Bærbare Mac-computere: Om sensoren for pludselige bevægelser

Sensoren for pludselige bevægelser (SMS) er indbygget teknologi til beskyttelse af harddisken, der er designet til at hjælpe med at forhindre diskproblemer, hvis computeren tabes eller udsættes for kraftige vibrationer.

Alle Intel-baserede bærbare Mac-computere har sensoren for pludselige bevægelser. Det gælder følgende:

• MacBook

• MacBook Pro

• MacBook Air

• PowerPC-computere fra og med PowerBook G4 (12", 1,5 GHz), PowerBook G4 (15", 1,67/1,5 GHz) og PowerBook G4 (17", 1,67 GHz) samt iBook G4-computere fra og med iBook G4 (medio 2005).

Bemærk: Computere med SSD'er (solid state-drev) eller flash-lager har ikke SMS, eftersom harddiskene ikke har bevægelige dele.

Sensoren for pludselige bevægelser er designet til at registrere usædvanligt stærke vibrationer, pludselige ændringer i position og accelererede bevægelser. Hvis sensoren registrerer noget af dette, parkerer den øjeblikkeligt harddiskhovederne for at hjælpe med at reducere risikoen for beskadigelse af harddisken i tilfælde af en stødpåvirkning. Parkeringen af hovederne kan være ledsaget af en lille klik- eller "tink"-lyd, hvilket er normalt og forventet. Hvis du er i gang med at afspille video eller lyd eller udføre andre lignende opgaver, bemærker du muligvis en pause i opgaven, når SMS'en kobler til. Opgaven bør genoptages, så snart SMS'en er i en tilstand, hvor den kan kobler fra.

Når SMS'en registrerer, at computerens position igen er stabil, låser den harddiskhovederne op og vender tilbage til normal drift. Generelt ændrer SMS-beskyttelse ikke harddiskens ydeevne ved almindelig drift. For de bedste resultater skal du undgå at løfte eller flytte computeren fra dit arbejdsområde, mens den er tændt og bruges. Hvis du skal flytte den, skal du sætte den i vågeblus ved at lukke låget eller bruge Apple-menuen.

Hvad hvis jeg er nødt til at slå sensoren for pludselige bevægelser fra?

Apple har justeret sensoren for pludselige bevægelser omhyggeligt for at give den bedste balance mellem, at harddisken beskyttes, og at sensoren for pludselige bevægelser på uønsket vis slås fra. De fleste med bærbare Mac-computere behøver aldrig at slå denne funktion fra. Apple foreslår, at du ikke ændrer indstillingerne, medmindre det er absolut nødvendigt.

I nogle miljøer, såsom koncertsale, pladestudier eller danseklubber, kan eksterne vibrationer være store nok til at få modulet til uventet at parkere harddiskhovederne, hvilket resulterer i afbrudt lyd- eller videoafspilning. I disse situationer ønsker du måske at slå funktionen midlertidigt fra.

Først skal du fastslå status for sensoren for pludselige bevægelser

1. Vælg Hjælpeprogrammer fra Gå-menuen i Finder.

2. Åbn Terminal i mappen Hjælpeprogrammer.

3. Når kommandolinjen vises, skal du skrive sudo pmset -g og trykke på Retur.

4. Indtast administratoradgangskoden, når du bliver bedt om det, og tryk på Retur. Denne kommando forespørger computeren om den aktuelle indstilling for sensoren for pludselige bevægelser. Du kan tjekke indstillingen ved at finde oplysningerne om sensoren for pludselige bevægelser i Mac OS X v10.4 og nyere versioner og se værdien til højre. Standardindstillingen er "1" (slået til). Hvis sensoren er slået fra, vil indstillingen være "0".

Sådan slår du sensoren for pludselige bevægelser fra i Mac OS X v10.4 og nyere versioner:

1. Hvis sensoren for pludselige bevægelser er slået til, kan du slå den fra ved at skrive sudo pmset -a sms 0 i Terminal og trykke på Retur.

2. Indtast din administratoradgangskode, når du bliver bedt om det.

3. Skriv kommandoen sudo pmset -g for at tjekke, at indstillingen returnerer som "0".

Eventuelle ændringer, du foretager af indstillingen for sensoren for pludselige bevægelser, forbliver i kraft, selv efter du genstarter computeren. Hvis du vælger at slå sensoren for pludselige bevægelser fra, anbefaler Apple, at du slår den til igen så hurtigt som muligt for at få det fulde udbytte af funktionen.

Sådan slår du sensoren for pludselige bevægelser til igen i Mac OS X 10.4 og nyere versioner:

1. Hvis sensoren for pludselige bevægelser er slået fra, og statuskommandoen returnerer et "0", kan du slå sensoren for pludselige bevægelser til igen ved at skrive sudo pmset -a sms 1 i Terminal og tryk på Retur.

2. Indtast din administratoradgangskode, når du bliver bedt om det.

3. Skriv kommandoen pmset -g for at tjekke, at indstillingen returnerer som "1".