Bedrägerier med App Store- och iTunes-presentkort

Var medveten om att det kan ske bedrägerier med App Store- och iTunes-presentkort.

Det förekommer en typ av bedrägerier där personer uppmanas genomföra betalningar via telefonen av sådant som skatter, sjukhusräkningar, borgenssummor, inkassofordringar och räkningar för nyttotjänster. Dessa bedrägerier kan utföras med många olika metoder, inklusive presentkort. Eftersom bedragarna ibland använder App Store- och iTunes-presentkort vill vi se till att våra kunder är medvetna om att sådana bedrägerier förekommer.

Oavsett anledningen till betalningen följer bedrägeriet ett visst schema: Offren får ett samtal om att de omedelbart måste göra en angelägen betalning genom att köpa ett App Store- eller iTunes-presentkort från närmaste återförsäljare (närbutik, elektronikåterförsäljare eller liknande). När kortet är inköpt, uppmanas offret att betala genom att ange den 16-siffriga koden på baksidan av kortet för uppringaren.

Det är viktigt att veta att App Store- och iTunes-presentkort ENDAST kan användas för att köpa varor och tjänster i iTunes Store, App Store eller iBooks Store, för ett Apple Music-medlemskap eller för iCloud-lagring. Om någon kontaktar dig för att använda korten för betalningar utanför iTunes Store, App Store, iBooks Store, Apple Music eller iCloud, är det mycket troligt att du är utsatt för ett bedrägeriförsök och du ska omedelbart rapportera det till polisen samt eventuell annan berörd organisation.

Ge under inga omständigheter ut numret på kortets baksida till någon du inte känner. Om du uppger detta nummer till en bedragare, är troligtvis saldot på kortet borta innan du hinner kontakta Apple eller polisen.

Tips för att undvika att bli lurad

• Om du INTE köper ett objekt från iTunes Store, App Store eller iBooks Store, ett Apple Music-medlemskap eller iCloud-lagring, ska du INTE göra en betalning med App Store- och iTunes-presentkort. Det finns ingen annan situation där du kan bli uppmanad att göra en betalning med ett App Store- och iTunes-presentkort.
  • Ge aldrig ut numret på kortets baksida till någon du inte känner.
  • Rapportera omedelbart möjliga bedrägerier till polisen samt eventuell annan berörd organisation.

Kontakta Apple

Om du har fler frågor eller om du har blivit offer för ett bedrägeri med App Store- och iTunes-presentkort kan du kontakta Apple-supporten.