iMac (platt bildskärm), Power Mac G4 (digitalt ljud) och (QuickSilver): Uttag för ljud

Artikeln beskriver uttagen för ljud på iMac (platt bildskärm), Power Mac G4 (digitalt ljud), Power Mac G4 (QuickSilver) och Power Mac G4 (QuickSilver 2002).

Det finns två uttag för ljud på datorns baksida. Ett uttag för hörlurar av standardtyp eller för externa högtalare, och ett uttag för Apple Speakers.

Uttag för hörlurar

Ett 3,5 mm uttag finns på datorns baksida. Det är avsett för hörlurar eller för externa högtalare med förstärkare. Om du ansluter hörlurar eller externa högtalare till hörlursporten, kommer det inte längre något ljud från den interna högtalaren eller Apple Speaker-porten. Ljudet kommer tillbaka när kontakten tas ut ur hörlursporten.

Utgående ljud från den här porten har följande elektriska egenskaper: utgångsnivå 2,0 V topp-till-topp (0,7 V RMS), lämplig impedans för vanliga 32 Ohm hörlurar, signal/brus (SNR) 90 dB ovägt (normalt), olinjär distorsion (THD) 0,03 procent eller mindre.

Uttag för Apple Speakers

Uttaget för Apple Speakers är en 2,5 mm stereokontakt. Den har mindre diameter än uttaget för hörlurar för att förhindra att hörlurar ansluts av misstag.

Varning: Vissa typer av hörlurar och andra ljudenheter har en 2,5 mm kontakt. Sådana ljudenheter ska inte anslutas till uttaget för Apple Speakers. Om det sker kan ljudenheterna skadas. Apple-högtalarna har ett internt ROM-minne som gör att datorn kan identifiera högtalarna. Andra högtalare än Apple Speakers bör inte anslutas till Apple Speaker-uttaget.

USB-högtalare

USB-högtalare fungerar med dessa datorer.

Ljudkretsar

Power Mac G4-datorer

Power Mac G4 har ljudkretsar som är anslutna till KeyLargo-IC-kretsen via en I2 S-standardbuss. KeyLargo-IC-kretsen ger DB-DMA-stöd (descriptor-based direct memory access) till I2 S-porten.

I ljudkretsarna finns en IC-krets som bearbetar signaler och som styr equalizer och volymkontroll, en kodek-IC som omvandlar analog-till-digital och digital-till-analog, och en digital effektförstärkare som driver Apple Speaker-uttaget.

All ljudhantering i datorn sker digitalt. Ljudkretsarna omvandlar ljudsignalerna till den interna högtalaren och till hörlursuttaget från digitala till analoga.

iMac (platt bildskärm)

iMac (platt bildskärm) har ljudkretsar som är anslutna till Pangea IC (Integrated Circuit) via en vanlig I2S-buss och får kommandon från IC via en I2C-buss. Pangea IC ger DB-DMA-stöd (Descriptor-Based Direct Memory Access) åt I2S-bussen.

I ljudkretsarna finns en IC-krets som bearbetar signaler och som styr equalizer och volymkontroll och en kodek-IC som omvandlar analogt-till-digitalt och digitalt-till-analogt.

Ljudkretsarna omvandlar analogt till digitalt för den inbyggda mikrofonen och digitalt till analogt för de ljudsignaler som de skickar till den inbyggda högtalaren och hörlursuttaget. En inbyggd 18 watts digital förstärkare driver den inbyggda högtalaren och Apple Speaker-uttaget.