Om avansert sikkerhetsteknologi med Touch ID

Finn ut hvordan bruk av Touch ID hjelper deg med å beskytte informasjonen din på iPhone, iPad og Mac.

Mye av det digitale livet vårt er lagret på Apple-enheter, og alle bør beskytte denne viktige informasjonen med en sikkerhetskode eller passord med tanke på personvern. Bruk av Touch ID på iPhone, iPad og Mac er en enkel måte å bruke fingeravtrykket ditt på i stedet for et passord for mange vanlige handlinger. Med kun ett trykk leser sensoren raskt fingeravtrykket ditt og låser automatisk opp enheten din. Du kan også bruke sensoren til å autorisere kjøp fra iTunes Store, App Store, Apple Books og Apple Pay. Utviklere kan også tillate bruk av Touch ID til å logge på appene sine.

Avanserte teknologier

Teknologien i Touch ID er noe av den mest avanserte maskin- og programvaren vi noen gang har brukt i en enhet. Knappen er laget av safirkrystall, et av de klareste og hardeste materialene på markedet. Dette beskytter sensoren og fungerer som en linse for nøyaktig fokusering på fingeren. På iPhone og iPad er det en stålring rundt knappen som registrerer fingeren din og gir beskjed til Touch ID om å lese fingeravtrykket ditt.

Sensoren bruker avansert, kapasitiv trykkteknologi for å ta et bilde i høy oppløsning fra små deler av fingeravtrykket ditt fra et lag under huden din. Touch ID analyserer deretter denne informasjonen nøye med et bemerkelsesverdig høyt detalj- og presisjonsnivå. Fingeravtrykket ditt blir kategorisert som én av tre grunntyper – buet, sløyfe eller virvel. Den kartlegger også enkeltdetaljer i linjene som er mindre enn det menneskelige øyet kan oppfatte, og undersøker også mindre variasjoner i linjeretningen som skyldes porer og kantstrukturer.

Touch ID kan til og med avlese flere fingeravtrykk, og den kan avlese fingeravtrykk uansett vinkel. Sensoren danner deretter en matematisk representasjon av fingeravtrykket som blir sammenliknet med registrerte fingeravtrykksdata for å finne samsvar og låse opp enheten. Det er bare denne matematiske representasjonen av fingeravtrykket som blir lagret – ikke bilder av selve fingeren. Med Touch ID oppdateres den matematiske representasjonen av det registrerte fingeravtrykket gradvis over tid for å forbedre samsvarsnøyaktighet.

Sikkerhetstiltak

Hvert fingeravtrykk er unikt, så det er sjelden at selv en liten del av to forskjellige fingre er like nok til å registreres som et treff med Touch ID. Det er én 50 000-dels sjanse for at dette skjer når du har registrert én finger. Med Touch ID kan du prøve å bruke fingeravtrykk fem ganger før du må skrive inn passordet ditt. Sammenlignet med fingeravtrykk er det én 10 000-dels sjanse for å gjette en firesifret sikkerhetskode. Selv om enkelte koder, for eksempel «1234», er lettere å gjette, finnes det ikke noe slikt som et fingeravtrykksmønster som er lett å gjette.

For å bruke Touch ID må du først konfigurere en sikkerhetskode på iPhone eller iPad (eller et passord på Mac). Du må skrive inn sikkerhetskoden eller passordet for ekstra sikkerhetsvalidering:

• når du starter iPhone, iPad eller Mac på nytt

• når det har gått mer enn 48 timer siden sist du låste opp enheten

• for å slette et fingeravtrykk med Touch ID

• for å endre sikkerhetskoden på iPhone eller iPad eller systempassordet på Mac, og for andre sikkerhetsinnstillinger som FileVault på Mac

• når det har vært mer enn fem uregistrerte forsøk på bruk av Touch ID-autorisering på rad

• når du logger av Mac

Du kan velge et langt og sammensatt alfanumerisk passord for å forbedre sikkerheten. På iPhone eller iPad trykker du på «Sikkerhetskodevalg» og velger Tilpasset alfanumerisk kode.

Hvis du mister enheten eller den blir stjålet, kan du umiddelbart deaktivere Touch ID med Mistet-modus i Finn , slik at sensoren ikke kan brukes til å låse opp enheten. Med iOS 7 på iPhone og iPad får du ekstra beskyttelse mot tyveri med Aktiveringslås, som krever Apple-ID og passord for å slå av Finn iPhone, slette data eller reaktivere enheten. Hvis du mister Macen din med Touch ID eller den blir stjålet, slås Touch ID av hvis du sletter Macen eksternt.

Du kan også bruke Touch ID til å kjøpe innhold fra iTunes Store, App Store og Apple Books – i stedet for å skrive inn Apple-ID-passordet ditt.

Touch ID kan brukes av flere brukere på Macen, noe som gjør det lettere å dele et system på en sikker måte. Hver bruker kan ha opptil tre registrerte fingeravtrykk, og totalt fem fingeravtrykk kan registreres på systemet.

Secure Enclave

Brikken i enheten inkluderer en avansert sikkerhetsarkitektur som kalles Secure Enclave, som ble utviklet for å beskytte sikkerhetskode- og fingeravtrykksdataene dine. Med Touch ID lagres ikke bilder av fingeravtrykket ditt, i stedet brukes kun en matematisk representasjon. Det er ikke mulig for noen å dekode det faktiske bildet av fingeravtrykket fra disse dataene.

Fingeravtrykksdataene dine blir kryptert, lagret på en disk og beskyttet med en nøkkel som bare er tilgjengelig for Secure Enclave. Fingeravtrykksdataene brukes av Secure Enclave bare til å kontrollere at fingeravtrykket er i samsvar med registrerte fingeravtrykksdata. Operativsystemet eller apper på enheten har ikke tilgang til dataene. De er aldri lagret på Apple-servere, de er aldri sikkerhetskopiert til iCloud eller andre steder og de kan ikke brukes til å samsvares med andre databaser for fingeravtrykk.

Les mer

Finn ut hvordan du bruker Touch ID på iPhone eller iPad eller Mac.

Finn ut hva du må gjørehvis du mister enheten din eller den blir stjålet.