Använda profiler i Safari på Mac

Från och med Safari 17 kan du använda profiler för att hålla din surfning separat för ämnen som rör jobb, privatliv eller skola. Varje profil har åtskild historik och åtskilda cookies, webbplatsdata, tillägg, flikgrupper och favoriter.

Skapa en profil

Kräver Safari 17 eller senare*

När du skapar din första profil blir dina nuvarande historikdata, cookies, webbplatsdata, tillägg, flikgrupper och favoriter en del av standardprofilen, som heter Personlig. Profiler som du skapar är utöver denna standardprofil.

1. Från menyraden i Safari väljer du Safari > Skapa profil. Eller välj Safari > Inställningar och klicka sedan på Profiler.

2. Klicka på Börja använda profiler. Skapa sedan din nya profil:

• Namn: Namnet visas i den nya Safari-verktygsfältsknappen för den här profilen.

• Symbol: Symbolen visas i Safaris verktygsfältsknapp för den här profilen och i standardbakgrunden på profilens startsida.

• Färg: Färgen visas i Safaris verktygsfältsknapp för den här profilen och i standardbakgrunden på profilens startsida.

• Favoriter: Om du väljer Skapa ny bokmärkesmapp kommer den nya mappen att ha samma namn som den här profilen. Bokmärken som sparats i favoritmappen visas i favoritfältet för den här profilen.

3. Klicka på Skapa profil. Som standard öppnar Safari nya fönster och nya flikar på din startsida.

Fliken Profiler i Safari-inställningarna efter att ha skapat en ny profil

Växla mellan profiler

När du har skapat en profil visar Safaris verktygsfält en knapp med namnet, symbolen och färgen för den profil eller flikgrupp som för närvarande används. Klicka på knappen för att öppna en meny och välj sedan:

• Nytt [Profil]-fönster: Öppnar ett nytt fönster i den profilen. Du kan också öppna ett nytt profilfönster från menyraden: Välj Arkiv > Nytt [Profil]-fönster.

• Växla till [Profil]-fönstret: Växlar till en annan profil utan att öppna ett nytt fönster. För att hålla din webbhistorik åtskild är det här alternativet endast tillgängligt från ett fönster som visar din startsida eller en tom sida – innan du besöker en annan sida.

Den nya verktygsfältsknappen och dess meny

Om du använder fokus kan du lägga till ett fokusfilter som automatiskt växlar till en specifik Safari-profil när du använder det fokuset. Läs mer om hur du ställer in ett fokus. När du lägger till ett fokusfilter väljer du Safari-filtret, ställer sedan in Filtertyp på Profil och väljer den profil du vill använda.

Läs om hur profiler fortsätter att surfa separat

Vissa funktioner och inställningar i Safari delas mellan profiler, inklusive autofyllningsinformation, lösenordsinformation, säkerhetsinställningar, webbplatsinställningar och integritetsinställningar. Andra delas inte eller beter sig annorlunda.

Bokmärken

Bokmärken, inklusive favoriter, är tillgängliga för alla profiler via bokmärkesmenyn eller sidofältetsidofältet. Men favoritfältet, som du kan visa eller dölja från menyn Visa, delas annorlunda:

Historik, cookies och andra webbplatsdata

Webbhistorik, cookies och andra webbplatsdata delas inte mellan profiler.

• När du börjar använda en ny profil har webbplatser inte de cookies eller de webbplatsdata som behövs för att komma ihåg dig, så de kanske ber dig att logga in igen.

• När du rensar din historik kan du rensa hela historiken eller bara historiken för en vald profil.

Flikgrupper

Flikgrupper delas inte mellan profiler.

Inställningar för startsidan

Inställningarna för startsida, samt inställningarna för Nya flikar öppnas med och Nya fönster öppnas med, delas inte mellan profiler.

Safari-tillägg

Safari-tillägg är tillgängliga för alla profiler, men hanteras (aktiveras eller inaktiveras) separat.

• Tillägg för standardprofilen hanteras på huvudfliken Tillägg i Safari-inställningarna. För varje tillägg som du väljer på den här fliken kan du se vilka profiler som använder dem. Du kan också avinstallera tillägg för alla profiler från den här fliken.

• Tillägg för andra profiler hanteras på fliken Profiler, med en tilläggsflik för varje profil. Som standard är tillägg avstängda för varje ny profil.

Fliken Profiler i Safari-inställningarna visar fliken Tillägg för en profil

Synkronisera profiler mellan enheter

Profiler synkroniseras automatiskt mellan alla dina enheter som använder Safari 17 eller senare, är inloggade med samma Apple-ID och har Safari aktiverat i iCloud-delen av Apple-ID-inställningar.

Byta namn på en profil

Du kan ändra namn, symbol och färg för alla profiler, inklusive standardprofilen. Däremot kan det bara finnas en standardprofil och du kan inte göra en annan profil till standard.

1. Välj Safari > Hantera profiler i menyraden i Safari. Eller välj Safari > Inställningar och klicka sedan på Profiler.

2. Välj en profil till vänster.

3. I fältet Namn till höger skriver du ett nytt namn.

Profilen med det nya namnet fortsätter att använda den befintliga favoritmappen. Om du till exempel valde Skapa ny bokmärkesmapp när du skapade profilen Forskning, fortsätter profilen med det nya namnet att använda mappen Forskning för favoriter. Om du vill byta namn på den mappen visar du dina bokmärken i sidofältetsidofältet. Kontrollklicka sedan på mappen Forskning och välj Byt namn på snabbmenyn.

Som standard öppnas länkar utanför Safari i den profil som användes senast. Men du kan öppna länkar till specifika webbplatser i en specifik profil. Du kanske till exempel vill öppna länkar till ditt företags webbplats i din jobbprofil eller öppna länkar till din skolas webbplats i din skolprofil.

1. Gå till webbplatsen som du vill konfigurera för den här funktionen.

2. Välj Safari i menyraden i Safari > Inställningar och klicka sedan på Webbplatser.

3. I sidofältet väljer du Öppna länkar med profiler. En lista över öppna webbplatser visas till höger.

4. Från popupmenyn bredvid en webbplats väljer du profilen som du vill använda för den webbplatsen.

Den här funktionen fungerar bara med länkar som öppnas utanför Safari, till exempel länkar i Mail, Meddelanden, Finder eller i andra appar. Länken öppnas i profilen du valde för den webbplatsen, om inte webbplatsen redan är öppen i en annan profil.

Fliken Webbplatser i Safari-inställningarna, som visar avsnittet Öppna länkar med profil

Radera en profil

När du raderar en profil raderas också all dess historik, cookies och andra webbplatsdata. Favoriter och andra bokmärken behålls.

1. Välj Safari > Hantera profiler i menyraden i Safari. Eller välj Safari > Inställningar och klicka sedan på Profiler.

2. Välj en profil till vänster.

3. Klicka på knappen Radera (–) längst ned i listan och bekräfta sedan åtgärden när du uppmanas att göra det.

Du kan inte radera standardprofilen. Om du raderar alla andra profiler slutar Safari att använda profiler.

*Safari 17 ingår med macOS Sonoma eller senare och de senaste uppdateringarna för macOS Ventura och macOS Monterey. Det ingår också med iOS 17 eller senare för iPhone och iPadOS 17 eller senare för iPad.