Om Touch ID inte fungerar på din Mac

Läs vad du kan göra om du inte kan låsa upp din Mac med Touch ID, inte kan registrera ett fingeravtryck eller om du inte kan använda Touch ID för att ange ditt lösenord.

Leta reda på Touch ID-sensorn

Touch ID-sensorn finns i det övre högra hörnet på tangentbordet.

Touch ID-knappen

Kontrollera kompatibiliteten

För att ställa in och använda Touch ID på ett Magic Keyboard med Touch ID behöver du en Mac-dator med Apple-chip och macOS Big Sur 11.4 eller senare.

Använd den inbyggda Touch ID-funktionen på en bärbar Mac-dator med Touch ID genom att ställa in Touch ID i Systeminställningar > Touch ID och lösenord.

Prova dessa steg

Försök att använda Touch ID efter varje steg:

1. Se till att du har den senaste versionen av macOS.

2. Se till att fingrarna och Touch ID-sensorn är rena och torra.* Använd en ren, luddfri duk för att torka bort smuts eller skräp på Touch ID-sensorn.

3. Ditt finger ska täcka Touch ID-sensorn helt. När Touch ID skannas bör du inte trycka för snabbt eller flytta runt fingret.

4. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Användare och grupper och klicka sedan på låsetNo alt supplied for Image för att göra ändringar. Klicka på Inloggning och kontrollera sedan att Automatisk inloggning inte är på.

5. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Touch ID och lösenord och slå på inställningen för att låsa upp din Mac med Touch ID.

6. Försök att lägga till ett annat fingeravtryck. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Touch ID och lösenord och klicka sedan på Lägg till fingeravtryck.

7. För Magic Keyboard med Touch ID stänger du av och slår sedan på tangentbordet. Anslut sedan tangentbordet till din Mac med usb-till-Lightning-kabeln. När du har stängt av Magic Keyboard kanske Touch ID inte är tillgängligt i upp till 10 sekunder.

8. Starta om Mac-datorn.

Om du behöver ange ditt lösenord

Första gången du loggar in efter att du har aktiverat, startat om eller loggat ut från Mac-datorn måste du logga in genom att ange lösenordet manuellt. Efter det kan du använda Touch ID för att logga in.

Dessutom kan du behöva ange ditt lösenord istället för att använda Touch ID i följande situationer:

• Ditt fingeravtryck känns inte igen fem gånger i rad

• Du har inte låst upp din enhet på över 48 timmar

• Du försöker ändra inställningar i panelen Touch ID och lösenord i Systeminställningar

* Fukt, lotion, svett, fett, skärsår eller torr hud kan påverka avkänningen. Vissa aktiviteter kan också påverka fingeravtrycksidentifieringen tillfälligt. Det kan vara sådant som att träna, duscha, simma, laga mat eller annat som påverkar ditt fingeravtryck.