Kamera och ARKit och integritet

Apple har utformat kameror med integritet i åtanke och appar från tredje part måste få ditt tillstånd innan de kan komma åt Kamera.

På en iOS-enhet kan appar som du ger tillgång till Kamera komma åt bilder i realtid från de främre och bakre kamerorna. Appar får inte använda kameran utan att det tydligt framgår att kameran används.

Bilder och videor som tas med kameran kan innehålla annan information, exempelvis när och var de togs, skärpedjup och 360-gradig tagning. Om du inte vill att bilder och videor som har tagits med appen Kamera ska innehålla platsinformation kan du när som helst ändra det genom att öppna Inställningar > Integritet och säkerhet > Platstjänster > Kamera. Om du inte vill att bilder och videor ska innehålla platsinformation när de delas kan du stänga av platsinformation i menyn Alternativ på delningsbladet.

Med Kontinuitetskamera kan du använda iPhone eller iPad som webbkamera för en annan enhet. På Mac ansluter iPhone som förval när båda enheterna är i närheten och inloggade med samma Apple‑ID. På en Apple TV kan du manuellt ansluta en iPhone eller iPad när båda enheterna befinner sig i närheten av varandra. Du kan alltid pausa kamerans aktiva ström genom att trycka på pausknappen, eller på iPhone genom att svepa uppåt från skärmens nederkant eller genom att trycka på hemknappen. Om du vill pausa och tillfälligt ta bort iPhone eller iPad från kameralistan på datorn eller Apple TV trycker du på Koppla från på enheten. Du kan avaktivera användningen av iPhone eller iPad som webbkamera för datorn eller Apple TV genom att öppna Inställningar > Allmänt > AirPlay och Handoff på iPhone eller iPad.

På vissa iPhone-modeller och när du använder Kontinuitetskamera blir kameran automatiskt panorerad och zoomad av Centrerat så att du behålls i bildrutan i kompatibla appar. Kameran zoomar smidigt så att personer som kommer in i bildrutan också syns ordentligt. Du kan avaktivera Centrerat under ett videosamtal genom att svepa nedåt från den övre högra kanten av skärmen så att Kontrollcenter öppnas, trycka på knappen Videoeffekter och sedan trycka på knappen Centrerat. Du kan när som helst styra om appar som stöds ska använda Centrerat genom att använda alternativen i Kontrollcenter eller i den enskilda appen.

Appar som du ger åtkomst till appen Kamera kan tillhandahålla en AR-upplevelse med hjälp av ARKit. Appar kan kombinera, använda och lagra data som de samlar in från ARKit med data från appen Kamera, till exempel platsen som associeras med bilden. Apparna kan använda kameran till att positionera din AR‑upplevelse med hjälp av världs- eller ansiktsspårning. Världsspårning använder algoritmer på din enhet till att bearbeta information från sensorerna för att kunna fastställa en användares position i förhållande till en fysisk omgivning. Världsspårning aktiverar funktioner som Optisk kurs i Kartor.

Publiceringsdatum: 18 september 2023