og med iBook G4 (medio 2005).

Bemærk: Computere med SSD (Solid State Drive) eller flash-lagring har ikke SMS, eftersom harddiskene ikke har bevægelige dele.

Sudden Motion Sensor er udviklet til at registrere usædvanligt kraftige vibrationer, hurtige positionsændringer eller accelerationer. Hvis sensoren registrerer noget af ovenstående, "parkerer" den omgående harddiskens hoveder for at reducere risikoen for skade på harddisken i tilfælde af fysiske stød. Parkeringen af hovederne kan være ledsaget af en lav tikken, hvilket er helt normalt. Hvis du afspiller lyd, video eller udfører andre lignende opgaver, kan der opstå en pause, når SMS slås til. Lyden kommer normalt tilbage, når SMS er i en tilstand, hvor den kan slås fra.

Når SMS registrerer, at computerens position er stabil igen, vender harddiskhovederne tilbage til normal funktion. Sudden Motion Sensor ændrer generelt ikke harddiskens ydeevne i forbindelse med den almindelige brug af computeren. De bedste resultater fås ved at undgå at løfte computeren, mens den er tændt og aktiv. Hvis du skal flytte den, skal du sætte den på vågeblus ved at lukke låget eller bruge Apple-menuen.

Hvad nu, hvis jeg har brug for at slå Sudden Motion Sensor fra?

Apple har justeret Sudden Motion Sensor omhyggeligt for at opnå en optimal balance mellem beskyttelse af harddisken og forebyggelse af uønsket aktivering af funktionen. De fleste ejere af bærbare Mac-computere har aldrig brug for at slå funktionen fra. Apple anbefaler, at du kun foretager ændringer i indstillingen, hvis det er strengt nødvendigt.

I visse miljøer, f.eks. koncertsale, lydstudier eller diskoteker, kan der forekomme udefrakommende vibrationer, der er så kraftige, at modulet pludselig låser læsehovederne på harddisken, så lyd- eller videoafspilningen afbrydes. I disse situationer kan du have brug for at deaktivere funktionen midlertidigt.

Først skal du undersøge status for Sudden Motion Sensor

1. Vælg Hjælpeprogrammer i menuen Gå i Finder.
  2. Åbn Terminal i mappen Hjælpeprogrammer.
  3. Skriv sudo pmset -g , når kommandolinjen vises, og tryk derefter på Retur.
  4. Skriv administratoradgangskoden, når du bliver bedt om det, og tryk på Retur. Denne kommando anmoder computeren om at oplyse den aktuelle indstilling for Sudden Motion Sensor. Du kan se indstillingen ved at finde Sudden Motion Sensor-posten i Mac OS X v10.4 og nyere versioner og se til højre. Standardindstillingen er "1" (slået til). Hvis sensoren er slået fra, er indstillingen "0".

Sådan slås Sudden Motion Sensor fra i Mac OS X v10.4 og nyere:

1. Hvis Sudden Motion Sensor er slået til, kan du slå den fra ved at skrive sudo pmset -a sms 0 i Terminal og derefter trykke på Retur.
  2. Skriv din administratoradgangskode, hvis du bliver bedt om det.
  3. Skriv kommandoen sudo pmset -g for at være sikker på, at indstillingen vender tilbage til "0".

De ændringer, du foretager under indstillingen for Sudden Motion Sensor, bevares, når du genstarter computeren. Hvis du vælger at deaktivere Sudden Motion Sensor, anbefaler Apple, at du aktiverer funktionen igen hurtigst muligt, så computeren er beskyttet af funktionen.

Sådan slås Sudden Motion Sensor til igen i Mac OS X 10.4 og nyere:

1. Hvis Sudden Motion Sensor er slået fra, og statusanmodningen viser "0", kan du slå funktionen til igen ved at skrive sudo pmset -a sms 1 i Terminal og derefter trykke på Retur.
  2. Skriv din administratoradgangskode, hvis du bliver bedt om det.
  3. Skriv kommandoen pmset -g for at være sikker på, at indstillingen vender tilbage til "1".