Talen

Bekende TCP- en UDP-poorten die worden gebruikt door Apple-software

Symptomen

Lees hier meer over TCP- en UDP-poorten die worden gebruikt door Apple-producten, zoals OS X, OS X Server, Apple Remote Desktop en iCloud. Veel van deze poorten zijn binnen de industrie 'bekend' als standaardpoorten.

Oplossing

Over deze tabel

In de kolom Naam voorziening of protocol staan de voorzieningen die bij Internet Assigned Numbers Authority (http://www.iana.org/) zijn geregistreerd, behalve wanneer ze zijn aangeduid met 'ongeregistreerd gebruik'. De namen van de Apple-producten die gebruikmaken van deze voorzieningen of protocollen, staan in de kolom Gebruikt door/Aanvullende gegevens.

In de kolom RFC staat ter referentie het nummer van het Request For Comment-document waarmee de voorziening of het protocol wordt gedefinieerd. RFC-documenten worden beheerd door RFC Editor (http://www.rfc-editor.org/). Als een protocol wordt gedefinieerd door meerdere RFC's, wordt hier mogelijk maar één opgegeven.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt en bevat informatie die beschikbaar is op het moment van de publicatie. Dit artikel is bedoeld als beknopt naslagwerk en moet niet als volledig worden beschouwd. De Apple-producten in de tabel zijn de meest gebruikte voorbeelden, het is geen volledige lijst. Voor meer informatie leest u de opmerkingen onder de tabel.

Tip: sommige voorzieningen gebruiken mogelijk twee of meer poorten. Wanneer u een vermelding van een product in de lijst hebt gevonden, wordt u aanbevolen om op de productnaam te zoeken (Command-F) en de zoekactie te herhalen (Command-G) om alle vermeldingen van het product te vinden. Zo gebruikt de VPN-voorziening bijvoorbeeld tot vier verschillende poorten: 500, 1701, 1723 en 4500.

Tip: sommige firewalls staan selectieve configuratie van UDP- of TCP-poorten met hetzelfde nummer toe. Het is dus belangrijk dat u kijkt welk type poort moet worden geconfigureerd. Zo kan NFS bijvoorbeeld de TCP 2049-poort of de UDP 2049-poort of allebei gebruiken. Als u dit niet kunt opgeven in de firewall, is een wijziging aan een poort mogelijk van invloed op beide poorten.

Opmerking: Mac OS X v10.5 en hoger beschikken over de Programma-firewall. Deze verschilt van de firewall die is gebaseerd op poorten.

7 TCP/UDP echo 792 echo -
20 TCP FTP (File Transport Protocol) 959 ftp-gegevens -
21 TCP FTP-regelaar 959 ftp -
22 TCP SSH (Secure Shell) 4253 ssh Xcode Server (gehoste en externe Git+SSH; externe SVN+SSH)
23 TCP Telnet 854 telnet -
25 TCP SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) 5321 smtp

Mail (voor het verzenden van e-mail); iCloud Mail (verzending)

53 TCP/UDP DNS (Domain Name System) 1034 domain MacDNS, FaceTime
67 UDP Bootstrap Protocol Server (BootP, bootps) 951 bootps NetBoot via DHCP
68 UDP Bootstrap Protocol Client (bootpc) 951 bootpc NetBoot via DHCP
69 UDP TFTP (Trivial File Transfer Protocol) 1350 tftp -
79 TCP Finger 1288 finger -
80 TCP HTTP (Hypertext Transfer Protocol) 2616 http World Wide Web, iCloud, QuickTime-installatieprogramma, iTunes Store en Radio, Software-update, RAID Admin, Backup, iCal-agendapublicaties, WebDAV (iDisk), Final Cut Server, AirPlay, OS X Lion Internet Restore, Profielbeheer, Xcode Server (Xcode-app, gehoste en externe Git HTTP, externe SVN HTTP).
88 TCP Kerberos 4120 kerberos -
106 TCP Password Server
(Ongeregistreerd gebruik)
- 3com-tsmux Mac OS X Server Password Server
110 TCP POP3 (Post Office Protocol)
APOP (Authenticated Post Office Protocol)
1939 pop3 Mail (voor het ontvangen van e-mail)
111 TCP/UDP RPC (Remote Procedure Call) 1057, 1831 sunrpc Portmap (sunrpc)
113 TCP Identificatieprotocol 1413 ident -
115 TCP SFTP (Simple File Transfer Protocol) 913 sftp -
119 TCP NNTP (Network News Transfer Protocol) 3977 nntp Gebruikt door programma's waarmee nieuwsgroepen worden gelezen.
123 TCP/UDP NTP (Network Time Protocol) 1305 ntp Voorkeuren voor datum en tijd. Gebruikt voor het synchroniseren van de netwerktijdserver, synchronisatie van netwerktijdserver voor AppleTV
137 UDP WINS (Windows Internet Naming Service) - netbios-ns -
138 UDP NETBIOS Datagram Service - netbios-dgm Windows Datagram Service, Windows Network Neighborhood
139 TCP SMB (Server Message Block) - netbios-ssn Gebruikt door voorzieningen van Microsoft Windows voor bestanden en afdrukken, zoals Windows-deling in Mac OS X.
143 TCP IMAP (Internet Message Access Protocol) 3501 imap Mail (voor het ontvangen van e-mail)
161 UDP SNMP (Simple Network Management Protocol) 1157 snmp -
192 UDP OSU Network Monitoring System - osu-nms PPP-status of detectie AirPort-basisstation (bepaalde configuraties), AirPort-hulpprogramma, AirPort Express Assistant
311 TCP Beveiligd serverbeheer - asip-webadmin Programma Server, Server Admin, Workgroup Manager, Server Monitor, Xsan Admin.
312 TCP Xsan administration - vslmp Xsan Admin (OS X Mountain Lion v10.8 en hoger)
389 TCP LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) 4511 ldap Gebruikt door programma's waarmee adressen worden opgezocht, zoals Mail en Adresboek.
427 TCP/UDP SLP (Service Location Protocol) 2608 svrloc Network Browser
443 TCP Secure Sockets Layer (SSL of 'HTTPS') 2818 https TLS-websites, iTunes Store, FaceTime, Game Center, iCloud-identiteitscontrole en DAV-voorzieningen (Contacten, Agenda's en Bladwijzers), iCloud-reservekopie en -programma's (Agenda's, Contacten, Zoek mijn iPhone/Zoek mijn vrienden, Mail,  Documenten en Fotostream), iCloud KVS (Key Value Store), iPhoto-verslagen, AirPlay, OS X Internet Restore, Profielbeheer, Terug naar mijn Mac, Dicteren, Xcode Server (gehoste en externe Git HTTPS, externe SVN HTTPS, Apple Developer-registratie).
445 TCP Microsoft SMB Domain Server - microsoft-ds -
464 TCP/UDP kpasswd 3244 kpasswd -
500 UDP ISAKMP/IKE 2408 isakmp VPN-voorziening van OS X Server, Terug naar mijn Mac
514 TCP shell - shell -
514 UDP Syslog - syslog -
515 TCP LPR (Line Printer), LPD (Line Printer Daemon) - printer Gebruikt voor het afdrukken naar een netwerkprinter, Printerdeling in Mac OS X
532 TCP netnews - netnews -
548 TCP Apple Filing Protocol (AFP) over TCP - afpovertcp AppleShare, Bestandsdeling, Apple File Service
554 TCP/UDP RTSP (Real Time Streaming Protocol) 2326 rtsp QuickTime Streaming Server (QTSS), streamende mediaspelers, AirPlay
587 TCP Levering van berichten voor Mail (gecontroleerde SMTP) 4409 levering Mail (voor het verzenden van e-mail), iCloud Mail (SMTP-controle)
600-1023 TCP/UDP Voorzieningen van Mac OS X op basis van RPC - ipcserver Bijvoorbeeld gebruikt door NetInfo
623 UDP Lights-Out-Monitoring - asf-rmcp Gebruikt door de LOM-functie (Lights-Out-Monitoring) van Intel Xserves; gebruikt door Server Monitor
625 TCP ODProxy (Open Directory Proxy) (Ongeregistreerd gebruik) - dec_dlm Open Directory, het programma Server, Workgroup Manager; DirectoryServices in OS X Lion en ouder. Opmerking: deze poort is geregistreerd door DEC DLM.
626 TCP AppleShare Imap Admin (ASIA) - asia IMAP Administration (Mac OS X Server v10.2.8 of lager)
626 UDP serialnumberd (Ongeregistreerd gebruik) - asia Registratie van serverserienummer (Xsan, Mac OS X Server v10.3 - v10.6)
631 TCP IPP (Internet Printing Protocol) 2910 ipp Printerdeling in Mac OS X, afdrukken met verschillende gemeenschappelijke printers
636 TCP Secure LDAP - ldaps -
660 TCP Serverbeheer - mac-srvr-admin Server-beheertools voor Mac OS X Server v10.4 en lager, inclusief AppleShare IP.
687 TCP Serverbeheer - asipregistry Server-beheertools voor Mac OS X Server v10.6 en lager, inclusief AppleShare IP.
749 TCP/UDP Kerberos 5 admin/changepw - kerberos-adm -
985 TCP NetInfo Static Port - - -
993 TCP Mail IMAP SSL - imaps iCloud Mail (SSL IMAP)
995 TCP/UDP Mail POP SSL - pop3s -
1085 TCP/UDP WebObjects - webobjects -
1099 & 8043 TCP Externe RMI- en IIOP-toegang tot JBOSS - rmiregistry -
1220 TCP QT Server Admin - qt-serveradmin Gebruikt voor het beheer van QuickTime Streaming Server.
1640 TCP Aanmeldingsserver voor certificaten - cert-responder Profielbeheer, SCEP
1649 TCP IP-failover - kermit -
1701 UDP L2TP - l2f VPN-voorziening van Mac OS X Server
1723 TCP PPTP - pptp VPN-voorziening van Mac OS X Server
1900 UDP SSDP - ssdp Bonjour, Terug naar mijn Mac
2049 TCP/UDP NFS (Network File System) (versie 3 en 4) 3530 nfsd -
2195 TCP Apple Push Notification Service (APNS) - - Pushberichten
2196 TCP Apple Push Notification Service (APNS) - - Feedbackservice
2336 TCP Synchronisatie van mobiele account - appleugcontrol Synchronisatie van de thuismap
3004 TCP iSync - csoftragent -
3031 TCP/UDP Externe Apple events - eppc Programmakoppeling, Externe Apple events
3283 TCP/UDP Net Assistant - net-assistant Apple Remote Desktop 2.0 of hoger (rapportfunctie)
3306 TCP MySQL - mysql -
3478-3497 UDP - - nat-stun-port - ipether232port FaceTime, Game Center
3632 TCP Gedistribueerde compiler - distcc -
3659 TCP/UDP SASL (Simple Authentication and Security Layer) - apple-sasl Mac OS X Server Password Server
3689 TCP DAAP (Digital Audio Access Protocol) - daap iTunes-muziekdeling, AirPlay
3690 TCP/UDP Subversion - svn Xcode Server (anonieme externe SVN)
4111 TCP XGrid - xgrid -
4398 UDP - - - Game Center
4488 TCP Apple wide-area verbindingsservice   awacs-ice Terug naar mijn Mac
4500 UDP IPsec NAT Traversal 4306 ipsec-msft

VPN-voorziening van OS X Server, Terug naar mijn Mac. Opmerking: als u Terug naar mijn Mac op een AirPort-basisstation of Time Capsule in NAT-modus configureert, kunt u geen verbinding maken met de VPN-voorziening van een OS X Server achter die NAT.

5003 TCP FileMaker - naambinding en transport - fmpro-internal -
5009 TCP (Ongeregistreerd gebruik) - winfs AirPort-configuratieprogramma, AirPort Express-assistent
5060 UDP SIP (Session Initiation Protocol) 3261 sip iChat
5100 TCP - - socalia Camera- en scannerdeling in Mac OS X
5190 TCP/UDP America Online (AOL) - aol iChat en AOL Instant Messenger, bestandsoverdracht
5222 TCP XMPP (Jabber) 3920 jabber-client iChat- en Jabber-berichten
5223 TCP Apple Push Notification Service - - DAV-voorzieningen van iCloud (Contacten, Agenda's en Bladwijzers), APNS, FaceTime, Game Center, Fotostream, Terug naar mijn Mac
5269 TCP XMPP-communicatie van server naar server 3920 jabber-server iChat-server
5297 TCP - - - iChat (lokaal verkeer)
5298 TCP/UDP - - - iChat (lokaal verkeer)
5350 UDP Aankondigingen NAT-poortkoppelingsprotocol - - Bonjour, Terug naar mijn Mac
5351 UDP NAT-poortkoppelingsprotocol - nat-pmp Bonjour, Terug naar mijn Mac
5353 UDP Multicast DNS (MDNS) 3927 mdns Bonjour, AirPlay, Thuisdeling, Zoeken naar printers, Terug naar mijn Mac
5432 TCP PostgreSQL - postgresql Kan handmatig worden ingeschakeld op Lion Server. Op voorhand standaard ingeschakeld voor ARD 2.0-database.
5678 UDP SNATMAP-server - rrac De SNATMAP-service op poort 5678 wordt gebruikt om de externe internetadressen van hosts te bepalen zodat verbindingen tussen iChat-gebruikers goed werken achter NAT (Network Address Translation). Met de SNATMAP-service wordt het internetadres van de verbinding naar de clients gecommuniceerd. Deze service wordt op een server van Apple uitgevoerd, maar verstuurt geen persoonlijke gegevens naar Apple. Bij bepaalde functies van iChat AV wordt contact gemaakt met deze voorziening. Als deze voorziening wordt geblokkeerd, kunnen er problemen ontstaan met iChat AV-verbindingen met hosts op netwerken met NAT.
5897-5898 UDP (Ongeregistreerd gebruik) - - xrdiags
5900 TCP VNC (Virtual Network Computing)
(Ongeregistreerd gebruik)
- vnc-server Apple Remote Desktop 2.0 of hoger (observatie-/controlefunctie)
Schermdeling (Mac OS X 10.5 of hoger)
5988 TCP WBEM HTTP - wbem-http Apple Remote Desktop 2.x (raadpleeg http://dmtf.org/standards/wbem)
6970-9999 UDP - - - QuickTime Streaming Server
7070 TCP RTSP (Ongeregistreerd gebruik)
ARCP (Automatic Router Configuration Protocol - Geregistreerd gebruik)
- arcp QuickTime Streaming Server (RTSP)
7070 UDP RTSP-alternatief - arcp QuickTime Streaming Server
7777 TCP Proxy bestandsoverdracht iChat-server (ongeregistreerd gebruik) - cbt -
8000-8999 TCP - - irdmi Webservice, radiostromen van iTunes
8005 TCP Extern uitzetten Tomcat - - -
8008 TCP iCal-voorziening - http-alt Mac OS X Server v10.5 en hoger
8080 TCP Alternatieve poort voor Apache-webservice - http-alt Ook JBOSS HTTP in Mac OS X Server 10.4 en lager
8085-8087 TCP Wiki-voorziening - - Mac OS X Server v10.5 en hoger
8088 TCP Software-updateservice - radan-http Mac OS X Server v10.4 en hoger
8089 TCP Regels voor webe-mail - - Mac OS X Server v10.6 en hoger
8096 TCP Webwachtwoord opnieuw instellen - - Mac OS X Server v10.6.3 en hoger
8170 TCP HTTPS (webservice/site) - -

Podcastopname/podcast-CLI

8171 TCP HTTP (webservice/site) - -

Podcastopname/podcast-CLI

8175 TCP Pcast Tunnel - - pcastagentd (voor beheerbewerkingen, camera, enz.)
8443 TCP iCal-voorziening (SSL) - pcsync-https Mac OS X Server v10.5 en hoger. Was JBOSS HTTPS in Mac OS X Server 10.4 en lager.
8800 TCP Adresboekvoorziening - sunwebadmin Mac OS X Server v10.6 en hoger
8843 TCP Adresboekvoorziening (SSL) - - Mac OS X Server v10.6 en hoger
8821, 8826
TCP Stored - - Final Cut Server
8891 TCP ldsd - - Final Cut Server (gegevensoverdracht)
9006 TCP Tomcat Standalone - - Mac OS X Server v10.6 en lager
9100 TCP Afdrukken - - Gebruikt voor het afdrukken naar bepaalde netwerkprinters
9418 TCP/UDP overdracht git-pakket - git Xcode Server (externe git)
11211 - memcached (ongeregistreerd) - - iCal-server
16080 TCP - - - Webservice met prestatiecache
16384-16403 UDP RTP (Real-Time Transport Protocol), RTCP (Real-Time Control Protocol) - verbonden, - iChat AV (Audio-RTP, RTCP; Video-RTP, RTCP)
16384-16387 UDP RTP (Real-Time Transport Protocol), RTCP (Real-Time Control Protocol) - verbonden, - FaceTime, Game Center
16393-16402 UDP RTP (Real-Time Transport Protocol), RTCP (Real-Time Control Protocol) - - FaceTime, Game Center
16403-16472 UDP RTP (Real-Time Transport Protocol), RTCP (Real-Time Control Protocol) - - Game Center
24000-24999 TCP - - med-ltp Webservice met prestatiecache
42000-42999 TCP - - - Radiostromen van iTunes
49152-65535 TCP Xsan - - Toegang tot Xsan-bestandssysteem
49152-65535 UDP - - - Terug naar mijn Mac
50003 - Servervoorziening FileMaker - - -
50006 - Helpervoorziening FileMaker - - -

Opmerkingen

1. Niet alle poorten en voorzieningen in de lijst zijn onderdeel van of worden gebruikt door alle softwareproducten. Sommige programma's, zoals Workgroup Manager, hebben meer dan één poort nodig en zijn als zodanig vermeld.
  2. Netwerkbeheerders kunnen wellicht software gebruiken voor het bekijken van poorten ter aanvulling op deze informatie bij beslissingen over het instellen van firewalls en vergelijkbare toegangscontrole.
  3. Voor een beschrijving van een TCP- of UDP-poort leest u het onderdeel over IP-poorten in het artikel 'Mac OS X: wat is een poort?'.
  4. In Mac OS X Server v10.0.3 en hoger worden sommige voorzieningen geregistreerd bij portmap die geen bekende poorten gebruiken. Gebruik het commando rpcinfo -p in Terminal om te zien wat er geregistreerd is bij portmap.
  5. Het NetInfo-model met bovenliggende en onderliggende items heeft gedeelde gebruikers en groepen vervangen in Mac OS X Server v10.0.3 en hoger.
  6. Met prestatiecache ingeschakeld in Mac OS X Server v10.0.3 en hoger bevindt Apache zich op poort 16080 en de cache op poort 80.
  7. Deze tabel bevat functies en poorten die door Mac OS X v10.3 worden gebruikt. Eerdere versies van Mac OS X bevatten niet alle functies die in deze lijst voorkomen.
  8. Voor de VPN-voorziening van Mac OS X Server v10.3: PPTP maakt gebruik van het IP-GRE-protocol (IP-protocol 47). L2TP/IPsec maakt gebruik van het IP-ESP-protocol (IP-protocol 50, ESP).
  9. servermgrd luistert alleen bij deze poort in Mac OS X v10.3.9 en lager. Met Mac OS X v10.4 of hoger luistert servermgrd alleen bij 311.
  10. De uitvoer van Terminal-commando's kan het poortnummer vervangen door het label dat wordt weergegeven in /etc/services. Raadpleeg de kolom /etc/services in de bovenstaande tabel om te zien wat het label is.

Belangrijk: de vermelding van websites en producten van derden is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat wij deze websites of producten goedkeuren of aanbevelen. Apple kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de selectie, de prestaties of het gebruik van informatie of producten op websites van derden. Apple biedt deze vermeldingen alleen aan als dienst naar zijn gebruikers. Apple heeft de informatie op deze websites niet getest en geeft geen verklaring wat betreft de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze informatie. Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van informatie of producten die u op internet vindt, en Apple kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Houd er rekening mee dat websites van derden niet afhankelijk zijn van Apple en dat Apple geen enkele controle heeft over de inhoud van die websites. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 27-mrt-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 27-mrt-2014
  • Artikel: TS1629
  • Aantal keer bekeken:

null