skadeprogram

Sabotageprogram är skadlig programvara som innehåller virus, maskar, trojanska hästar och andra typer av program som kan skada datorn eller hota din integritet. Du kan råka installera sabotageprogram oavsiktligt när du öppnar bilagor i e-post eller hämtar objekt från webbplatser.

Vissa sabotageprogram är enbart irriterande. Oftast är dock avsikten med programmet att ta kontroll över din dator och samla in personlig information, agera värd för illegalt innehåll, skicka skräppost eller skada andra datorer i nätverket.

Undvik att öppna eller hämta objekt via e-post eller webbplatser om du inte är säker på att de kommer från en säker, betrodd källa. Om du är osäker på källan bör du radera objektet. Du kan alltid hämta det igen senare, efter att du har försäkrat dig om att det inte är ett sabotageprogram.