Om iPadOS 18-opdateringer

iPadOS 18 indeholder en stor opdatering, der er udviklet til de specielle egenskaber iPad har og åbner op for nye metoder til at udføre opgaver vha. Apple Pencil. Tilpas din iPad ved at organisere hjemmeskærmen, låseskærmen og Kontrolcenter på helt nye måder. Fotos har desuden fået nyt design med de hidtil største ændringer. Lommeregner med Matematiknoter er nu tilgængelig på iPad og indeholder nye metoder til at oprette, visualisere og interagere med ligninger vha. Apple Pencil. iPadOS 18 indeholder også nye funktioner til Safari, Beskeder, Freefrom, SharePlay m.m.

Du kan finde oplysninger om sikkerhedsindholdet i Apple-softwareopdateringer her: https://support.apple.com/100100

iPadOS 18.0.1

Denne opdatering gør det muligt for iPad Pro med M4 at opdatere til iPadOS 18 og indeholder vigtige fejlrettelser og sikkerhedsopdateringer til iPad, herunder:

• Beskeder kan lukke uventet, når der svares på en besked med en delt Apple Watch-urskive

• Ydeevnen kan være forringet pga. et problem med hukommelsesfordelingen på nogle iPad-modeller

Du kan finde oplysninger om sikkerhedsindholdet i Apple-softwareopdateringer her:

https://support.apple.com/100100

iPadOS 18

Hjemmeskærm

• Fleksibel organisering gør det muligt at placere appsymboler og widgets på et tomt sted på hjemmeskærmen, f.eks. langs bunden eller den ene side, så du kan skabe et ideelt layout på hver side

• Mørke symboler giver din hjemmeskærm et mørkere look og kan justeres automatisk, når Mørk tilstand slås til på din iPad, eller altid vises som mørke

• Du kan vælge en farvetone, der skal bruges til appsymboler og widgets, eller få iPadOS til at foreslå en farve, der passer til din baggrund

• Du kan gøre alle appsymboler og widgets på skærmen større og fjerne appnavnet under dem

Fotos

• Det nye design til appen Fotos indeholder den hidtil største opdatering med et enklere layout, der viser alt i en enkelt oversigt

• Samlinger organiserer automatisk dit bibliotek i nyttige emner, som du kan gennemse som en collage, et net, et minde eller på et kort

• Med tilpasningsmuligheder kan du ændre rækkefølgen på, tilføje og fjerne rækker med samlinger og kun tilføje de emner, du ønsker, i Fastgjorte samlinger, så de er nemme at få adgang til

• Grupper i Personer og kæledyr indeholder fotos af dine favoritpersoner eller -kæledyr, som ofte vises sammen

• Ture organiserer automatisk dine rejser og ture i samlinger, så du kan genopleve hver tur

• I Seneste dage kan du se dine seneste fotos organiseret efter dage uden andet indhold som f.eks. skærmbilleder

• Filterknappen i nettet hjælper dig med at reducere rod ved at filtrere efter bestemte medietyper, dine favoritter eller ved at skjule skærmbilleder fra oversigten

• Betjening af videohastighed gør det muligt at nedsætte hastigheden i videoer med høj billedfrekvens vha. start- og slutpunkter

• I Andet inkluderes andre nyttige samlinger, f.eks. Dokumenter, Kvitteringer, QR-koder m.m., og emner, du for nylig har redigeret, set og delt

• Albummet Gendannet under Andet finder billeder på din enhed, der ikke kunne ses pga. en ødelagt database i et låst album

Beskeder

• Med teksteffekter kan du gøre dine samtaler levende ved visuelt at fremhæve et bogstav, ord, udtryk eller en emoji i iMessage med dynamiske, animerede effekter, f.eks. eksplosion, krusning og nik

• Med tekstformatering kan du bruge fed, understregning, kursiv og gennemstregning til alle bogstaver, ord eller udtryk i iMessage

• Tapbacks med emojis og stickere gør det muligt at reagere på en besked med hvilken som helst emoji eller sticker, og du kan få adgang til de Tapbacks, du og dine venner bruger mest, med et enkelt skub

• Med Send senere kan du skrive en besked nu og planlægge at sende den senere

Kontrolcenter

• Kontrolcenter har fået nyt design og indeholder praktiske grupper af betjeningsmuligheder, mulighed for at organisere betjeningsmuligheder, som du ønsker, og understøttelse af betjeningsmuligheder fra tredjepartsapps

• Du kan få adgang til grupper af betjeningsmuligheder ved at skubbe fra den højre kant, f.eks. dine oftest brugte betjeningsmuligheder, betjeningsmuligheder til Hjem og betjeningmuligheder til medieafspilning og forbindelser. Du kan også vælge at opbygge helt nye grupper

• Oversigten over betjeningsmuligheder viser alle tilgængelige muligheder, f.eks. betjeningsmuligheder fra tredjepartsapps, som du kan tilføje i hvilken som helst gruppe

• Betjeningsmuligheder, du kan ændre størrelsen på, gør det muligt at trække fra nederste højre hjørne af en betjeningsmulighed direkte i Kontrolcenter for at ændre størrelsen

Låseskærm

• Specielle betjeningsmuligheder til låseskærmen gør det muligt at vælge dem i oversigten over betjeningsmuligheder fra dine favoritapps

• Skriftvalg gør det muligt at tilpasse klokkeslættet med 10 talsystemer på bangla, gujarati, gurmukhi, kannada, malayalam, meitei, odia, ol chiki, telugu og urdu

Noter

• Matematik i Noter gør det muligt at skrive udtryk og ligninger, mens du taster eller skriver med din Apple Pencil, så du kan få dem løst i din note

• Matematiknoter fra Lommeregner synkroniseres automatisk til dine noter i den smarte mappe Matematiknoter

• Lydoptagelser kan startes direkte i en note og opbevares med relaterede kommentarer, tjeklister og dokumenter

• Med sektioner, der kan skjules, kan du gøre tekst enklere eller skjule den i lange noter. Du skal bare trykke ud for sektionsoverskrifter for at gøre noter med store mængder tekst enklere

• Marker tekst i din note med en af fem forskellige farver for at fremhæve den

Lommeregner

• Matematiknoter gør det muligt at evaluere udtryk, tildele variabler og endda tegne grafer ved at indtaste eller skrive matematiske udtryk

• Løs håndskrevet matematik ved at skrive en ligning vandret, eller endda lodret, med Apple Pencil. Matematiknoter løser dine udtryk direkte i noten, så snart du skriver et lighedstegn

• Løs indtastet matematik i Matematiknoter, eller indtast matematik i andre apps, f.eks. Beskeder og Mail, for at se resultaterne som forslag, mens du skriver

• Med variabler kan du tildele en værdi til bogstaver og ord, f.eks. “x=10”, og derefter bruge dem til hurtigt at løse et udtryk eller en graf og ligning

• Grafer kan hjælpe dig med at visualisere håndskrevne eller indtastede ligninger, og det er muligt at zoome ind, panorere rundt, ændre størrelsen eller kombinere dem for at vise flere ligninger på samme tid

• Historik viser dig dine tidligere beregninger, så du hurtigt kan vende tilbage til dem eller kopiere resultater, som du kan bruge i andre apps

• Med enhedsomregninger kan du hurtigt omregne forskellige enheder, f.eks. længde, vægt, valuta m.m.

Spil

• Spilfunktion minimerer baggrundsaktiviteter for at bevare den højeste billedfrekvens og giver betydelig forbedret svartid med trådløse tilbehør, f.eks. controllere og AirPods

Safari

• Kontrol af forstyrrelser hjælper dig med at skjule emner på en webside, som forstyrrer, når du surfer på nettet

Adgangskoder

• Med appen Adgangskoder kan du se alle dine godkendelsesoplysninger til websteder og apps på et sted, så det er nemmere at få adgang til dine adgangskoder, loginnøgler, Wi-Fi-adgangskoder og bekræftelseskoder

• Bekræftelseskoder til tofaktorgodkendelse kan indstilles direkte i Adgangskoder, så du nemt kan kopiere dem eller autoudfylde dem i Safari uden at skulle åbne en godkendelsesapp

• Med sikker synkronisering bliver konti, der er gemt i Adgangskoder, problemfrit synkroniseret med iCloud med end-to-end-kryptering, så du kan få adgang til dem på dine andre enheder

• Windows understøttes via appen iCloud-adgangskoder, så du kan få adgang til dine adgangskoder på Windows-enheder

SharePlay

• Du kan anmode en person om at dele sin skærm med dig i Beskeder eller under et FaceTime-opkald

• Med Tegn for at markere kan du trykke og tegne direkte på skærmen, der deles med dig, så du kan hjælpe venner og familie med at foretage de korrekte handlinger på personens egen skærm

• Fjernbetjening gør det muligt for dig at hjælpe på en mere direkte måde, fordi du kan anmode om tilladelse til at styre en persons enhed og selv foretage handlinger. Kun kendte kontakter kan anmode om at styre en enhed, og handlinger foretaget af ejeren af enheden har fortrinsret ift. eksterne handlinger

Freeform

• Scener gør det muligt at organisere dit indhold i sektioner og derefter gemme, føje mærker til og organisere sektionerne

• Send en kopi af din tavle via et link, som andre personer kan bruge på deres iPhone, iPad eller Mac

• Genkendelse af håndskrift gør det muligt at vælge, søge i, oversætte og kopiere håndskriften i din tavle som tekst

• En forbedret funktion til oprettelse af diagrammer gør det muligt at skabe forbindelser mellem objekter med magnetiske forbindelseslinjer, der kan fastgøres hvor som helst

• Ret ind til net gør det nemmere at justere indhold på din tavle mere præcist

• Matematikresultater gør det muligt at skrive et basalt eller videnskabeligt udtryk med et lighedstegn, så du kan se indsatte eller foreslåede resultater på din tavle

Designet til iPad

• Fanelinjen har fået et nyt design, der svæver over appindholdet, så du kan fokusere på indhold, der er vigtigt for dig, samtidig med at dine foretrukne faner er inden for rækkevidde

• Den opdaterede indholdsoversigt giver dig adgang til mere indhold i dine apps. Du kan nemt skifte fra fanelinjen til en opdateret indholdsoversigt, som gør det muligt at se flere oplysninger om funktioner i apps, f.eks. playlister i Musik eller alle dine favoritkanaler i Apple TV-appen

• Den opdaterede dokumentbrowser giver apps et nyt udseende og kan hjælpe dig med at gå tilbage til dine seneste dokumenter hurtigere i Pages, Numbers, Keynote og Swift Playgrounds

• Forbedrede animationer og jævne bevægelser i dine apps gør dem endnu bedre, hurtigere og sjovere at bruge

Anonymitet

• Låste apps gør det muligt at beskytte apps med følsomme oplysninger ved at kræve Face ID, Touch ID eller din kode for at åbne dem, og indhold skjules fra søgninger, notifikationer og andre steder i systemet

• Skjulte apps er beskyttet på samme måde som låste apps, men de placeres desuden i en ny låst mappe til skjulte apps, og du modtager ikke notifikationer eller opkald fra appen

• Den forbedrede funktion til tilladelser i Kontakter giver dig mulighed for at vælge, hvilke kontakter du deler med en app

• Forbedret Bluetooth-pardannelse gør det muligt at parre tilbehør uden problemer, samtidig med at anonymiteten beskyttes

Kort

• Specielle gå- og vandreruter kan oprettes med bare nogle få tryk til vandreture i en park, regelmæssige motionsruter i dit nabolag, gåture på ferier m.m.

• Biblioteket Steder kombinerer alle dine gemte steder, guider og vandreruter på et sted, så du nemt kan få adgang til dem

Apple TV-appen

• Indblik leverer oplysninger i realtid for alle realfilm og -udsendelser i Apple TV+, der passer til det, du ser på skærmen

• Forbedring af dialog gør det muligt for dig at gøre dialogen på skærmen tydeligere, specielt når der er høje lydeffekter eller musik

• Undertekster vises automatisk i de rigtige øjeblikke, f.eks. når indholdets sprog ikke passer til sproget på enheden, når du slår lyden fra, eller når du hopper tilbage, mens du ser en udsendelse

Denne version indeholder også andre funktioner og forbedringer:

• Med Kalender kan du oprette, se, redigere og færdiggøre påmindelser sideløbende med dine begivenheder

• Listen Slettet for nylig i Påmindelser gør det muligt at se og gendanne slettede påmindelser

• Gæsteadgang i appen Hjem gør det muligt at give gæster dato- og tidsbaseret adgang til låse, garageporte og alarmsystemer

• Reparationsassistent beder dig om at konfigurere de ægte Apple-reservedele, som blev udskiftet på din enhed efter en reparation (iPad Air-modeller med M2 og iPad Pro-modeller med M4)

Denne version indeholder endnu flere funktioner og forbedringer. Du kan få flere oplysninger her: https://www.apple.com/dk/ipados/ipados-18

Nogle funktioner er muligvis ikke tilgængelige i alle områder eller på alle Apple-enheder. Du kan finde oplysninger om sikkerhedsindholdet i Apple-softwareopdateringer her: https://support.apple.com/100100