Använd knapparna på skärmen på din Apple Watch

Se hur du använder din Apple Watch med hjälp av Digital Crown, sidoknappen och gester.

Tryck eller vrid på Digital Crown

Apple Watch som visar Digital Crown

Om du inte har uppdaterat watchOS kan du läsa om hur du använder Digital Crown.

Trycka på sidoknappen

Apple Watch som visar sidoknappen
  • Tryck för att visa eller gömma Kontrollcenter.

• Tryck och håll ned för att använda Nödanrop SOS.

• Dubbelklicka för att använda Apple Pay.

• Slå på eller av Watch-enheten genom att trycka och hålla ned.

Om du har en Apple Watch Ultra eller senare kan du anpassa Åtgärdsknappen för att snabbt nå dina favoritfunktioner.

Om du inte har uppdaterat watchOS kan du läsa om hur du använder sidknappen.

Titta snabbt på Apple Watch-skärmen

På Apple Watch Series 5 eller senare kan du titta snabbt på skärmen när som helst med funktionen Alltid på. Har du en tidigare modell av Apple Watch, eller om du inte har aktiverat Alltid på, kan du höja handleden för att slå på skärmen.

Du kan också väcka skärmen gradvis för att hålla ljusstyrkan låg när du befinner dig på platser som en biosalong. Vrid långsamt på Digital Crown för att väcka skärmen, och vrid sedan åt andra hållet för att försätta skärmen i vila igen.

Använda gester

Du kan använda gester när du interagerar med din Apple Watch. Din klocka utför olika funktioner när du trycker på skärmen eller håller den intryckt under en längre tid.

Tryck

Person som trycker med fingret på Apple Watch-skärmen

Tryck på skärmen om du vill välja en knapp eller ett objekt. På Apple Watch-modeller med Alltid på höjer ett tryck skärmens ljusstyrka till max.

Trycka och hålla ned

Person som trycker på och håller ned Apple Watch-skärmen

Tryck på skärmen och håll fingret på plats för att byta urtavla, se alternativ i en app med mera.

Dra

Person som drar med fingret på Apple Watch-skärmen

Dra fingret över skärmen om du vill rulla eller justera ett reglage.

Svep

Person som sveper med fingret på Apple Watch-skärmen

Svep uppåt, nedåt, åt vänster eller åt höger om du vill se andra skärmar.

Om du inte har uppdaterat watchOS

Så här interagerar du med Digital Crown och sidoknappen med watchOS 9 och tidigare.

Tryck eller vrid på Digital Crown:

• Visa urtavlan eller hemskärmen genom att trycka.

• Gå tillbaka till den senaste appen genom att dubbelklicka.

• Tryck och håll ned för att använda Siri.

• Vrid för att zooma, rulla eller justera det som visas på skärmen.

• Tryck och håll ned för att låsa upp skärmen efter träningspass i vatten.

Trycka på sidoknappen:

Har du en Apple Watch Ultra kan du anpassa Åtgärdsknappen