Pop-upadvertenties en -vensters blokkeren in Safari

Lees hier hoe je pop-upvensters blokkeert en wat je kunt doen tegen hardnekkige advertenties op je iPhone, iPad of Mac.

Pop-ups kunnen advertenties, mededelingen, aanbiedingen of waarschuwingen zijn die worden geopend in je huidige browservenster, in een nieuw venster of op een ander tabblad. Sommige pop-ups zijn advertenties van derden die phishingtactieken inzetten, zoals waarschuwingen of prijzen, om je te laten geloven dat ze van Apple of een ander betrouwbaar bedrijf afkomstig zijn, zodat je persoonlijke of financiële gegevens deelt. Andere pop-ups kunnen beweren dat ze gratis downloads, software-updates of plug-ins aanbieden, om je er door misleiding toe aan te zetten ongewenste software te installeren.

Gebruik deze tips om pop-ups en andere ongewenste onderbrekingen te beheren.

Interactie met pop-ups vermijden

Vermijd interactie met pop-ups en webpagina's die je scherm overnemen, tenzij je zeker weet dat het om een legitieme advertentie gaat.

• Als je een irritant pop-upvenster ziet in Safari, kun je naar het zoekveld gaan en een nieuwe URL of zoekterm invoeren om naar een nieuwe site te gaan. Als je het zoekveld niet ziet op je iPhone of iPad, tik je bovenaan het scherm om het weer te geven.

• Sommige pop-ups en advertenties hebben nepknoppen die lijken op de sluitknop, dus wees voorzichtig als je probeert een pop-upvenster of advertentie te sluiten. Als je twijfels hebt over de legitimiteit, vermijd dan interactie en sluit het Safari-venster of -tabblad.

• Op je Mac kun je Safari afsluiten en vervolgens de Shift-knop indrukken en vasthouden terwijl je Safari opnieuw opent. Zo voorkom je dat Safari eerder geopende vensters of tabbladen automatisch opnieuw opent.

Software bijwerken

Installeer altijd de nieuwste software-updates Veel softwarereleases bevatten belangrijke beveiligingsupdates en kunnen verbeteringen bevatten die pop-upvensters helpen beheren.

De veiligste plek om apps voor je Mac te downloaden, is de App Store. Als je software nodig hebt die niet in de App Store wordt aangeboden, download de software dan rechtstreeks bij de ontwikkelaar of een andere betrouwbare bron, in plaats van via een advertentie of een link.

Safari-instellingen controleren

Ga op je iPhone of iPad naar 'Instellingen' > 'Safari'.

• Schakel de optie 'Blokkeer pop-ups' in.

• Schakel de optie 'Meld frauduleuze websites' in.

Open Safari op je Mac en selecteer 'Safari' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren') in de menubalk.

Als adware of andere ongewenste software op je Mac is geïnstalleerd

Als je pop-ups ziet op je Mac die niet weggaan, heb je mogelijk onbedoeld adware (advertising-supported software) of andere ongewenste software gedownload en geïnstalleerd. Bepaalde downloadsites van derden installeren mogelijk ongewenste programma's tegelijk met de gewenste software.

Als je vermoedt dat er malware of adware op je Mac is geïnstalleerd:

• Werk bij naar de nieuwste versie van macOS. Als je Mac al de nieuwste versie gebruikt, herstart je je Mac. macOS bevat een ingebouwde tool die bekende malware verwijdert tijdens het herstarten.

• Controleer in de map 'Apps' of er apps zijn geïnstalleerd die je niet verwacht. Je kunt deze apps verwijderen.

• Controleer op het tabblad 'Extensies' in de Safari-instellingen of er onnodige extensies zijn geïnstalleerd. Je kunt extensies uitschakelen.

Als je advertenties of andere ongewenste programma's op je Mac blijft zien, neem je contact op met Apple.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.