Tallennustilan vapauttaminen Macissa

Lue, mitä voit tehdä, jos Macin käynnistyslevy on melkein täynnä tai jos sinulla ei ole tarpeeksi tallennustilaa lataamista, asentamista tai kopioimista varten.

Selvitä, paljonko tallennustilaa on käytettävissä

Mac voi näyttää, paljonko eri tiedostoluokkiin kuuluvat tiedostot vievät tallennustilaa ja paljonko tilaa on vielä jäljellä uusille tiedostoille. Kun vapautat tilaa noudattamalla tämän artikkelin ohjeita, tallennustilatiedot päivittyvät automattisesti.

• macOS Ventura tai uudempi: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa sivupalkissa Yleiset ja klikkaa sitten oikealta Tallennustila.

• macOS:n aiemmat versiot: Valitse Omenavalikko  > Tietoja tästä Macista ja klikkaa sitten Tallennustila.

Tallennustilan optimoiminen

Mac voi optimoida tilankäytön vapauttamalla tarvittaessa tallennustilaa iCloudin avulla.* Voit myös käyttää sisäänrakennettuja lisäappeja tiedostojen, appien, kirjojen, elokuvien ja muiden tilaa vievien kohteiden nopeaan etsimiseen ja poistamiseen.

Siirrä tai poista tiedostoja

Jos sinulla on toinen tallennuslaite, kuten Maciin liitettävä ulkoinen asema, voit siirtää tiedostoja sille. Mediatiedostot, kuten kuvat ja videot, voivat viedä paljon tallennustilaa, joten voit käyttää esimerkiksi seuraavia keinoja:

Voit myös poistaa tiedostoja, joita et enää tarvitse. Esimerkki:

• Voit poistaa musiikkitiedostoja, elokuvia, podcast-jaksoja tai muita mediatiedostoja, varsinkin jos kyse on mediatiedostoista, jotka voit tarvittaessa striimata tai ladata uudelleen.

• Poista tiedostoja Lataukset-kansiosta. Avaa kansio Dockista tai valitsemalla Finderin valikkoriviltä Siirry > Lataukset.

• Jos käytät sähköpostisovelluksena Mail-ohjelmaa, valitse valikkoriviltä Postilaatikko > Hävitä roskaposti. Voit valita myös Postilaatikko > Hävitä poistetut kohteet.

• Jos käytät Macia iPhonen tai iPadin varmuuskopioimiseen, voit poistaa vanhat varmuuskopiot.

• Poista sellaisten ohjelmien asennus, joita et enää käytä.

• Jos Maciin on määritetty useita käyttäjiä, voit poistaa käyttäjät, jotka eivät enää käytä Macia. Vaihtoehtoisesti voit pyytää käyttäjiä kirjautumaan käyttäjätililleen ja tekemään tässä ohjeessa annetut toimet. Voit myös tarkistaa, onko Macintosh HD:n Käyttäjät-kansiossa poistetuille käyttäjille kuuluvia tiedostoja.

• Tarkista, onko Macintosh HD:n Käyttäjät-kansiossa jaettuja tiedostoja, joita ei enää tarvitse jakaa.

Voit ehkä säästää tilaa myös pakkaamalla tiedostoja, joita et halua poistaa. Voit purkaa pakatut tiedostot sitten, kun taas tarvitset niitä.

Tyhjensitkö roskakorin? Muista, että kun siirrät tiedoston roskakoriin, sen käyttämä tallennustila on käytettävissä vasta sen jälkeen, kun tyhjennät roskakorin.

* Tiedostojen tallentaminen iCloudiin vie iCloud-tallennustilaasi. Jos saavutat tai ylität iCloudin tallennustilarajoituksen, voit ostaa lisää iCloud-tallennustilaa tai vapauttaa lisää iCloud-tallennustilaa. iCloud-tallennustilaa on saatavilla 50 Gt:sta alkaen hintaan 0,99 $ (USD) kuukaudessa. Voit ostaa lisää tallennustilaa suoraan Apple-laitteesta. Lue lisätietoja alueesi hinnoista.