Använda reaktioner, presentatörsöverlägg och andra effekter vid videokonferenser på Mac

macOS har en mängd video- och ljudfunktioner som du kan använda i FaceTime och många andra videokonferensappar.

Reaktioner

Kräver macOS Sonoma eller senare på en Mac med Apple-chip eller macOS Sonoma eller senare på en Mac som använder Kontinuitetskamera med iPhone 12 eller senare

Reaktioner fyller videoramen med en 3D-effekt som uttrycker hur du känner. Visa en reaktion genom att göra lämplig handgest i kamerans riktning och bort från ansiktet. Håll kvar gesten tills du ser effekten.

Aktivera eller inaktivera den här funktionen genom att välja Reaktioner på menyn Videomenyn Video, som visas på menyraden när ett videosamtal pågår. Visa en reaktion utan att använda en handgest genom att klicka på pilenpil bredvid Reaktioner på menyn och klicka sedan på en reaktionsknapp på undermenyn.

Videomeny som visar Reaktioner och dess undermeny

Hjärtan

Visa röda hjärtan genom att skapa ett hjärtformat tecken med dina båda händer. Eller klicka på knappen Hjärtanknappen Hjärtan på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Hjärtan

Ballonger

Visa ballonger genom att göra ett segertecken (fredstecken). Eller klicka på knappen Ballongerknappen Ballonger på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Ballonger

Tumme upp

Håll en tumme uppåt för att visa en tumme upp-emoji. Eller klicka på knappen Tummen uppknappen Tummen upp på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Tumme upp

Tumme ned

Håll en tumme nedåt för att visa en tumme ned-emoji. Eller klicka på knappen Tummen nedknappen Tummen ned på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Tumme ned

Rain

Om du vill visa stormregn håller du två tummar nedåt. Eller klicka på knappen Regnknappen Regn på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Regn

Konfetti

Visa konfetti genom att göra två segertecken (fredstecken). Eller klicka på knappen Konfettiknappen Konfetti på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Konfetti

Fyrverkerier

Håll två tummar uppåt för att visa fyrverkerier. Eller klicka på knappen Fyrverkerierknappen Fyrverkerier på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Fyrverkerier

Laserstrålar

Visa laserstrålar genom att göra ett horntecken ?? med båda händerna. Eller klicka på knappen Laserstrålarknappen Laserstrålar på undermenyn Reaktioner.

Reaktionen Laserstrålar

Presentatörsöverlägg

Kräver macOS Sonoma eller senare på en Mac med Apple-chip

Presentatörsöverlägg ser till att du syns genom att inkludera dig ovanpå innehållet som du delar under ett videosamtal.

Presentatörsöverlägg: Stor

Det stora överlägget ser till att du syns medan din delade skärm visas inramad bredvid dig, även vid användning av Centrerat. Ditt rum visas i bakgrunden (virtuella bakgrunder är inaktiverade) och du kan gå, prata och flytta dig framför skärmen.

1. Använd skärmdelningsfunktionen i din videoapp för att dela en skärm.

2. menyn skärmdelningmenyn skärmdelning i menyfältet, klicka på Stor Stor . Använd förhandsvisningen av video i den här menyn för att bekräfta att effekten fungerar och se det som tittarna ser.

3. Flytta den delade skärmen till andra sidan genom att flytta pekaren över videons förhandsvisning och klicka sedan på knappen med de motsatta pilarnamotsatta pilar nere till höger i förhandsvisningen.

Skärmdelningsmenyn som visar förhandsvisningsfönstret och reglagen för stort presentatörsöverlägg

Presentatörsöverlägg: Liten

Det lilla överlägget visar ansiktet i en rörlig bubbla, vilket ger mer utrymme till skärmen du delar. Du kan peka på viktiga detaljer.

1. Använd skärmdelningsfunktionen i din videoapp för att dela en skärm.

2. Klicka på screen-sharing menuscreen-sharing menu in the menu bar, click LitenLiten

3. Flytta bubblan genom att dra den till valfri plats i videofönstret (inte i förhandsvisningsfönstret).

Skärmdelningsmenyn som visar förhandsvisningsfönstret och reglagen för litet presentatörsöverlägg

Aktivera eller inaktivera Presentatörsöverlägg genom att ställa in ett kortkommando: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Tangentbord i sidofältet och sedan på Kortkommandon till höger. Klicka på Presentatörsöverlägg och tilldela sedan kortkommandon till höger.

Kameralägen och -reglage

Använd kameralägen och -reglage för att förbättra din bild eller bakgrund eller ändra hur du inramas i videofönstret.

Centrerat

Kräver en Mac som använder Kontinuitetskamera på iPhone 11 eller senare, förutom iPhone SE-modeller

Centrerat håller dig centrerad i kamerabilden medan du rör dig.

• Välj Centrerat på menyn Videomenyn Video på menyraden i macOS Sonoma eller senare. Växla mellan de bakre kamerorna på din iPhone genom att klicka på pilenpil intill Centrerat och väljer sedan Huvudkamera eller Ultravidvinkel.

• Klicka på KontrollcenterKontrollcenter på menyraden i macOS Ventura.

Porträttläge

Kräver en bärbar Mac-dator med Apple-chip som använder den inbyggda kameran eller en Mac som använder Kontinuitetskamera på iPhone XR eller senare

Porträttläget gör bakgrunden suddig för att hålla fokus på dig.

• I macOS Sonoma eller senare: Välj Porträtt på menyn Videomenyn Video på menyraden. Ändra mängden suddig bakgrund genom att klicka på pilenpil intill Porträtt och använd sedan skjutreglaget.

• I macOS Ventura: Klicka på KontrollcenterKontrollcenter på menyraden, klicka på Videoeffekter och sedan på Porträtt.

Studioljus

Kräver macOS Sonoma eller senare på en bärbar Mac-dator med Apple-chip som använder den inbyggda kameran, eller macOS Sonoma eller senare på en Mac som använder Kontinuitetskamera på iPhone 12 eller senare

Studioljus dämpar bakgrunden och lyser upp ditt ansikte, utan att någon extern belysning behövs. Studioljus är perfekt för svåra ljussituationer, till exempel bakgrundsbelysta scener framför ett fönster.

• I macOS Sonoma eller senare: Välj Studioljus på menyn Videomenyn Video på menyraden. Justera intensiteten för den här effekten genom att klicka på pilenpil intill Studioljus och använd sedan reglaget.

• I macOS Ventura: Klicka på KontrollcenterKontrollcenter på menyraden, klicka på Videoeffekter och sedan på Studioljus.

Bordsvisning

Kräver en Mac som använder Kontinuitetskamera på iPhone 11 eller senare, förutom iPhone SE-modeller

Med hjälp av ultravidvinkelkameran på din iPhone visar Bordsvisning ditt skrivbord och ditt ansikte samtidigt. Det är användbart när man vill skapa DIY-videor, visa liveskisser över FaceTime med mera.

1. Starta ditt videosamtal och öppna sedan appen Bordsvisning enligt följande, beroende på din videoapp och vilken macOS-version du använder:

• macOS Sonoma eller senare: Välj Bordsvisning på menyn Videomenyn Video på menyraden.

• I macOS Ventura: Klicka på KontrollcenterKontrollcenter på menyraden, klicka på Videoeffekter och sedan på Bordsvisning.

• FaceTime: Klicka på knappen Bordsvisning i videofönstret.

2. Om du vill zooma in eller ut på skrivbordet drar du reglaget på skärmen i inställningsfönstret för Bordsvisning. Om du inte kan få en bra bild av både ansiktet och skrivbordet kan du testa med din iPhone i stående riktning. Du kan också göra dessa justeringar efter att du har startat Bordsvisning. (Om du vill hoppa över det här inställningssteget i framtiden använder du menyn Visa i Bordsvisning-menyraden för att stänga av Visa alltid inställningar.)

3. Klicka på Starta Bordsvisning och dela sedan Bordsvisning-fönstret:

• Om du använder FaceTime bör Bordsvisning-fönstret redan vara delat. Om andra i samtalet inte kan se ditt skrivbord klickar du på knappen Bordsvisning i FaceTime-fönstret igen och klickar sedan på knappen Dela Bordsvisning i Bordsvisning-fönstret.

• Om du använder en annan app ska du använda den appens skärmdelningsfunktion för att välja Bordsvisning-fönstret för delning.

Bordsvisning som det ser ut hos en deltagare som använder en iPad
  4. För att stoppa Bordsvisning stänger du Bordsvisning-fönstret.

Manuella justeringar av inramningen

Kräver macOS Sonoma eller senare på en Mac-dator med Apple Studio Display eller macOS Sonoma eller senare på en Mac som använder Kontinuitetskamera på iPhone XR eller senare

1. menyn Videomenyn Video in the menu bar, make sure that Center Stage is turned off (dimmed). Center Stage automatically makes framing adjustments, so it must be turned off to enable manual adjustments.

2. Flytta pekaren över videons förhandsvisning på menyn Videomenyn Video och utför sedan följande justeringar:

• Zoom: Zoomreglaget är en serie bockmarkeringar som visar zoomnivån, från tre gånger inzoomad till 0,5 gånger utzoomad. Dra reglaget åt vänster eller höger för att justera zoomningen.

• Panorera: Dra bilden i förhandsvisningsfönstret för att panorera och justera inramningen.

• Centrera om: Klicka på knappen Centrera om för att placera ditt ansikte i mitten av bilden. (Om du vill fortsätta att vara centrerad när du ändrar position använder du Centrerat istället.)

Videomenyn som visar de manuella ramreglagen

Mikrofonlägen

I macOS Sonoma eller senare: Klicka på Mikrofonläge på menyn Videomenyn Video eller på menyn Ljudmenyn Ljud på menyraden och välj sedan ett mikrofonläge.

I macOS Ventura eller macOS Monterey: Klicka på KontrollcenterKontrollcenter på menyraden och klicka sedan på Mikrofonläge.

Välj mellan följande mikrofonlägen:

• RöstisoleringRöstisolering prioriterar din röst och minimerar ljud från trafik, hundar som skäller och andra bakgrundsljud.

• Brett spektrumBrett spektrum fångar upp såväl din röst som ljuden omkring dig, till exempel musik eller naturljud.

• Rumsligt ljud gör att röster som du hör låter som om de kommer från den riktning i vilken varje person är placerad på skärmen. Den finns på följande Mac-modeller:

• Mac-modeller med Apple-chip, om du använder de interna högtalarna, kabelanslutna hörlurar eller AirPods

• Intel-baserade bärbara Mac-modeller lanserade 2018 senare, om du använder de interna högtalarna eller kabelanslutna hörlurar

• Intel-baserade iMac-modeller från 2018 eller senare om trådbundna hörlurar används