Over de beveiligingsinhoud van OS X Mavericks v10.9.4 en Beveiligingsupdate 2014-003

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van OS X Mavericks v10.9.4 en Beveiligingsupdate 2014-003 beschreven.

Deze update kan worden gedownload en geïnstalleerd via een software-update of vanaf de Apple Support-website.

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Bezoek de website Apple productbeveiliging voor meer informatie over Apple-productbeveiliging.

Raadpleeg Hoe gebruikt u de Apple Product Security PGP-sleutel? voor meer informatie over het gebruik van de Apple PGP-sleutel voor productbeveiliging.

Waar mogelijk worden CVE-ID’s als referentie voor kwetsbaarheden gebruikt voor verdere informatie.

Raadpleeg Apple beveiligingsupdates voor meer informatie over andere beveiligingsupdates.

Opmerking: OS X Mavericks 10.9.4 bevat de beveiligingsinhoud van Safari 7.0.5.

OS X Mavericks v10.9.4 en Beveiligingsupdate 2014-003

• Certificaatvertrouwensbeleid

Beschikbaar voor: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: update voor het certificaatvertrouwensbeleid

Beschrijving: het certificaatvertrouwensbeleid is bijgewerkt. De volledige lijst met certificaten vindt u op https://support.apple.com/nl-nl/HT6005

• copyfile

Beschikbaar voor: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: het openen van een kwaadwillig vervaardigd zip-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met ‘byte swapping’ buiten het bereik bij de verwerking van AppleDouble-bestanden in zip-archieven. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1370: Chaitanya (SegFault) in samenwerking met iDefense VCP

• curl

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een externe aanvaller kan toegang krijgen tot de sessie van een andere gebruiker

Beschrijving: cURL hergebruikte de NTLM-verbindingen wanneer meerdere methoden voor identiteitscontrole waren ingeschakeld, waardoor een aanvaller toegang tot de sessie van een andere gebruiker kreeg.

CVE-ID

CVE-2014-0015

• Dock

Beschikbaar voor: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een programma in de sandbox kan de sandbox-beperkingen omzeilen

Beschrijving: er was een probleem met een niet-gevalideerde array-index bij de verwerking van berichten uit programma’s door het Dock. Een kwaadwillig vervaardigd bericht kon zorgen voor de dereferentie van een ongeldige functiepointer, wat kon leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code.

CVE-ID

CVE-2014-1371: een anonieme onderzoeker in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

• Besturingsbestand voor graphics

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een lokale gebruiker kan het kernelgeheugen lezen, wat kan worden gebruikt om de Address Space Layout Randomization van de kernel te negeren

Beschrijving: er was een probleem met het lezen buiten het bereik bij de verwerking van een systeemaanroep. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1372: Ian Beer van Google Project Zero

• iBooks Commerce

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een aanvaller met toegang tot een systeem kan de inloggegevens van een Apple ID achterhalen

Beschrijving: er was een probleem met de verwerking van logbestanden van iBooks. Het iBooks-proces kon inloggegevens van een Apple ID registreren in het iBooks-logbestand waar andere gebruikers van het systeem deze konden lezen. Dit probleem is verholpen door de registratie van inloggegevens niet toe te staan.

CVE-ID

CVE-2014-1317: Steve Dunham

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem bij de verwerking van een OpenGL API-aanroep. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1373: Ian Beer van Google Project Zero

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een lokale gebruiker kan een kernel pointer lezen, wat kan worden gebruikt om de Address Space Layout Randomization van de kernel te negeren

Beschrijving: een kernel pointer in een IOKit-object kon via de gebruikersruimte worden verkregen. Dit probleem is verholpen door de pointer van het object te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2014-1375

• Intel Compute

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem bij de verwerking van een OpenCL API-aanroep. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1376: Ian Beer van Google Project Zero

• IOAcceleratorFamily

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met array-indexering in IOAcceleratorFamily. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1377: Ian Beer van Google Project Zero

• IOGraphicsFamily

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een lokale gebruiker kan een kernel pointer lezen, wat kan worden gebruikt om de Address Space Layout Randomization van de kernel te negeren

Beschrijving: een kernel pointer in een IOKit-object kon via de gebruikersruimte worden verkregen. Dit probleem is verholpen door een unieke ID in plaats van een pointer te gebruiken.

CVE-ID

CVE-2014-1378

• IOReporting

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een lokale gebruiker kan het systeem onverwacht herstarten

Beschrijving: er was een null pointer-dereferentie bij de verwerking van IOKit API-argumenten. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van IOKit API-argumenten.

CVE-ID

CVE-2014-1355: cunzhang van Adlab of Venustech

• launchd

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met een onderloop van gehele getallen in launchd. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1359: Ian Beer van Google Project Zero

• launchd

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een heapbufferoverloop bij de verwerking van IPC-berichten door launchd. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1356: Ian Beer van Google Project Zero

• launchd

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een heapbufferoverloop bij de verwerking van logberichten door launchd. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1357: Ian Beer van Google Project Zero

• launchd

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met een overloop van gehele getallen in launchd. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1358: Ian Beer van Google Project Zero

• Grafische besturingsbestanden

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er waren meerderen null-dereferenties bij grafische besturingsbestanden in de kernel. Een kwaadwillig vervaardigd 32-bits uitvoerbaar bestand kon mogelijk verhoogde bevoegdheden verkrijgen.

CVE-ID

CVE-2014-1379: Ian Beer van Google Project Zero

• Beveiliging - Sleutelhanger

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een aanvaller kan typen in vensters met de schermvergrendeling

Beschrijving: in zeldzame gevallen onderschepte de schermvergrendeling geen toetsaanslagen. Hierdoor kon een aanvaller typen in vensters met de schermvergrendeling. Dit probleem is verholpen door een verbeterd beheer van de observator voor toetsaanslagen.

CVE-ID

CVE-2014-1380: Ben Langfeld van Mojo Lingo LLC

• Beveiliging - Secure Transport

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: twee bytes geheugen kunnen aan een externe aanvaller worden vrijgegeven

Beschrijving: er was een probleem met een niet-geïnitialiseerde geheugentoegang bij de verwerking van DTLS-berichten in een TLS-verbinding. Dit probleem is verholpen door alleen DTLS-berichten in een DTLS-verbinding toe te laten.

CVE-ID

CVE-2014-1361: Thijs Alkemade van The Adium Project

• Thunderbolt

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9 t/m 10.9.3

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met een geheugentoegang buiten het bereik bij de verwerking van IOThunderBoltController API-aanroepen. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2014-1381: Sarah aka winocm

Bijgewerkt op 3 februari 2020

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.