Ladda och anslut med usb-C-kontakten på din iPhone 15

Usb-C är en universellt accepterad standard som möjliggör laddning, synkronisering av data och uppspelning av ljud och video. iPhone 15-modeller har en usb-C-kontakt som gör att du kan ladda och ansluta till en mängd olika enheter, bland annat Mac, iPad, AirPods Pro (2:a generationen), externa lagringsenheter och skärmar.

Ladda din iPhone

Du kan ladda din iPhone med en usb-C-kabel och en strömadapter som är kompatibel med usb-C-standarden, däribland usb-strömleverans, till exempel kabeln som levereras med din iPhone. Sådana kablar och strömadaptrar är allmänt tillgängliga från Apple och andra tillverkare.

Anslut kabeln till usb-C-kontakten på din iPhone och till en kompatibel usb-C-strömadapter. Anslut sedan strömadaptern till ett vägguttag.

Om du har en usb-C-strömadapter på 20 W eller en usb-C-strömadapter med högre effekt, som den som du fick med din Mac-dator, kan du använda den med din iPhone för snabbare laddning. Du kan även ladda din iPhone genom att ansluta den till usb-C-porten på datorn.

Ansluta din iPhone till din iPad, Mac och andra datorer

Du kan ansluta din iPhone till din iPad, Mac och andra datorer för att överföra data, som dina bilder och videor, med en usb-C-kabel som är kompatibel med standarden usb-C, till exempel kabeln som levereras med din iPhone. Sådana kablar är allmänt tillgängliga från Apple och andra tillverkare. Anslut bara den ena änden av den medföljande usb-C-laddningskabeln till usb-C-kontakten på din iPhone och den andra till usb-C-porten på din dator.

Din iPhone laddas medan den är ansluten till dessa enheter. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max stöder snabba usb 3.2 Gen 2-hastigheter upp till 10 Gbit per sekund när du använder en valfri usb 3-kabel.1

Ladda andra enheter med din iPhone 15

Du kan använda din iPhone för att ladda dina AirPods, din Apple Watch eller en annan liten enhet som har stöd för strömleverans via usb på upp till 4,5 watt.

• Om du har en annan enhet med en usb-C-kontakt ansluter du den till din iPhone med en usb-C-kabel, till exempel den som medföljer din iPhone.

• För att ladda en enhet som har en Lightning-kontakt ansluter du den till din iPhone med en usb-C till Lightning-kabel från Apple.

• Ladda din Apple Watch genom att ansluta en magnetisk Apple Watch-snabbladdningskabel med usb-C direkt till din iPhone. Du kan också ansluta en magnetisk laddningskabel till din iPhone med Apples usb-C till usb-adapter.

Spela upp ljud

Du kan använda de inbyggda högtalarna på din iPhone när du vill spela upp ljud. Du kan också ansluta till AirPods och andra Bluetooth-enheter eller använda AirPlay. Du kan också använda usb-C-kontakten för att lyssna med trådbundna hörlurar eller andra ljudtillbehör, som de nya EarPods (usb-C) som säljs separat.

Om du behöver spela upp ljud via usb-C-kontakten till andra högtalare eller hörlurar kan du ansluta med Apples usb-C till 3,5 mm-adapter för hörlursuttag eller Apples usb-C till Lightning-adapter.

Ansluta till bildskärmar och andra skärmar

Du kan ansluta din iPhone till externa skärmar med usb-C-kontakten så att du kan titta på videor, se bilder med mera på en större skärm. Beroende på vilken skärm du ansluter till kan du behöva en adapter, som Apples usb-c digital a/v multiport-adapter.

När du ansluter en extern skärm visas innehållet på iPhone-enhetens inbyggda skärm såvida du inte använder en app som ger upplevelsen av en andra skärm (till exempel en videoapp).

usb-C-bildskärmar

iPhone använder DisplayPort-protokollet för att stödja anslutningar till usb-C-skärmar med upp till 4K-upplösning och 60 Hz.2

Om du vill ansluta din iPhone till högupplösta skärmar använder du en usb-C-kabel som stöder usb 3.1 eller högre, till exempel kabeln som medföljer skärmen eller Thunderbolt 4 Pro-kabeln (usb-C, 1 m) som säljs separat.2

iPhone har även stöd för usb-C-skärmar med utökat dynamiskt omfång (HDR). Du kan växla mellan SDR- och HDR-lägena genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka och välja bildskärmen som är ansluten. iPhone matchar bildhastigheten och det dynamiska omfånget i innehållet som spelas upp när du aktiverar Tillåt ändringar av visningsläget.

En del usb-C-skärmar kan även ladda din iPhone medan den är ansluten.

HDMI-skärmar och tv-apparater

Du kan ansluta din iPhone till en HDMI-skärm eller tv med en usb-C till HDMI-adapter eller -kabel. Adaptrar och kablar som har stöd för HDMI 2.0 kan mata ut video från din iPhone med 4K-upplösning och 60 Hz.

Apples usb-C digital AV multiport-adapter är också kompatibel med iPhone. Den här adaptern kan mata ut video från iPhone med upp till 4K-upplösning och 60 Hz,1 bland annat innehåll i HDR10 och Dolby Vision om din skärm eller tv har stöd för HDR.

Ansluta till andra enheter

Usb-C-kontakten på din iPhone kan också anslutas till en mängd olika enheter som är kompatibla med usb-C-standarden, till exempel:

• CarPlay-kompatibla bilar

• Externa lagringsenheter

• Skärmar och externa skärmar

• Mikrofoner

• Externa batteripaket

• USB till Ethernet-adaptrar

• SD-kort med SD-kortadaptrar

Usb-C-kontakten på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har stöd för usb 3 för dataöverföring när den används med en usb-C-kabel som har stöd för usb 32. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har även stöd för inspelning av ProRes-video direkt till en extern lagringsenhet, upp till 4K och 60 bilder per sekund.

Du kan behöva en adapter för att ansluta vissa enheter till din iPhone. Här är några vanliga sätt att ansluta:

• Om enheten som du ansluter till har en usb-C-kontakt använder du en usb-C-kabel som har en usb-C-kontakt i varje ände, som kabeln som du fick med din iPhone 15.1

• Om din bil har en usb-A-kontakt kan du använda en kompatibel usb-C till usb-A-kabel.

• För att använda dina nuvarande Lightning-tillbehör kan du använda usb-C till Lightning-adaptern som stöder ström, data och ljud.

Enheter och kablar som inte är kompatibla med usb-C-standarden kanske inte fungerar som förväntat. I vissa situationer kan usb-C-tillbehör och -kablar, till exempel från tredje part, störa trådlösa anslutningar. Om du upplever långsammare wifi- eller mobilnätsprestanda när du använder ett usb-C-tillbehör bör prestandan återgå till det normala efter att tillbehöret har kopplats bort. För att förhindra framtida störningar kopplar du bort tillbehöret när du är klar med det eller provar att använda en annan kabel, till exempel Thunderbolt 4 (usb-C) Pro-kabeln (1 m), som är utformad för att minimera störningar.

1. Usb-C-kabeln som medföljer din iPhone har stöd för laddning och usb 2-hastigheter. Om du vill använda en usb 3-enhet använder du en kompatibel usb 3-kabel som har stöd för 10Gbit/s.

2. Thunderbolt 4 Pro-kabeln (usb-C, 1 m) har en Thunderbolt-symbolThunderbolt-symbol  så att den lätt kan skiljas från en usb-C-kabel. Thunderbolt 4 Pro-kabeln (usb-C, 1 m) är bakåtkompatibel med usb 3- och DisplayPort-protokoll.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.