Använda appen Buller på din Apple Watch

I appen Buller kan du aktivera notiser som varnar när din Apple Watch identifierar ljudnivåer i omgivningen som kan skada din hörsel.

Så här fungerar bullernotiser

Apple Watch mäter ljudnivåerna under dagen med jämna mellanrum medan du har klockan på dig. Mikrofonen används men inga ljud spelas in eller sparas. Om den genomsnittliga ljudnivån når upp till eller överskrider ett visst tröskelvärde i decibel under mer än tre minuter kan du få en varning från din Apple Watch.

De här notiserna är bara tillgängliga med watchOS 6 på Apple Watch Series 4 eller senare.

Aktivera Bullernotiser

1. Öppna appen Watch på din iPhone.

2. Tryck på fliken Min klocka och tryck sedan på Buller.

3. Tryck på Tröskelvärde för buller och välj en decibelnivå.

Du kan också justera notiserna direkt från din Apple Watch. Gå till Inställningar > Buller.

Inaktivera Bullernotiser

1. Öppna appen Watch på din iPhone.

2. Tryck på fliken Min klocka och tryck sedan på Buller.

3. Tryck på Tröskelvärde för buller och sedan på Av.

Du kan också justera notiserna direkt från din Apple Watch. Gå till Inställningar > Buller.

Mäta ljudnivåerna i omgivningen

När du har ställt in appen Buller kan du öppna den för att mäta ljudnivåerna i omgivningen eller lägga till en bullerkomplikation på urtavlan så att du kan se informationen med ett ögonkast.

Du kan också titta under Ljudnivåer i omgivningen, Ljudnivåer i hörlurar och Bullernotiser i kategorin Hörsel i appen Hälsa på din iPhone. Läs om hur du ställer in och använder appen Hälsa.

Om du vill stänga av bullermätningen helt inaktiverar du Ljudnivåer i omgivningen.

Saker du bör känna till

• Ljudnivåerna mäts i A-viktade decibel.

• Långvarig exponering för ljud under 80 decibel påverkar inte din hörsel. Den ljudnivån anges som OK i appen.

• Upprepad och långvarig exponering för ljud över 80 decibel kan orsaka permanent skada. Överväg att använda hörselskydd eller flytta dig till en tystare plats. Den ljudnivån anges som Hög i appen.

• 80 decibel: Cirka 5 timmar och 30 minuter per dag på den här nivån kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Räknat per vecka är gränsen för den här nivån 40 timmar.

• 85 decibel: Cirka 1 timme och 45 minuter per dag på den här nivån kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Räknat per vecka är gränsen för den här nivån cirka 12 timmar och 30 minuter.

• 90 decibel: Cirka 30 minuter per dag på den här nivån kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Räknat per vecka är gränsen för den här nivån 4 timmar.

• 95 decibel: Redan 10 minuter per dag på den här nivån kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Räknat per vecka är gränsen för den här nivån cirka 1 timmar och 15 minuter.

• 100 decibel: Redan några minuter per dag på den här nivån kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Räknat per vecka är gränsen för den här nivån cirka 20 minuter.

• Vatten och vind kan påverka noggrannheten vid mätning av ljudnivån. Det kan vara bra att använda Undervattenslås under vattenaktiviteter.

• Mätningarna pausas när Undervattenslås är aktivt på Apple Watch eller medan mikrofonen eller högtalaren används.

Läs mer

Säkra lyssningsenheter och system: En WHO-ITU-standard

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.