Mac Pro (medio 2012 en ouder): veelgestelde vragen over de Mac Pro RAID-kaart en Xserve RAID-kaart

Dit document bevat veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions, FAQ) over de Mac Pro RAID-kaart en de Xserve RAID-kaart, met antwoorden op die vragen.

Vragen die in dit document worden beantwoord:

Vraag: Wat zijn de Mac Pro RAID-kaart en de Xserve RAID-kaart?

Antwoord: De Mac Pro RAID-kaart en de Xserve RAID-kaart zijn interne RAID-oplossingen voor respectievelijk Mac Pro en Xserve. Er zijn twee versies van elke kaart, één die is uitgebracht in april 2009 en één eind 2007. Raadpleeg Mac Pro RAID-kaart: Identificatie en compatibiliteit of Xserve RAID-kaart: identificatie en compatibiliteit om te bepalen welke versie van de kaart je gebruikt.

Vraag: Kunnen de schijven worden verwisseld?

Antwoord: Alle harde schijven in de Xserve-productlijn zijn verwisselbaar; alle harde schijven in de Mac Pro-productlijn zijn niet verwisselbaar.

Vraag: Heb ik speciale software nodig om de Mac Pro RAID-kaart of de Xserve RAID-kaart te beheren?

Antwoord: Normaal beheer kan worden uitgevoerd met behulp van het RAID-hulpprogramma (te vinden in /App/Hulpprogramma’s) of met het commando raidutil. Raadpleeg de gebruikershandleiding of man raidutil voor meer informatie.

Vraag: Hoe kan ik de RAID op afstand beheren?

Antwoord: Je kunt de RAID-kaart beheren door Apple Remote Desktop te gebruiken om toegang te krijgen tot het RAID-hulpprogramma of met CLI-tools (Command Line Interface) voor inloggen op afstand, zoals ssh en raidutil.

Vraag: Mijn Mac Pro RAID-kaart is geconfigureerd met een RAID 5-set met vier schijven en de beschikbare schijfruimte is minder dan ik verwacht. Waarom?

Antwoord: Dit is normaal en verwacht gedrag. Door de manier waarop gegevens op een RAID 5-set met vier schijven worden geplaatst, wordt de totale effectieve capaciteit verlaagd. Zie Mac Pro RAID-kaart: de capaciteit voor RAID 5-configuraties met vier schijven kan afwijken van verwacht voor meer informatie.

Vraag: Waarom kan ik mijn harde schijven niet zien wanneer mijn systeem opstart?

Antwoord: Het is belangrijk om de software te gebruiken die op de computer is meegeleverd. Controleer of de kaart werkt door op te starten vanaf de installatieschijf die bij de computer is meegeleverd.

Vraag: Hoe weet ik wanneer er een probleem is met mijn RAID?

Antwoord: Er verschijnt een waarschuwingsdialoogvenster op het hoofdscherm wanneer een gebruiker is ingelogd. Dit dialoogvenster bevat een korte beschrijving van het probleem en de optie om het RAID-hulpprogramma te openen.

Vraag: Welke schijven ondersteunt Apple met de Mac Pro RAID-kaart en de Xserve RAID-kaart?

Antwoord: Alleen Apple SATA-schijven en Promise SAS-schijfmodules van 450 GB die via de Apple Store worden verkocht, worden ondersteund voor gebruik met de Mac Pro RAID-kaart (begin 2009) en de Xserve RAID-kaart (begin 2009). Apple SAS Drive-modules van 300 GB worden ondersteund met de Mac Pro RAID-kaart (eind 2007) en de Xserve RAID-kaart (begin 2007). Het moeten allemaal SATA- (Serial ATA) of SAS-schijven (Serial Attached SCSI) zijn. SSD-schijfmodules worden niet aanbevolen voor de Apple RAID-kaart, omdat deze schijven hun eigen cache op de schijf gebruiken en geen gebruik kunnen maken van de bescherming die wordt geboden door de cache met batterijondersteuning op de RAID-kaart.

Vraag: Waarom geeft het RAID-hulpprogramma een geel lampje weer en meldt het de status ‘Schrijfcache uitgeschakeld’?

Antwoord: De schrijfcache wordt automatisch uitgeschakeld, zodat gegevens niet naar RAID-volumes kunnen worden geschreven als de batterij niet voldoende is opgeladen om 72 uur lang een reservekopie te maken van gegevens in de cache. Dit bericht wordt normaal gesproken weergegeven wanneer een RAID-kaart voor het eerst wordt gebruikt, wanneer de batterij eenmaal per drie maanden in een conditioneringscyclus zit of wanneer een computer met een geïnstalleerde RAID-kaart gedurende enige tijd wordt uitgeschakeld.

Als de firmware van de RAID-kaart M-2.0.3.3 of nieuwer of E-1.2.2.4 of nieuwer is, kun je het RAID-hulpprogramma gebruiken om de schrijfcache geforceerd in te schakelen terwijl de batterij zichzelf conditioneert. Waarschuwing: als je de schrijfcaches inschakelt voordat de batterij volledig is opgeladen, kunnen er gegevens verloren gaan als de stroom naar de computer wordt onderbroken.

Vraag: Hoe vaak conditioneert de batterij zichzelf?

Antwoord: Tijdens normaal gebruik zal de batterij zich ongeveer elke 3 maanden conditioneren. Je kunt de datum van de laatste conditioneringscyclus bekijken in het gedeelte ‘Hardware RAID’ van Apple System Profiler. Tijdens een conditioneringscyclus wordt de batterij ontladen en volledig opgeladen om de gebruiksduur van de batterij te behouden. Het is belangrijk dat je computer de conditioneringscyclus voltooit, dus schakel de computer niet uit en start deze niet opnieuw op.

Vraag: Hoeveel watt verbruikt de Mac Pro RAID-kaart van de PCI Express-bus?

Antwoord: De Mac Pro RAID-kaart gebruikt maximaal 26 W.

Vraag: Waarom krijg ik de waarschuwing 'De Apple RAID-kaart die in je systeem is geïnstalleerd, vereist je aandacht' te zien nadat ik opnieuw heb opgestart?

Antwoord: Als je alle meldingen en waarschuwingen in het RAID-hulpprogramma niet wist, verschijnt er een dialoogvenster waarin je wordt gevraagd om de waarschuwing te wissen wanneer Xserve of Mac Pro opnieuw wordt opgestart. Wanneer alle gebeurtenissen zijn gewist, wordt dit dialoogvenster niet meer weergegeven bij het opstarten.

Vraag: Waarom schakelt mijn computer niet over naar de sluimerstand?

Antwoord: De oorspronkelijke RAID-kaart ondersteunt de sluimerstand niet. De RAID-kaart die in 2009 is geïntroduceerd, ondersteunt de sluimerstand onder bepaalde omstandigheden, zoals beschreven in 'RAID-kaart (begin 2009): de sluimerstand van het systeem inschakelen'.

Vraag: Waarom kan ik Boot Camp niet installeren op mijn Mac Pro of Xserve die gebruikmaakt van een RAID?

Antwoord: Boot Camp biedt geen ondersteuning voor de installatie van Windows op een Mac met behulp van hardware- of software-RAID (Redundant Array of Independent Drives). Boot Camp wordt niet ondersteund op de Xserve, met of zonder de Xserve RAID-kaart.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.