Komma igång med iPhone, iPad och iPod touch

Läs om hur du ställer in en iOS-enhet. Oavsett om det här är din första iOS-enhet eller om du ersätter en enhet kan du i den här artikeln läsa om vad inställningsassistenten innehåller. Dessutom får du tips om var du kan lära dig mer om enhetens funktioner.

1. När du slår på din iOS-enhet för första gången ser du en skärm som säger Hej på olika språk. Svep från vänster till höger någonstans på skärmen.

Hej
    Om du är blind eller har nedsatt syn kan du aktivera VoiceOver eller Zoom.
    Om du behöver hitta ditt IMEI/MEID och ICCID, kan du trycka på ”i” i det nedre vänstra hörnet på Välkomstskärmen.

2. Välj vilket språk du vill att iOS-enheten ska använda och därefter den region som du använder din iOS-enhet inom. Regioninställningen påverkar saker som datum, tid och kontaktformat.
    Välj ditt språkVälj ditt land
  3. Du behöver vara ansluten till internet för att ställa in din iOS-enhet. Tryck på namnet för det Wi-Fi-nätverk som du vill använda och starta aktiveringen av enheten.
  4. Välj om du vill aktivera Platstjänster.
    • Du kan läsa mer om Platstjänster (eller trycka på Om Platstjänster på startskärmen i iOS):
      Platstjänster
  5. Ställ in din iPhone som en ny enhet, från en iCloud-säkerhetskopia eller från en iTunes-säkerhetskopia.
  6. Logga in med det Apple-ID som du skapade tidigare, eller skapa ett kostnadsfritt Apple-ID.
    • Du kan också trycka på Hoppa över det här steget om du vill logga in eller skapa ett Apple-ID senare.
    • Om du behöver hjälp med ditt Apple-ID kan du läsa Support för Apple-ID för mer information.
      Apple-ID
      Om det behövs läser du om hur du skapar ett kostnadsfritt Apple-ID:
      1. Välj din födelsedag och tryck sedan på Nästa:
        Födelsedag
      2. Ange för- och efternamn och tryck sedan på Nästa:
        Ange för- och efternamn
      3. Du kan antingen använda din aktuella e-postadress eller välja att få en kostnadsfri iCloud-e-postadress. Välj det alternativ som du vill ha och tryck på Nästa.
      4. Ange din nuvarande e-postadress eller vad du vill använda som e-postadress för iCloud och tryck sedan på Nästa.
      5. Ange det lösenord som du vill använda och tryck på Nästa.
        Apple-ID
      6. Ange dina säkerhetsfrågor och -svar och tryck på Nästa efter varje.
      7. Om du vill kan du ange en alternativ e-postadress för en nödsituation. Tryck på Nästa när du har gjort det eller om du inte vill använda en e-postadress för en nödsituation.
      8. Välj om du vill få e-postuppdateringar och tryck på Nästa.
  7. Om du godkänner villkoren för din iOS-enhet trycker du på Godkänn.
    • Du kan välja att villkoren ska skickas till dig med e-post så att du kan läsa dem senare. Tryck i så fall på Skicka med e-post, bekräfta den ifyllda e-postadressen och tryck på Skicka.
  8. Ange om du vill uppgradera ditt iCloud-konto så att du kan använda iCloud Drive. Då kan du lagra dina filer i iCloud och komma åt dem när du vill från alla dina enheter.
    För iCloud Drive krävs iOS 8 och OS X Yosemite. Om du uppgraderar ditt konto flyttas alla dokument som du har lagrat i iCloud till iCloud Drive. Det innebär att du bara kan komma åt dem från enheter med iOS 8 och Yosemite.
    iCloud Drive
  9. När du har ställt in ett iCloud-konto på enheten kan du använda Hitta min iPhone.
  10. Ställ in iMessage och FaceTime på enheten.
  11. Med iPhone 5s och senare kan du konfigurera Touch ID så att du kan använda ditt eget fingeravtryck i stället för lösenkoden eller lösenordet till ditt Apple-ID vid köp.
    Touch ID
  12. För att skydda dina data bör du skapa en lösenkod till din enhet. Du använder koden när du ska låsa upp din enhet. Om du inte behöver någon lösenkod trycker du på Lägg inte till lösenkod.
    • Om du väljer att använda Touch ID på din iPhone måste du ange en lösenkod.
    • Du måste bekräfta att du har skrivit rätt genom att ange lösenkoden två gånger.
    • Om du väljer en lösenkod som används för ofta, blir du ombedd att välja en säkrare.
    • Om du vill använda en komplex lösenkod, kan du ställa in det i Inställningar > Allmänt > Lösenkod när du har avslutat den här assistenten.
      Skapa en lösenkod
  13. Ställ in iCloud-nyckelring.
    iCloud-nyckelring
  14. Välj om du vill använda Siri.
    • Du kan läsa mer om Siri genom att rulla längst ned på skärmen och trycka på Om Siri eller besöka Om Siri.
      Ställa in Siri
  15. Ange om du vill tillåta att Apple delar analysdata för appar med andra utvecklare.
    • Om du ändrar dig kan du när som helst ändra inställningen under Inställningar > Integritetsskydd > Diagnos och användning.
    • Om du vill få mer information om diagnos och användning trycker du på Om Diagnos och integritetsskydd eller läser Apples integritetspolicy.
      Appanalys
  16. Med iPhone 6 och iPhone 6 Plus kan du välja mellan två olika skärmupplösningar; standard och zoomad. Du kan välja hur innehåll på din iPhone ska visas med hjälp av Visningszoom. Med standard ryms mer information på skärmen. Zoomad ger större text och kontroller.
    Visningszoom
  17. Grattis! Nu har du ställt in din iOS-enhet! Tryck på Kom igång när du vill börja.
    VälkommenStartskärmen

Läs mer

Du kan läsa användarhandboken direkt i din iPhoneiPad eller iPod touch om du vill veta mer om hur du kommer igång med din iOS-enhet.

Om du vill börja om från början under inställningen eller gå till Wi-Fi-inställningarna trycker du på hemknappen.

Viktigt: Information om produkter som inte tillverkas av Apple tillhandahålls endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation från Apple. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: