Logga ditt humör och dina känslor och gör självskattningar av din psykiska hälsa

Håll koll på ditt psykiska välmående genom att logga dina sinnestillstånd och känslor och genom att göra standardiserade självskattningar av din psykiska hälsa för att förstå din nuvarande risk för depression och ångest. Om du är orolig för din psykiska hälsa kontaktar du en läkare.

Logga en känsla eller ett humör

Du kan välja mellan att logga en känsla som du har just nu eller din sinnesstämning över lag under dagen.

På din iPhone eller iPad

1. Öppna appen Hälsa.

2. Om du använder din iPhone trycker du på Bläddra. Tryck på sidofältetsidofältet för att öppna sidofältet om du använder din iPad.

3. Tryck på Psykiskt välmående och sedan på Sinnestillstånd.

4. Om det här är din första loggning trycker du på Kom igång. Annars trycker du på Logga.

5. Välj Känsla för att logga hur du mår just nu eller Sinnesstämning för att logga hur du har mått överlag idag.

No alt supplied for Image
  6. Dra reglaget för att välja hur du mår och tryck sedan på Nästa.

7. Tryck på valfria ord som bäst beskriver den här känslan och tryck sedan på Nästa.

8. Tryck på valfria ord för det som har störst inverkan på dig och tryck sedan på Klar.

På Apple Watch

1. Öppna Mindfulness-appen.

2. Tryck på Sinnestillstånd och sedan på Logga hur du mår just nu eller Logga hur du har mått över lag i dag.

No alt supplied for Image
  3. Vrid på Digital Crown för att välja en känsla och tryck sedan på bocken längst upp till höger.

4. Välj valfria ord som bäst beskriver den här känslan och tryck sedan på bocken längst upp till höger.

5. Välj valfria ord för det som har störst inverkan på dig och tryck sedan på bocken längst upp till höger.

Aktivera påminnelser

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone och tryck på Bläddra.

2. Tryck på Psykiskt välmående och sedan på Sinnestillstånd.

3. Rulla ned och tryck på Alternativ.

4. Välj att bli påmind under dagen, i slutet av dagen eller tryck på Lägg till påminnelse för att ställa in en specifik tid.

No alt supplied for Image

Du kan också trycka på Hantera mindfulness i Apple Watch-appen för att justera dina påminnelser för din Apple Watch.

Lägg till widgeten Hälsa i din iPhone eller komplikationen Mindfulness i din Apple Watch som hjälp om du vill skapa en vana att logga sinnestillstånd och känslor. Läs om hur du lägger till widgetar på låsskärmen och anpassar urtavlan.

Gör en självskattning av din psykiska hälsa

Det finns självskattningar av psykisk hälsa som hjälper dig att förstå din nuvarande risk för depression och ångest.

1. Öppna appen Hälsa från din iPhone eller iPad.

2. Om du använder din iPhone trycker du på Bläddra. Tryck på sidofältetsidofältet för att öppna sidofältet om du använder din iPad.

3. Tryck på Psykiskt välmående.

4. Under Få ut mer av Hälsa trycker du på Genomför skälvskattningen. Om du tidigare har slutfört en självskattning, trycker du på Ångestrisk eller Depressionsrisk och sedan på Genomför självskattningen.

5. Bekräfta din ålder och tryck sedan på Börja.

No alt supplied for Image
  6. Välj dina svar på frågorna och tryck sedan på Klar.

Självskattningen av depression kallas Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) och självskattningen av ångest kallas Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7). PHQ-9 och GAD-7 utvecklades av dr Robert L. Spitzer, Janet B.W. Williams, Kurt Kroenke och deras kollegor, med ett forskningsbidrag från Pfizer Inc.

Läs mer om att använda självskattningar av psykisk hälsa

Visa och dela insikter om ditt psykiska välmående

Från din iPhone eller din iPad:

1. Öppna appen Hälsa.

2. Om du använder din iPhone trycker du på Bläddra. Tryck på sidofältetsidofältet för att öppna sidofältet om du använder din iPad.

3. Tryck på Psykiskt välmående och sedan på Sinnestillstånd.

4. Tryck på Visa som diagram.

5. Tryck på Tillstånd, Associationer eller Livsstilsfaktorer för att visa dina tidigare loggar, faktorer som är kopplade till dina loggar eller livsstilsfaktorer som träningsminuter, mindfulness-minuter, sömn eller tid i dagsljus som kan påverka ditt psykiska välmående.

No alt supplied for Image

Om du delar dina hälsodata på ett säkert sätt kan du välja att dela data från Ångestrisk, Depressionsrisk och Sinnestillstånd med vänner och familj. Läs mer om hur du kan dela och visa hälsodata i appen Hälsa.

Radera loggade sinnestillstånd eller känslor eller en självskattning

Om du har gjort en felaktig loggning av ett sinnestillstånd eller en känsla eller inte genomförde din självskattning korrekt kan du radera den.

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone eller iPad.

2. Om du använder din iPhone trycker du på Bläddra. Tryck på sidofältetsidofältet för att öppna sidofältet om du använder din iPad.

3. Tryck på Psykiskt välmående.

4. Tryck på Sinnestillstånd om du behöver radera en logg med en känsla eller en sinnesstämning. Om du behöver radera en självskattning trycker du på Ångestrisk eller Depressionsrisk.

5. Rulla ned och tryck på Visa alla data.

6. Tryck på Ändra i det övre högra hörnet.

7. Tryck på den röda knappen Raderaknappen Radera bredvid posten eller posterna som du vill radera. Du kan också trycka på Radera alla.

Ingen bildtext för denna bild
  8. Tryck på Klar.

Stänga av uppmaningar för självskattningar

Om du inte vill bli uppmanad att göra en självskattning av din psykiska hälsa några gånger om året, eller om du tycker att du har ett mönster för dina sinnestillstånd som känns obekvämt, kan du stänga av Periodiska självskattningar och Loggningsmönster: obekväm.

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone eller iPad.

2. Om du använder din iPhone trycker du på Bläddra. Tryck på sidofältetsidofältet för att öppna sidofältet om du använder din iPad.

3. Tryck på Psykiskt välmående och sedan på Ångestrisk eller Depressionsrisk.

4. Rulla ned och tryck på Alternativ.

5. Stäng av Periodiska självskattningar och Loggningsmönster: obekväm.

Om integriteten för dina hälsodata

Du kan använda och dela informationen som du anger om dig själv i appen Hälsa. Du bestämmer vilken information som sparas i appen Hälsa samt vem som har tillgång till dina data.

Om din telefon eller iPad låses med en lösenkod, Touch ID eller Face ID är alla dina hälso- och träningsdata i appen Hälsa, förutom Medicinskt ID, krypterade. Alla hälsodata som synkroniseras med iCloud är krypterade både under överföringen och på våra servrar, och om du har en senare version av watchOS och iOS med förinställd tvåfaktorsautentisering och en lösenkod, lagras dina hälso- och aktivitetsdata på ett sätt som gör att Apple inte kan läsa dem.

När du använder funktionerna i Psykiskt välmående och har aktiverat tvåfaktorsautentisering innebär det att dina hälsodata som synkroniseras till iCloud är end-to-end-krypterade och att Apple inte har den nyckel som krävs för att dekryptera data och därmed inte kan läsa dem.

Ingen läkare kommer att följa upp med dig efter att du har genomfört självskattningarna av din psykiska hälsa.