Bärbara Apple-datorer: Felsöka nätadaptrar med en koaxialkontakt

Fungerar inte din bärbara dators nätadapter korrekt? I denna artikel står det vad du kan göra om du har ett eller flera av följande problem:

• Din nätadapter laddar inte datorn.
  • Lysdioden på adapterkontakten tänds inte när den ansluts till datorn.
  • Adaptern laddar bara datorn periodvis.
  • En separering av den vita isoleringen på adaptern (påfrestningsskada)

Obs! Om du avser att felsöka problem med en MagSafe- eller MagSafe 2-adapter ska du gå till Bärbara Apple-datorer: Felsöka MagSafe-adaptrar.

Koaxialkontakt MagSafe-kontakter MagSafe 2-kontakt

Följ dessa steg för att hitta orsaken till problemet och få veta vilka lösningar som finns tillgängliga för dig.

Om du ser en gnista

Ibland när du sätter i nätadaptern i vägguttaget kan du se en gnista. Detta är oftast normalt och kan hända när du ansluter vilken elektrisk apparat som helst till ett uttag. Om gnistan kommer från någon annanstans än från kontaktens stift, om adaptern är skadad eller missfärgad eller om du har andra problem som rör gnistor, kontaktar du Apple.

Felsöka problem med nätadaptern

1. Använd ett uttag som du vet fungerar.

Kontrollera att eluttaget som du använder fungerar korrekt. Sätt i en apparat som du vet fungerar i vägguttaget, t.ex. en lampa, tv eller klocka och kontrollera att den får ström korrekt.

2. Se till att använda adapter med rätt strömstyrka för din bärbara dator.

Välj rätt nätadapter för den bärbara Apple-datorn.

3. Identifiera problem med linjebrus.

Ta ut nätadaptern från vägguttaget, låt den vara i 60 sekunder och sätt tillbaka adaptern i vägguttaget.

• Om adaptern fungerar efter denna minuts "vila" har du troligen ett problem med linjebrus via strömkällan. Du behöver återställa adaptern med jämna mellanrum genom att låta den vila någon minut. Problemet uppstår när nätadapterns överspänningsskydd känner av jordbrus och sedan stänger av adaptern.
    • Några möjliga källor till linjebrus är lampor med ballaster, kylskåp eller minikylskåp som är anslutna till samma elkrets som datorn. Problemet kanske inte uppstår om du ansluter nätadaptern till en UPS (uninterruptible power supply) eller till en annan krets.
    • Om adaptern slutar att uppträda så här när du ansluter den till ett eluttag som du vet fungerar behöver den inte bytas ut.

4. Använd bara adaptern i väl ventilerade utrymmen.

Vanlig datoranvändning kan göra att nätadaptern blir väldigt varm. Anslut alltid nätadaptern direkt till ett eluttag eller placera den fritt på golvet så att luft kan cirkulera runt den. Om du använder en MagSafe-adapter i ett utrymme utan fullgod ventilation, eller om du täcker över MagSafe-adaptern med en filt eller liknande, kanske den stängs av automatiskt för att undvika adapterskador.
Följande kan inträffa:

• Din nätadapter laddar inte datorn.
    • Lysdioden på adapterkontakten tänds inte när adaptern ansluts till datorn.
    • Det kan hända att adaptern bara laddar datorn periodvis.

5. Kontrollera att AC-kontakten ("duckhead") eller två-/trestiftskontakten fungerar.

Om du använder en AC-kontakt ("duckhead") med nätadaptern kan du prova att i stället använda den medföljande två- eller trestiftskontakten, eller omvänt om du använder två- eller trestiftskontakten. Det är enkelt att byta kontakterna, följ bara beskrivningen nedan.

• Om adaptern nu laddar datorn och lysdioderna på hylskontakten tänds innebär det att AC-kontakten ("duckhead") eller AC-kabeln som ursprungligen användes inte längre fungerar. Du bör sluta använda den kontakten tills du får en ersättningskontakt. Läs avsnittet "Ytterligare information" i den här artikeln.
    • Om lysdioderna inte fungerar eller om nätadaptern inte laddar datorn följer du felsökningsinstruktionerna i den här artikeln.

6. Granska DC-kontakthylsan för att se om den är böjd eller har skador på stiftet.

När adaptern är ansluten både till vägguttaget och till datorn ska du rotera DC-kontakthylsan som ansluter adaptern till datorn. Börjar datorn laddas eller tänds lysdioderna periodvis? Om så är fallet granskar du DC-kontakthylsan för att se om den är böjd eller har skador på stiftet (till exempel att stiftet är böjt eller saknas). Här är några exempel på hur denna skada kan se ut:

Böjd hylsa Böjt stift Stift saknas

Om hylsan inte är rund eller om stiftet är böjt eller saknas ska du kontakta AppleCare. Du bör inte använda nätadaptrar där kontakthylsan inte är helt rund eller stiftet är böjt eller saknas. Observera att skada som uppstår på grund av för stor kraft eller felaktig användning inte täcks av Apples begränsade garanti på ett år. Vid byte av kan nätadaptrar köpas online på Apple Store eller från en Apple-auktoriserad återförsäljare.

7. Kontrollera problem med påfrestningsskador.

En påfrestningsskada innebär att nätkabeln (den tunna sladden ansluten till nätadaptern) separeras från änden av adaptern. En sådan skada upptäcker man genom att man ser en separering av den vita isoleringen på adaptern (se nedan). Om du använder kabeln kontinuerligt kan den bli missfärgad och gummihöljet kan bli deformerat. En annan indikation på en möjlig påfrestningsskada, som kan vara synlig eller inte, är periodvis anslutning. Detta tillstånd kan ofta kontrolleras genom att man svänger kabeln fram och tillbaka nära adaptern och tittar om den gula eller gröna lysdioden tänds eller släcks på kontakten beroende på sladdens läge.

8. Se om datorn laddas och lysdioden lyser.

Kontrollera om datorn laddas och lysdioderna tänds när du har följ instruktionerna ovan. Om datorn inte laddas och lysdioderna inte tänds läser du avsnittet "Ytterligare information" i den här artikeln.

Oavsett om produkten täcks av garantin kan du ta med dig adaptern till ett Apple-auktoriserad servicepartner eller en Apple Store-butiken, som kan fastställa problemet och utföra nödvändiga reparationer eller byten. Om den blir ersatt beror på utvärderingen och garantin.

Du behöver inte ta med dig datorn till servicestället/återförsäljaren, men du måste kunna ange datorns serienummer. Serienumret behövs för hantering av eventuella bytesåtgärder. Information om var du hittar datorns serienummer finns i följande artiklar: PowerBook och iBook.

Om du har tänkt besöka en Apple-återförsäljare bör du boka tid via Genius Bar på http://www.apple.com/retail/geniusbar/.