Kielet

Ohjelmiston asennuksen pikaohje

Tietoja uusien ohjelmistojen asentamisesta Maciin, ohjelmistojen ja Mac OS X:n päivittämisestä sekä asennukseen liittyvien ongelmien vianmäärityksestä.

Mihin tarvitset ohjeita?

Uusien ohjelmistojen ja päivitysten asentaminen manuaalisesti

Uuden ohjelmiston asentaminen levyltä
Aseta CD- tai DVD-levy tietokoneen optiseen asemaan (jos sellainen on; jos ei, katso huomautus alempaa). Useimmiten asennusohjelma käynnistyy automaattisesti. Jos ei, kaksoisosoita levysymbolia työpöydällä ja etsi näyttöön tulevasta ikkunasta tiedosto, jonka nimessä on sana “installer”. Avaa asennusohjelma kaksoisosoittamalla tiedostoa ja asenna sitten ohjelmisto noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Ohjelmiston asentaminen edellyttää ylläpitäjän nimen ja salasanan antamista.

Huomautus: Jos Macissa ei ole optista asemaa, levy voidaan jakaa tietokoneeseen toisesta tietokoneesta etälevyn avulla. Lisätietoja on artikkeleissa DVD- tai CD-levyjen jakaminen etälevyn avulla ja MacBook Air ja Mac mini: Etälevyn käyttö DVD- ja CD-levyjen jakamiseen Mac- tai Windows-tietokoneesta.

Ohjelmiston asentaminen tai päivittäminen ladatusta tiedostosta
Monet Internetistä ladattavat ohjelmistojen asennus- ja päivitysohjelmat ovat levytiedostoja (.dmg).

Kun tällainen tiedosto on ladattu verkkosivustolta (esimerkiksi Applen tuen tiedostohauista), näyttöön tulee yleensä asennusohjelmaikkuna.

Jos asennusohjelmaikkunaa ei näy, tuo levytiedosto näkyviin työpöydälle kaksoisosoittamalla ladattua levytiedostoa. Kaksoisosoita näyttöön tulevaa levytaltiota ja aloita sitten asennus kaksoisosoittamalla asennus- tai päivitysohjelman tiedostoa.

Jos näkyvissä on ohjelma asennusohjelman sijaan, siirry kohtaan Ohjelmiston asentaminen ladatusta tiedostosta, jossa ei ole asennusohjelmaa. Asenna tai päivitä ohjelmisto seuraamalla esille tulevia ohjeita. Ohjelmiston asentaminen tai päivittäminen edellyttää ylläpitäjän nimen ja salasanan antamista.

Ohjelmiston asentaminen ladatusta tiedostosta, jossa ei ole asennusohjelmaa
Jos ohjelmiston latauksen jälkeen asennusohjelma ei käynnisty automaattisesti tai et näe tiedostoa, jonka nimessä on “installer” (tai vastaavaa), kun levytiedosto tuodaan näkyviin manuaalisesti, asenna ohjelmisto vetämällä ja pudottamalla tiedosto tai kansio levytiedostosta Ohjelmat-kansioon (tai muuhun) kansioon Macissa. Tämän tyyppisiin tiedostoihin on esiasennettu kaikki tarvittavat tiedostot, eikä niiden asentamiseen tarvita varsinaista asennusohjelmaa tai ylläpitäjän nimeä ja salasanaa.

Lisätietoja ohjelmistojen asentamisesta ja päivittämisestä
Monet asennusohjelmat kysyvät, mihin ohjelmisto halutaan asentaa. Päivitysohjelmat saattavat pyytää valitsemaan päivitettävän ohjelman, ellei sitä löydy automaattisesti. Ohjelmat-kansio on yleensä paras paikka ohjelmiston asentamiseen. Ongelmien välttämiseksi älä nimeä ohjelmia uudelleen. Jos tarvitset lisäohjeita, etsi asennusohjelman mukana tullut teksti- tai PDF-muotoinen ohjetiedosto tai käy valmistajan sivustolla.

Huomautus: Jos ladattu tiedosto on pakatussa muodossa kuten .bin, .sit, .sit.hqx tai .sea.hqx, pura tiedosto ensin kaksoisosoittamalla sitä. Tarvitset ohjelmiston kuten Smith Micro, StuffIt Expander (ilmainen työkalu) tai muun vastaavan ohjelman.

Ohjeita Dashboard-widgettien asentamiseen on artikkelissa Dashboard-widgettien asentaminen ja poistaminen.

Ohjelmiston päivityksen käyttäminen

Ohjelmiston päivityksen avulla Apple-ohjelmistojen päivitykset voidaan asentaa helposti Internetin kautta. Lisätietoja Ohjelmiston päivityksestä on artikkelissa Mac OS X: Ohjelmiston päivittäminen.

Parhaat vianmääritysvinkit

1. Varmista että tietokoneessa on riittävästi levytilaa
    Jos olet asentamassa uutta ohjelmistoa, asennus voi vaatia huomattavasti levytilaa. Tarkista ohjelmiston asennusvaatimuksista, paljonko tilaa tarvitaan ja varmista ennen asentamista, että Macin kovalevyllä on riittävästi tilaa. Vapaan tilan määrä voidaan selvittää avaamalla Finder-ikkuna kaksoisosoittamalla kovalevyn symbolia. Vapaa levytila näkyy ikkunan alareunassa.

2. Varmista että sinulla on ylläpitäjän oikeudet
    Sinun on oltava tietokoneen ylläpitäjä voidaksesi asentaa tai päivittää ohjelmistoa. Jos olet alunperin asettanut tietokoneen, olet sen ylläpitäjä. Jos joku muu on asettanut tietokoneen ja sinun käyttäjänimesi ja salasanasi eivät oikeuta ohjelmiston asentamiseen, pyydä apua kyseiseltä henkilöltä. Jos olet unohtanut ylläpitäjän salasanan, lue artikkeli Mac OS X: Tilin salasanan muuttaminen tai palauttaminen.

3. Varmista että annat sarjanumeron/koodin oikein
    Jotkut ohjelmistojen asennusohjelmat vaativat sinua antamaan sarjanumeron tai ohjelmistoavaimen (tai -koodin) asennuksen aikana. Numero tai avain löytyy yleensä painettuna asennuslevyyn, levykoteloon, käyttöoppaaseen tai ostokuittiin. Jos lataat ohjelmiston, avain lähetetään ehkä erillisellä sähköpostiviestillä. Etsi numero tai avain ennen ohjelmiston asennusta ja varmista, että kirjoitat sen oikein. Jos koodia ei hyväksytä, varmista että käytät oikein numeroa 1 ja I-kirjainta, numeroa 0 (nolla) ja O-kirjainta sekä numeroa 5 ja S-kirjainta ja niin edelleen.

4. Tarkista järjestelmävaatimukset
    Varmista, että Mac täyttää järjestelmän vähimmäisvaatimukset ohjelmiston asentamista ja käyttöä varten. Tarkista tarkat vaatimukset ohjelmiston pakkauksesta tai valmistajan verkkosivustolta.

5. Tarkista levy toisessa Macissa
    Jos DVD- tai CD-levyllä oleva asennusohjelma ei avaudu Macissa tai levyä ei näy työpöydällä, kokeile levyä toisessa Macissa. Jos se avautuu toisessa tietokoneessa, varmista Järjestelmän kuvauksesta, että järjestelmä tunnistaa tietokoneen DVD-aseman. Jotkut vanhemmat asemat pystyvät lukemaan vain CD-levyjä. Muussa tapauksessa levyasema pitää ehkä korjata (testaa levyaseman toiminta toisten CD- ja DVD-levyjen kanssa ennen huollon tilaamista). Jos levy ei toimi toisessa tietokoneessa, siinä voi olla jotain vikaa. Pyydä ohjelmiston valmistajalta ohjeita tai toinen levy.

6. Varmista Ohjelmiston päivitystä varten, että Internet-yhteys toimii
    Jos Internet- tai verkkoyhteytesi ei ole auki, Ohjelmiston päivitys ei pysty suorittamaan tehtäväänsä. Yritä myöhemmin uudelleen, kun yhteytesi on kunnossa. Jos tietokoneesi on yhteydessä verkkoon, varmista, että sillä on oikeus käyttää Internet-osoitteita—kysy verkon ylläpitäjältä vaihtoehtoista sijaintia Ohjelmiston päivityksen käyttöön tai tietoa välityspalvelimesta, jota verkkosi käyttää Internetin kanssa.

7. Lataa ohjelma uudelleen
    Jos yrität asentaa ladattavasta tiedostosta, käy ohjelmiston valmistajan sivustolla ja lataa asennusohjelma uudelleen. Alkuperäisessä lataustiedostossa voi olla ongelma, jonka uusi kopio voi ratkaista.

8. Varmista että sinulla on oikea päivitys
    Jos olet päivittämässä ohjelmistoa, varmista, että lataamasi tai ostamasi versio on todella tarvitsemasi versio. Joidenkin päivitysten asentaminen edellyttää aikaisemman päivityksen asentamista. Jotkut päivitykset päivittävät vain tiettyjä sovelluksen versioita ja sinulla ei ehkä ole sellaista. Tarkista valmistajan Web-sivustolta tai mahdollisesti mukana tulleesta Lue minut -tiedostosta asennusvaatimukset ja muita hyödyllisiä tietoja.

9. Yritä poistaa ohjelman kuitit
    Jos olet asentamassa tai päivittämässä ohjelmaa, kokeile ohjelman kuittien poistamista. Etsi ohjelman nimen sisältäviä kuitteja Kirjasto-kansion Kuitit-kansiosta (/Kirjasto/Kuitit) ja siirrä ne muualle. Yritä sitten uudelleen ohjelmiston asentamista tai päivittämistä.

10. Yritä asentaa ohjelmisto uudelleen
    Joitakin ohjelmiston osia ei ehkä asennettu oikein ensimmäisellä asennuskerralla. Jos ohjelma tai järjestelmäpäivitys näkyy Macissa, mutta ei toimi odotetulla tavalla, yritä asentaa ohjelmisto uudelleen.

Edelleen ongelmia?

Jos edellä mainitut vinkit eivät ratkaise ongelmaa, seuraavassa on muita ehdotuksia:

Tärkeää: Muita kuin Applen valmistamia tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä tuotteita. Lisätietoja tuotteista saa ottamalla yhteyttä niiden toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 9.5.2014