Mac OS X: Så här återställer du en hemmapp (katalog)

Det kan hända att du av misstag utför en Arkivera och installera-installation utan att bevara användarna. Eller så behöver du få tag på filer från en användares hemmapp vars konto du har raderat – eller så vill du återställa användaren helt och hållet. Så här gör du om du behöver återställa objekt i en hemmapp.

Obs! Dessa instruktioner gäller för Mac OS X 10.2 till 10.5 och fungerar inte om du har använt funktionen "Radera omedelbart" för att radera en användare (i så fall kan du eventuellt använda ett filåterställningsverktyg från tredje part om du vill återställa hemmappen, som kommer att få samma namn som det raderade användarkontots kortnamn, om det har varit begränsad hårddiskaktivitet sedan du raderade det).

Återställa användarkonton när du har använt alternativet Arkivera och installera

Om du har glömt att välja alternativet "Bevara användare och nätinställningar" innan du gör en Arkivera och installera-installation har inte allt försvunnit. Läs Hämta filer från en tidigare hemmapp efter Arkivera och installera för att ta reda på hur du återställer din (och andra användares) hemmapp.

Återställa ett raderat användarkonto eller användarfiler från samma dator

1. Om du bara vill återställa vissa filer från en raderad användare går du direkt till steg 5. Om du vill återställa allt från ett raderat användarkonto väljer du Systeminställningar i Apple- menyn.
  2. Klicka på Konton.
  3. Skapa ett nytt administratörskonto (markera kryssrutan "Tillåt användaren att administrera datorn"). Du kan använda samma kortnamn som den tidigare användarens konto om du vill – detta konto ersätter i stort sett det tidigare.

Obs! Om du inte vill att detta konto ska ha administratörsbehörighet på lång sikt avmarkerar du kryssrutan "Tillåt användaren att administrera datorn" efter att du har avslutat de återstående stegen.

4. Logga ut från ditt konto och logga sedan in med det nya användarkontot.
  5. Gå till /Användare/Radera användare och dubbelklicka sedan på filen raderad_användare.dmg (där raderad_användare är namnet på det raderade kontot) så att skivavbildningen monteras på skrivbordet.

Obs! Om hemmappen är skyddad av FileVault måste du ange det tidigare användarkontots lösenord för att kunna fortsätta. Gör det till en vana att stänga av FileVault innan du raderar en användare, så undviker du det här problemet.

6. Om du endast vill ha vissa objekt drar du de filerna till ditt skrivbord och kopierar dem. Om du vill återställa det raderade kontot kopierar du allt från skivavbildningen till samma plats i din (nya användares) hemmapp.