Om bedrägerier med presentkort

Var medveten om att det kan ske bedrägerier med Apple Gift Cards och presentkort för App Store, iTunes och Apple Store.

Det förekommer en typ av bedrägerier där personer uppmanas genomföra betalningar via telefonen av sådant som skatter, sjukhusräkningar, borgenssummor, inkassofordringar och räkningar för nyttotjänster. Dessa bedrägerier kan utföras med många olika metoder, inklusive presentkort. Eftersom bedragare ibland begär koder från Apple Gift Cards, App Store, iTunes eller Apple Store vill vi att kunderna ska vara medvetna om dessa bedrägerier.

Oavsett anledningen till betalningen följer bedrägeriet ett visst mönster: Offren får ett samtal om att de omedelbart måste göra en angelägen betalning genom att köpa Apple Gift Cards, presentkort till App Store, iTunes eller Apple Store från närmaste återförsäljare (närbutik, elektronikåterförsäljare eller liknande). När kortet är inköpt uppmanas offret att betala genom att uppge koden som finns på baksidan av kortet för uppringaren.

Det är viktigt att känna till att Apple Gift Cards, App Store och iTunes kan användas till att köpa varor och tjänster från Apple, inklusive Apple Store-butiker, apple.com, App Store, iTunes Store, Apple Books, prenumerationer på Apple-tjänster som Apple Music och Apple Arcade eller till iCloud-lagring. Apple Store-presentkort går endast att lösa in i Apple Online Store och Apple Store-butiker. Om du blir kontaktad med en uppmaning om att använda korten för någon annan betalning kan det betyda att du är måltavla för ett bedrägeriförsök och du bör rapportera det till polisen.

Lämna aldrig ut siffrorna på presentkortets baksida till någon du inte känner. Om du uppger detta nummer till en bedragare, är troligtvis saldot på kortet borta innan du hinner kontakta Apple eller polisen.

Tips för att undvika att bli lurad

• Om du INTE köper en produkt från Apple, i Apple Store, iTunes Store, App Store eller Apple Books eller en Apple Music-prenumeration eller iCloud-lagring, ska du INTE göra en betalning med Apple Gift Card, presentkort till App Store, iTunes eller Apple Store. Det finns inget annat sammanhang som du kan bli uppmanad att göra en betalning med något av dessa presentkort.
  • Lämna inte ut siffrorna på presentkortets baksida till någon du inte känner.
  • Rapportera omedelbart möjliga bedrägerier till polisen samt eventuell annan berörd organisation.

Kontakta Apple

Om du har frågor eller om du har drabbats av ett bedrägeri som omfattar Apple Gift Cards, presentkort till App Store, iTunes eller Apple Store, kan du kontakta Apple-supporten online.