Sådan åbner du sikkert dine apps på en Mac

macOS omfatter en teknologi ved navn Gatekeeper, som er designet til at sikre, at du kun kører godkendt software på din Mac.

Det sikreste sted at hente apps til din Mac er App Store. Apple gennemgår alle apps i App Store, inden de accepteres og signeres, for at sikre, at de ikke er blevet ændret eller kompromitteret. Skulle der opstå et problem med en app, kan Apple hurtigt fjerne den fra App Store.

Hvis du downloader og installerer apps fra internettet eller direkte fra en udvikler, vil macOS fortsat beskytte din Mac.

• Når du installerer Mac-apps, -tilbehør og -installationspakker, der ikke kommer fra App Store, kontrollerer macOS udvikler-id-signaturen for at bekræfte, at softwaren kommer fra en identificeret udvikler, og at den ikke er blevet ændret.

• Som standard kræver macOS Catalina og nyere versioner også, at softwaren er notarbekræftet, så du kan være sikker på, at den software, som du kører på din Mac, ikke indeholder kendt malware. Apps, der er notarbekræftet af Apple, er apps, som Apple har kontrolleret og bekræftet er fri for skadelig software.

• Før du åbner downloadet software for første gang, beder macOS dig om din godkendelse for at sikre, at du ikke vildledes til at køre software, som du ikke havde til hensigt at køre.

Hvis du kører software, der ikke er signeret og notarbekræftet, kan du udsætte din computer og dine personlige oplysninger for malware, der kan skade din Mac eller kompromittere dit privatliv.

Hvis din Mac viser en advarsel, når du åbner en app

De advarsler, der vises nedenfor, er eksempler, og du kan muligvis få vist en lignende besked, der ikke er angivet her. Vær forsigtig, hvis du vælger at installere software, som din Mac viser en advarsel for.

Advarsel om, at appen blev downloadet fra internettet

Første gang du åbner en ny app fra en identificeret udvikler, som du ikke har downloadet fra App Store, spørger din Mac, om du er sikker på, at du vil åbne den.

Advarsel om, at Apple ikke kan kontrollere, om appen har skadelig software

macos-app-cant-be-opened-cannot-check-for-malicious-software-needs-to-be-updated-contact-developer-2.

Hvis Apple ikke kan kontrollere, om der er skadelig software i en app:

Advarsel om, at appudvikleren ikke kan bekræftes

Hvis appudvikleren ikke kan bekræftes, og – i macOS Catalina og nyere – appen ikke er blevet notarbekræftet af Apple, kan macOS ikke bekræfte, at appen ikke indeholder malware.

Advarsel om, at appen ikke blev downloadet fra App Store

Hvis dine indstillinger for Anonymitet og sikkerhed kun tillader apps fra App Store, åbner macOS ikke en app, der ikke blev downloadet fra App Store.

Advarsel om, at appen vil beskadige din computer, eller at appen er beskadiget

macos-app-will-damage-your-computer-move-to-trash
  • Hvis macOS registrerer, at softwaren har skadeligt indhold, eller hvis godkendelsen er tilbagekaldt, giver din Mac dig besked om, at appen kan beskadige din computer.

• Hvis macOS registrerer, at softwaren er blevet ændret eller er beskadiget, giver din Mac dig besked om, at appen ikke kan åbnes. Appen kan være ødelagt, eller den er muligvis ændret.

• Du skal flytte appen til papirkurven og, hvis det er muligt, markere "Rapporter om ondsindet software til Apple for at beskytte andre brugere."

Hvis du vil åbne en app, der ikke er notarbekræftet, eller som kommer fra en uidentificeret udvikler

Hvis du kører software, der ikke er signeret og notarbekræftet, kan du udsætte din computer og dine personlige oplysninger for malware, der kan skade din Mac eller kompromittere dit privatliv.

Hvis du stoler på kilden, og du ved, at appen ikke er blevet ændret, kan du muligvis åbne en app fra en uidentificeret udvikler ved midlertidigt at tilsidesætte sikkerhedsindstillingerne på din Mac og åbne appen.*

1. Åbn Systemindstillinger.

2. Klik på Anonymitet og sikkerhed, rul ned, og klik på knappen Åbn alligevel for at bekræfte din hensigt om at åbne eller installere appen.

macos-sonoma-system-settings-privacy-security-app-blocked-not-from-identified-developer-open-anyway
  3. Advarslen vises igen, og hvis du er helt sikker på, at du alligevel vil åbne appen, kan du klikke på Åbn.

Appen er nu gemt som en undtagelse til dine sikkerhedsindstillinger, og du kan fremover åbne den ved at klikke to gange på den på samme måde som ved en godkendt app.

* Hvis du bliver bedt om at åbne appen i Finder, og du er sikker på, at du vil åbne den på trods af advarslen, kan du Ctrl-klikke på appen, vælge Åbn i menuen og derefter klikke på Åbn i den dialogboks, der vises. Indtast dit administratornavn og din adgangskode for at åbne appen.

Skift indstillingerne for appsikkerhed på din Mac

1. Klik på Anonymitet og sikkerhed i Systemindstillinger. Rul derefter ned til Sikkerhed.

2. Vælg en mulighed under "Tillad apps hentet fra":*

• App Store: Tillad kun apps, der er downloadet fra App Store

• App Store og kendte udviklere: Tillad apps, der er downloadet fra App Store og fra udviklere, der er identificeret af Apple.

* Disse indstillinger er muligvis ikke tilgængelige, hvis din Mac administreres af en systemadministrator eller en it-afdeling.

Beskyttelse af personlige oplysninger

macOS er designet til at beskytte brugerne og deres data, alt imens deres privatliv respekteres.

Gatekeeper udfører onlinekontrol for at kontrollere, om en app indeholder kendt malware, eller om udviklerens signeringscertifikat er blevet tilbagekaldt. Vi har aldrig kombineret data fra disse kontroller med oplysninger om Apple-brugere eller deres enheder. Vi bruger ikke data fra disse kontroller til at finde ud af, hvad de enkelte brugere bruger på deres enheder.

Notarisering kontrollerer, om appen indeholder kendt malware, ved hjælp af en krypteret forbindelse, der er modstandsdygtig over for serverfejl.

Disse sikkerhedskontroller har aldrig omfattet brugerens Apple-id eller identiteten af brugerens enhed. For yderligere at værne om brugernes privatliv logfører vi ikke IP-adresser, der er knyttet til kontrol af udvikler-id-certifikater, og vi sikrer, at alle indsamlede IP-adresser fjernes fra logarkiver.

Oplysninger om produkter, der ikke er produceret af Apple, eller uafhængige websteder, der ikke styres eller testes af Apple, leveres uden Apples anbefaling eller godkendelse. Apple påtager sig intet ansvar, hvad angår valg, ydeevne eller brug af websteder eller produkter fra andre producenter. Apple giver ingen erklæringer med hensyn til nøjagtigheden eller pålideligheden af websteder fra andre producenter. Kontakt producenten for at få flere oplysninger.