Brug Referencefunktion på din iPad Pro

Liquid Retina XDR-skærmen på din iPad Pro kan vise referencefarver for populære farvestandarder samt SDR- og HDR-videoformater.

Hvad er Referencefunktion?

Referencefunktion er en visningstilstand til professionelle arbejdsgange for oprettelse af indhold, f.eks. farvegraduering, redigering og indholdsgennemgang, hvor nøjagtige farver og ensartet billedkvalitet er afgørende.

Du skal have følgende for at bruge Referencefunktion:

• 12,9" iPad Pro (5. generation eller nyere)

• iPadOS 16 eller en nyere version

Når Referencefunktion er slået til, viser din iPad Pro referencefarver for følgende almindelige farvestandarder og videoformater med op til 1.000 nits maksimal lysstyrke for HDR og 100 nits maksimal lysstyrke for SDR:

• BT.709

• BT.601 SMPTE-C

• BT.601 EBU

• sRGB

• HDR10 BT.2100 PQ

• BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4

• Dolby Vision Profile 5

Referencefunktion gør det muligt for din iPad Pro at matche farvekravene i din arbejdsgang. Den er målrettet mod et D65-hvidpunkt og deaktiverer alle dynamiske skærmjusteringer for omgivende lysforhold, f.eks. True Tone, Automatisk lysstyrke og Night Shift. Du kan også kalibrere hvidpunktet og luminansen manuelt. Ikke-understøttede formater farvestyres, som de ville blive styret i standardvisningstilstand.

Du kan også bruge Referencefunktion med SideCar til at oprette en ensartet referencearbejdsgang på tværs af din iPad og Mac.

Referencefunktion kan påvirke batteriets levetid.

Slå Referencefunktion til eller fra

1. Åbn appen Indstillinger, og tryk derefter på Skærm og lysstyrke.

2. Tryk på Avanceret.

3. Slå Referencefunktion til eller fra.

Brug Finjuster kalibrering

Brug Finjuster kalibrering til at bevare skærmens referencefarvenøjagtighed ved at justere hvidpunktet og luminansen. Angiv de værdier, du måler ved hjælp af et eksternt instrument og testmønster. iPadOS justerer automatisk skærmen, så den passer til din hvidpunkt- og luminansmodtagerværdi.

1. Åbn appen Indstillinger, og tryk derefter på Skærm og lysstyrke. Tryk derefter på Avanceret, og sørg for, at Referencefunktion er slået til.

2. Brug et eksternt instrument til at måle et testmønster. Noter de værdier, du måler.

3. Gå tilbage til appen Indstillinger, og tryk derefter på Skærm og lysstyrke. Tryk på Avanceret, og tryk derefter på Finjuster kalibrering.

4. Tryk på området ud for hver indstilling for at angive en værdi. Angiv de værdier, du har målt i Målt-felterne. Angiv dine modtagerværdier for hvidpunkt og luminans i Mål-felterne.

5. Tryk på OK, når du er færdig. Din iPad Pro-skærm justeres, så den passer til din hvidpunkt- og luminansmodtagerværdi.

Her er beskrivelserne af, hvad du skal angive i Målt- og Modtager-felterne:

• Målt hvidpunkt (x): X-kromaticitetskoordinatet (CIE 1931 xyY) ved måling af et hvidt eller gråt testmønster.

• Målt hvidpunkt (y): Y-kromaticitetskoordinatet (CIE 1931 xyY) ved måling af et hvidt eller gråt testmønster.

• Målt luminans (cd/m2): Y-luminansværdien (CIE 1931 xyY) ved måling af et hvidt eller gråt testmønster.

• Modtagerhvidpunkt (x): X-kromaticitetskoordinatet (CIE 1931 xyY) for dit modtagerhvidpunkt.

• Modtagerhvidpunkt (y): Y-kromaticitetskoordinatet (CIE 1931 xyY) for dit modtagerhvidpunkt.

• Modtagerluminans (cd/m2): Y-luminansværdi (CIE 1931 xyY) for din modtagerluminans.

Hvis du vil fjerne en tidligere anvendt Finjuster kalibrering, skal du trykke på Gendan standarder.

Download testmønstre

Du kan bruge QuickTime-filmtestmønstre fra Apple til at evaluere kalibreringen af din iPad Pro. Disse korrekt farvemærkede referencer giver dig mulighed for at bruge dit interne måleinstrument til at finjustere skærmens hvidpunkt- og luminanskalibrering.

1. Gå til AVFoundation Developer-siden.

2. I afsnittet Related Resources (Relaterede ressourcer) skal du klikke på Color Test Patterns (Farvetestmønstre) for at downloade testarkiverne.

3. I appen Arkiver skal du dekomprimere QuickTime-Test-Pattern.zip-arkivet. Hvert sæt testmønstre indeholder et Reference Values.txt-arkiv, der viser den forventede kromaticitet og luminans for hvert testmønster.

Kun følgende QuickTime-testmønstersæt anbefales til iPad Pro:

• HDR10_ST2084

• SDR_BT601_NTSC_SMPTE_C

• SDR_BT601_PAL_EBU

• SDR_BT709_HDTV

Kontroller din indstilling og dit miljø

Når du måler et testmønster og finjusterer din skærm:

• Juster dit måleinstrument til midten af skærmen.

• Kontroller, at dit instrument er vinkelret på skærmens overflade.

• Sørg for, at det er mørkt i rummet, så spildlys eller lysskær ikke påvirker målingerne.

• Sørg for, at skærmen er varmet op i mindst 30 minutter, og at den er termisk stabil.

• Mål og finjuster i et miljø med en omgivende temperatur på 25° C eller køligere.

• Du behøver ikke at fjerne en eksisterende Finjuster kalibrering, før du måler og anvender en ny.

Områdegrænser for Finjuster kalibrering

• Datafelterne for de tre målte værdier har statiske gyldige inputområder, så du kan måle en lang række testmønstre.

• De opnåelige områder for x- og y-modtagerdatafelterne beregnes på grundlag af de målte x- og y-værdier og en eksisterende Finjuster kalibrering.

• Det opnåelige område for modtagerluminans beregnes på grundlag af de målte x-, y- og luminansværdier, x- og y-modtagerværdierne og en eksisterende Finjuster kalibrering.

• Opnåelige områder for modtagerdatafelterne vises ud for felterne.

• Hvis du angiver en værdi, der ligger uden for det opnåelige område, fremhæves området med rødt.

Hvis din ønskede modtagerværdi ligger uden for det viste område

Det kan skyldes et eller flere af følgende:

• Måleværdierne fra dit instrument er muligvis ikke korrekte. Kontroller, at dit instrument er vinkelret på skærmen og justeret i forhold til midten af testmønsteret.

• De værdier, du har angivet i Målt-felterne, kan være forkerte. Kontroller, at de angivne målte værdier stemmer overens med de måledata, du har indsamlet fra dit instrument.

• De værdier, du har angivet i modtagerfelterne, kan være forkerte. Kontroller, at du bruger dit tilsigtede testmønster, og at de modtagerværdier, der angives i modtagerfelterne, stemmer overens med den forventede kromaticitet og luminans for det målte testmønster.

• Den ønskede luminansmodtagerværdi er muligvis ikke opnåelig. iPad-skærme er udviklet til at være de bedste i branchen. Alle skærme kan få reducerede lysstyrkeniveauer, efterhånden som de bliver ældre, hvilket kan betyde, at din luminansmodtagerværdi ikke længere er opnåelig. I dette tilfælde kan skærmens hvidpunktspræcision stadig bevares.

Brug Referencefunktion med Sidecar

Kræver en Mac med Apple Silicon

Hvis du bruger Sidecar til at udvide eller dublere din stationære Mac til din iPad Pro, kan du slå Referencefunktion til for at bruge din iPad Pro som sekundær referenceskærm:

1. På din iPad skal du slå Referencefunktion til.

2. På din Mac skal du vælge en referenceforindstilling. Du kan bruge en af disse forindstillinger (med de tilsvarende farvestandarder og videoformater, der understøttes af Referencefunktion, i parentes):

• HDTV Video (BT.709)

• NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

• PAL & SECAM Video (BT.601 EBU)

• Internet & Web (sRGB)

• HDR Video (HDR10 BT.2100 PQ, BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4, Dolby Vision Profile 5)

3. Flyt et Mac-vindue til din iPad.