Mac mini (sent 2005 och tidigare): Så här återställer du PMU

Lär dig att återställa PMU (Power Management Unit) på Mac mini. Denna information gäller Mac mini-datorer som tillverkats före 2006. Information om senare Mac mini-modeller finns i Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller).

Allmän information

PMU (Power Management Unit) är en integrerad krets, eller datorchip, som sitter på datorns moderkort. Som namnet antyder hanterar PMU allt som har med datorns strömförsörjningen att göra. Den styr hårddiskvila, viloläge och aktivering av datorn, vissa aspekter av batteriladdning och hur enheter som är anslutna till datorn påverkar viloläget.

Om inställningarna i PMU skadas kan det leda till onormala driftshållanden, till exempel att det inte går att starta datorn, att videoklipp inte kan visas eller att datorn inte kan väckas från viloläge. I så fall kan du behöva återställa datorns PMU.

Om du återställer PMU löser det inte problem där datorn svarar långsamt eller inte alls. Du bör bara återställa PMU som en sista utväg när du misstänker fel på maskinvaran eller strömhanteringssystemet. När du återställer PMU återgår datorns maskinvara, inklusive NVRAM, till standardinställningarna och tvingar datorn att stängas av.

När ska du återställa PMU

Innan du återställer PMU bör du prova att starta om datorn istället. Det kan lösa problemet. Om datorn har slutat svara provar du följande steg:

1. Tvångsavsluta (alternativ-kommando-esc)
  2. Omstart (kontroll-kommando-strömbrytare)
  3. Tvångsavstängning (håll strömknappen intryckt i 10 sekunder)

Om inget av stegen ovan löste problemet nollställer du PMU.

Nollställa PMU

1. Koppla bort alla kablar från datorn, inklusive strömsladden.
  2. Vänta 10 sekunder.
  3. Anslut strömsladden och håll samtidigt in strömbrytaren på baksidan av datorn.
  4. Släpp strömbrytaren.
  5. Tryck en gång till på strömbrytaren för att starta Mac mini.

Viktigt! Proceduren nollställer också datorns PRAM. Se till att nollställa datorns tid, datum och andra systemparameterinställningar efter behov.

Om du har nollställt PMU på en Mac mini och du ändå inte kan visa videoklipp eller starta den, kontaktar du Apples tekniska support (1-800-APL-CARE i USA) eller bokar service i en Apple Store-butik eller hos en Apple-auktoriserad servicepartner.