Om uppdateringar av den fasta EFI-programvaran på Mac-datorer (tidigt 2010 och tidigare)

Lär dig identifiera om din Intel-baserade Mac-dator (tidigt 2010 och tidigare modeller) behöver en uppdatering av den fasta EFI-programvara. Lär dig även att använda uppdateringar av den fasta EFI-programvaran.

Kontrollera först om uppdateringar av fast EFI-programvara behövs för din dator genom att följa de här anvisningarna:

1. Ta reda på vilken version du har av den fasta programvaran genom att kontrollera Systeminformation. I avsnittet Kontrollera datorns version av EFI Boot ROM och dess fasta SMC-programvara i artikeln om uppdateringar av EFI- och SMC-programvara för Intel-baserade Mac-datorer finns detaljerade anvisningar.

2. Jämför versionen för den fasta programvaran med den version som visas i tabellen över aktuella EFI-programuppdateringar.

3. Om din version av den fasta programvaran stämmer överens med den som visas i tabellen behöver datorn inga fler uppdateringar av den fasta programvaran. Om du har en annan version av den fasta programvaran än den som finns i tabellen bör du uppgradera genom att fortsätta med stegen i den här artikeln.

Obs! Vissa USB- och FireWire-enheter kan förhindra att uppdateringar av den fasta programvaran installeras korrekt. Koppla från enheter som inte är nödvändiga och använd endast tangentbord och mus från Apple när du genomför uppdateringen.

Avsluta alla öppna program och hämta och installera sedan uppdateringen av den fasta programvaran:

1. Klicka på länken för din dator i tabellen i Om EFI- och SMC-uppdateringar av den fasta programvaran för Intel-baserade Mac-datorer för att hämta rätt uppdatering.

2. En skivavbildning med ett installationsprogram överförs till mappen Hämtningar eller till den plats som angetts i fliken Allmänt under Safari > Inställningar. Om du hämtar skivavbilden via Safari varnar Safari dig om att skivavbilden innehåller ett program. Klicka på OK om du vill fortsätta.

3. Om du har aktiverat alternativet Öppna säkra filer efter hämtning i Safari-inställningarna monteras skivavbilden automatiskt på skrivbordet. Om alternativet inte är aktiverat i Safari måste du dubbelklicka på skivavbilden för att den ska monteras.

4. Dubbelklicka på PKG-filen i den monterade diskavbilden för att starta uppdateringen av den fasta programvaran. (EFI Updater läggs som standard i mappen /Program/Verktygsprogram och öppnas automatiskt.)

5. Läs anvisningarna på skärmen och klicka på Stäng av om du vill gå vidare med uppdateringen. Avbilden av den fasta programvaran läses in i datorn. Datorn stängs av men uppdateringen installeras inte förrän i steg 6.

6. Slå på datorn men håll inte strömbrytaren intryckt. Skärmen släcks och förblir släckt i upp till 40 sekunder. En lång signal hörs från datorn. Skärmen blir grå och en statusrad visar uppdateringsförloppet.

Viktigt! Tänk på att inte koppla ur, stänga av eller starta om datorn medan uppdateringen pågår.

Installationen kan ta flera minuter.

1. Datorn startas om när den fasta programvaran har uppdaterats.

2. När du loggar in visas ett meddelande om att uppdateringen lyckades. Stäng dialogrutan genom att klicka på OK.

3. Om uppdateringen av den fasta programvaran avbröts görs ett nytt försök att installera uppdateringen automatiskt nästa gång datorn startas. Dra inte ur sladden till datorn under tiden. Datorn startas om automatiskt när installationen av den fasta EFI-programvaran har slutförts.

4. Kontakta supporten om det inte går att starta om datorn.

Viktigt! Hårddisken på Intel-baserade Mac-datorer måste formateras med GUID-partitionsschemat för att den fasta programvaran ska kunna uppdateras. Intel-baserade iMac-datorer levereras så. Om du har formaterat om hårddisken ska du kontrollera vilket schema hårddisken använder innan du uppdaterar den fasta programvaran. Se Uppdateringar av den fasta programvara för Intel-baserade Mac-datorer kräver ett GUID-partitionsschema för mer information. Om du uppdaterar på en hårddisk som använder ett annat formateringsschema än GUID-partitionsschemat går det inte att genomföra uppdateringen.

Läs mer

Läs mer om att installera uppdateringar av EFI på nyare Mac-datorer.