Sådan tager du et skærmbillede på en Mac

Du kan tage et billede af hele skærmen, et vindue eller blot et udsnit af skærmen.

Hvis du har opgraderet til macOS Mojave eller nyere, kan du bruge programmet Skærmbillede til at tage alle slags skærmbilleder eller lave videooptagelser af din skærm. Du kan åbne Skærmbillede ved at trykke på Skift-Kommando (⌘)-5 eller bruge Spotlight til at finde og åbne programmet.

Andre tastaturgenveje, som f.eks. Skift-Kommando-3 eller Skift-Kommando-4 virker stadig i alle versioner af macOS.

Kontrolelementer for skærmbilleder i macOS Mojave

Tag et billede af hele skærmen

Tryk på Skift-Kommando-5 eller Skift-Kommando-3 som beskrevet nedenfor.

I macOS Mojave eller nyere

1. Tryk på Skift-Kommando-5 på dit tastatur for at se kontrolelementerne på skærmen:
    Kontrolelementer på skærmen
  2. Klik på Tag et billede af hele skærmen knappen Tag et billede af hele skærmen. Markøren skifter til et kamera .
  3. Klik hvor som helst på en hvilken som helst skærm for at tage et skærmbillede af den pågældende skærm, eller klik på Billede for at tage et skærmbillede af alle skærme.
  4. Der vises kortvarigt en miniature af skærmbilledet i hjørnet af skærmen. Du kan interagere med miniaturen for at redigere skærmbilledet, flytte det eller udføre andre handlinger. Eller du kan vente, indtil skærmbilledet vises på dit skrivebord.

I alle versioner af macOS

1. Tryk på Skift-Kommando-3 for at tage et skærmbillede af alle skærme.
  2. Du kan finde skærmbilledet på dit skrivebord.

Tag et billede af et vindue

Tryk på Skift-Kommando-5 eller Skift-Kommando-4 som beskrevet nedenfor.

I macOS Mojave eller nyere

1. Tryk på Skift-Kommando-5 for at se kontrolelementerne på skærmen:
  2. Klik på Tag billede af det valgte vindue knappen Tag billede af det valgte vindue. Markøren skifter til et kamera .
  3. Klik på et vindue for at tage et billede af det.
    Hvis du vil udelade vinduets skygge fra skærmbilledet, skal du trykke på Alternativtasten og holde den nede, mens du klikker.
  4. Der vises kortvarigt en miniature af skærmbilledet i hjørnet af skærmen. Du kan interagere med miniaturen for at redigere skærmbilledet, flytte det eller udføre andre handlinger. Eller du kan vente, indtil skærmbilledet vises på dit skrivebord.

I alle versioner af macOS

1. Tryk på Skift-Kommando-4.
  2. Tryk på mellemrumstasten. Markøren skifter til et kamera .
  3. Klik på et vindue for at tage et billede af det.
    Hvis du vil udelade vinduets skygge fra skærmbilledet, skal du trykke på Alternativtasten og holde den nede, mens du klikker.
  4. Du kan finde skærmbilledet på dit skrivebord.

Tag et billede af et udsnit af skærmen

Tryk på Skift-Kommando-5 eller Skift-Kommando-4 som beskrevet nedenfor.

I macOS Mojave eller nyere

1. Tryk på Skift-Kommando-5 for at se kontrolelementerne på skærmen:
  2. Klik på Tag billede af det valgte udsnit knappen Tag billede af det valgte udsnit.
  3. Træk for at vælge et område af skærmen, du vil tage et billede af. Hvis du vil flytte hele udsnittet, skal du trække inden fra udsnittet.
  4. Klik på Billede.
  5. Der vises kortvarigt en miniature af skærmbilledet i hjørnet af skærmen. Du kan interagere med miniaturen for at redigere skærmbilledet, flytte det eller udføre andre handlinger. Eller du kan vente, indtil skærmbilledet vises på dit skrivebord.

I alle versioner af macOS

1. Tryk på Skift-Kommando-4.
  2. Træk for at vælge det område af skærmen, du vil tage et billede af. Hvis du vil flytte hele udsnittet, skal du trykke på og holde mellemrumstasten nede, mens du trækker.
  3. Når du slipper musen eller pegefeltknappen, kan du finde skærmbilledet på skrivebordet.

Tryk på Skift-Kommando-5 eller Skift-Kommando-4 som beskrevet nedenfor.

I macOS Mojave eller nyere

1. Klik på menuen for at se dens indhold.
  2. Tag et billede af menuen med en af disse metoder, der bruger Skift-Kommando-5:

I alle versioner af macOS

1. Klik på menuen for at se dens indhold.
  2. Tryk på Skift-Kommando-4.
    • Træk for at vælge det område af menuen, du vil tage et billede af, og slip derefter musen eller pegefeltknappen for at tage et billede af dette område.
    • Du kan også trykke på mellemrumstasten for at ændre markøren til et kamera  og derefter klikke på menuen for at tage et billede.
  3. Du kan finde skærmbilledet på dit skrivebord.

Tag et billede af Touch Bar

Hvis du har en Mac med en Touch Bar og macOS Sierra 10.12.2 eller en nyere version, skal du trykke på Skift-Kommando-6 for at tage et billede af det, der aktuelt vises på Touch Bar. Derefter kan du finde skærmbilledet på dit skrivebord.

Du kan også tilpasse Control Strip-området på din Touch Bar til at inkludere knappen Skærmbillede.

Brug skærmbilledets miniature

Miniature i nederste højre hjørne af skærmen
Når du har taget et skærmbillede i macOS Mojave eller en nyere version, vises der ganske kort en miniature af skærmbilledet nederst til højre på skærmen.

• Hvis du ikke foretager dig noget eller skubber miniaturen til højre, arkiveres skærmbilledet automatisk på din valgte placering for arkivering. Standardplaceringen er skrivebordet.
  • Hvis du Kontrol-klikker på miniaturen får du adgang til flere handlinger, herunder at ændre standardplaceringen for arkivering, åbne skærmbilledet i et program eller at slette skærmbilledet uden at arkivere det.
  • Træk i miniaturen for at flytte skærmbilledet til en anden placering, f.eks. til et dokument, en e-mail, et Finder-vindue eller papirkurven.
  • Klik på miniaturen for at åbne skærmbilledet. Du kan derefter bruge markeringsværktøjerne på værktøjslinjen til at beskære, rotere, oprette noter og på anden vis redigere skærmbilledet. Eller klik på knappen Del  for at dele skærmbilledet.

Når du klikker på miniaturen, åbnes den i redigeringsvisning. Hold markøren over de enkelte knapper for at se deres funktion.

Hvis du ikke ønsker at få miniaturen vist, skal du klikke på Indstillinger i kontrolelementerne og derefter fjerne markeringen ved "Vis flydende miniature".

Læs mere

• Kontrolelementerne for skærmbilleder i macOS Mojave og nyere versioner kan findes i appen Skærmbillede, der ligger i mappen Hjælpeprogrammer under mappen Programmer. Denne app erstatter appen Skærmbillede fra tidligere versioner af macOS.
  • Som standard arkiveres skærmbilleder med navnet "Skærmbillede dato og klokkeslæt.png".
  • Hvis du vil annullere at tage et skærmbillede, skal du trykke på tasten Esc, inden du klikker for at tage et skærmbillede.
  • Hvis du vil arkivere skærmbilledet i udklipsholderen i stedet for at arkivere det, skal du holde Ctrl-tasten nede, mens du klikker for at tage et billede. Du kan derefter indsætte skærmbilledet i et dokument, en meddelelse eller et helt tredje sted. Hvis du bruger Universel udklipsholder, kan du endda indsætte det på en anden Apple-enhed.
  • Du kan åbne skærmbilleder i Billedfremviser, Safari eller andre apps, der kan redigere eller åbne billeder. Billedfremviser kan eksportere til et andet format, f.eks. JPEG, PDF eller TIFF.
  • Du kan muligvis ikke tage skærmbilleder af vinduer i programmer som f.eks. Dvd-afspiller.
  • Sådan optager du skærmen på din Mac
  • Sådan tager du et skærmbillede på din iPhone, iPad og iPod touch