Hjärthälsovarningar på din Apple Watch

Du kan aktivera notiser från appen Puls på din Apple Watch för att varna dig om pulsen är hög, låg eller oregelbunden.

En Apple Watch som visar en varning för hög puls

Varningar om hög och låg puls

Om din puls förblir över eller under ett valt slag per minut (SPM) kan din Apple Watch meddela dig. Dessa notiser är endast tillgängliga på Apple Watch Series 1 eller senare för användare över 13 år.

Du kan aktivera pulsvarningar första gången du öppnar appen Puls på din Apple Watch, eller när som helst senare från din iPhone:

1. Öppna Apple Watch-appen på din iPhone.
  2. Tryck på fliken Min klocka och tryck sedan på Hjärta.
  3. Tryck på Hög puls och välj sedan ett SPM-värde.
  4. Tryck på Låg puls och välj sedan ett SPM-värde.

Varningar om oregelbunden rytm

Funktionen för varningar om oregelbunden rytm på din Apple Watch kontrollerar då och då om dina hjärtslag är oregelbundna, något som kan tyda på förmaksflimmer. Läs om hur du aktiverar varningar om oregelbunden rytm. Varningar om oregelbunden rytm är för närvarande bara tillgängliga i vissa länder och regioner. Du kan också hitta din version av funktionen Varningar om oregelbunden rytm.

Det här behöver du för att aktivera varningar om oregelbunden rytm

iPhone med inställningarna för Hjärta.

Så aktiverar du varningar om oregelbunden rytm

1. Se till att mjukvaran på din iPhone och Apple Watch är uppdaterade.
  2. Öppna appen Hälsa på din iPhone.
  3. Tryck på fliken Bläddra och gå sedan till Hjärta > Varningar om oregelbunden rytm.
  4. När funktionen är aktiverad kan du stänga av eller på varningar om oregelbunden rytm i appen Apple Watch på din iPhone: Öppna appen Apple Watch, tryck på fliken Min klocka och gå sedan till Hjärta > Oregelbunden rytm.

Gör så här om du får en varning

Om du får en notis har funktionen för varningar om oregelbunden rytm på din Apple Watch upptäckt en oregelbunden rytm, som kan tyda på förmaksflimmer, och bekräftat detta med flera avläsningar.

Om du inte har fått diagnosen förmaksflimmer av en läkare bör du tala med din läkare. Om du har fått diagnosen förmaksflimmer av en läkare läser du om hur du kan ha koll på din historik för förmaksflimmer på din Apple Watch.

Så här fungerar varningar om oregelbunden rytm

Funktionen för varningar om oregelbunden rytm på din Apple Watch kontrollerar då och då om dina hjärtslag är oregelbundna, vilket kan tyda på förmaksflimmer. För att kunna göra en mer korrekt mätning sker detta normalt när du är stilla. Antalet mätningar per dag och tiden mellan dessa kan variera beroende på hur aktiv du är.

Om förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en form av oregelbunden rytm där hjärtats förmak har en annan rytm än kamrarna.

Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har cirka 2 procent av befolkningen under 65 år och 9 procent över 65 år förmaksflimmer. Oregelbunden hjärtrytm blir vanligare med åldern. Vissa personer med förmaksflimmer har inga symptom. Andra har symptom som hög puls, hjärtklappning, trötthet eller andnöd.

Förmaksflimmer är ett kroniskt tillstånd, men tiden som förmaksflimmer pågår kan förändras. Personer med förmaksflimmer lever ofta hälsosamma och aktiva liv. Tiden då flimret pågår kan möjligen minskas med regelbunden fysisk aktivitet, kost som är bra för hjärtat, en hälsosam vikt och behandling av andra medicinska sjukdomar som kan förvärra förmaksflimret. Om förmaksflimmer inte behandlas, kan det leda till hjärtsvikt eller blodproppar som i sin tur kan ge upphov till en stroke. Förmaksflimmer kan hanteras genom läkarvård och medicinering, och en tidig diagnos och behandling kan förhindra sådana komplikationer.

Saker du bör känna till

• Om Strömsparläge är aktiverat kan du inte ta emot notiser om hög och låg puls eller oregelbunden rytm. Läs mer om Strömsparläge.
  • Apple Watch kan inte känna av hjärtattacker. Om du känner bröstsmärta, tryck, om det stramar eller om du tror att du håller på att få en hjärtattack, ringer du omedelbart till SOS Alarm.
  • Funktionen för varningar om oregelbunden rytm på din Apple Watch söker inte oavbrutet efter förmaksflimmer. Det betyder att den inte kan upptäcka alla förekomster av förmaksflimmer. Så alla som har det kanske inte får en notis.
  • Om du inte mår bra ska du tala med din läkare, även om du inte får en varning. Symptom som snabba eller hårda hjärtslag eller hjärtklappning, yrsel eller svimning, kan tyda på en allvarlig åkomma.
  • Ändra inte din medicinering utan att först prata med din läkare.
  • I vissa fall kan notisen tyda på en oregelbunden rytm som inte är förmaksflimmer.