Hitta och integritet

Information om dina enheter, Hitta-nätverkstillbehör och hur du använder Hitta (inklusive personerna du delar platsinformation med och din plats, när heltäckande kryptering inte är tillgänglig) används till att tillhandahålla och förbättra tjänsten.

Hitta har utformats för att skydda din information och låta dig välja vad du vill dela.

Privacy Icon

• När du loggar in på iCloud med ditt Apple‑ID aktiveras vissa funktioner i Hitta på enheter med stöd för detta, inklusive medverkan i Hitta-nätverket.
  • Enhetens eller tillbehörets plats, samt information om enheten och om ditt konto, kan användas till att hjälpa dig att hitta dina enheter och tillbehör som har stöd för detta och som har aktiverat Hitta.
  • Hitta-nätverket använder heltäckande kryptering så att Apple inte kan se platsinformationen för vare sig nedkopplade enheter eller rapporterande enheter.

Om du förlorar eller förlägger din Hitta-aktiverade iPhone, iPad, Apple Watch, iPod touch eller Mac kan Hitta hjälpa dig att hitta enheten på en karta. Med Hitta kan du dessutom spela upp ett ljud på, fjärrlåsa och visa ett meddelande på eller fjärradera enheten som du försöker hitta. Hitta kan också hjälpa dig att hitta eller spela upp ett ljud på tillbehör som stöds.

När du loggar in och aktiverar iCloud på enheten aktiveras vissa funktioner i Hitta automatiskt. Detta omfattar medverkan i Hitta-nätverket som är ett crowdsource-nätverk av Apple-enheter som hjälper till att hitta saknade enheter eller kompatibla föremål enligt beskrivningen nedan samt möjligheten att spela upp ett ljud på enheten, fjärrlåsa och visa ett meddelande på den samt att fjärradera den. Du får också meddelanden om du kommer ifrån dina enheter och föremål som stöds. iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch och vissa Mac-datorer skyddas av ett aktiveringslås och kan varken raderas eller återaktiveras utan ditt lösenord. Mer information finns på support.apple.com/kb/HT208987. Om du aktiverar Hitta på iPhone aktiveras funktionen automatiskt på alla parkopplade Apple Watch-enheter. Du kan även aktivera Hitta för en Apple Watch separat, vilket aktiverar den på din parkopplade iPhone.

När du har aktiverat platstjänster kan du välja att dela din enhets aktuella plats via Dela min plats. Om både du och din vän använder iOS 17 är din platsinformation inte tillgänglig för Apple. Om du har en befintlig delning med en vän som inte använder iOS  17 kan din platsinformation bli tillgänglig för Apple om den aktivt begärs av en vän som du delar med. Din platsinformation lagras i upp till 24 timmar så att tjänsten kan tillhandahållas. Därefter raderas den.

Hitta kan hjälpa dig att hitta dina enheter på en karta om du har aktiverat platstjänster. Om du väljer att aktivera funktionen Skicka senaste plats kommer enhetens senaste kända plats automatiskt att skickas till Apple varje gång enhetens batteri når en kritiskt låg nivå.

Hitta kan till och med använda Hitta-nätverket till att hjälpa dig att hitta enheter som inte är anslutna till internet och, om enheterna har stöd för detta, även om de är avstängda eller raderade. Enheter i Hitta-nätverket använder trådlös Bluetooth-teknik till att upptäcka saknade enheter eller kompatibla föremål i närheten, inklusive AirTags och kompatibla produkter från tredje part som har registrerats med ditt Apple‑ID, och rapportera deras ungefärliga plats till ägaren. Om en enhet är avstängd eller raderad är den platsinformationen även synlig för medlemmar i ägarens familjedelningsgrupp som personen har valt att dela sin plats med. Interaktionen är skyddad med heltäckande kryptering och Apple kan varken se platsinformationen för nedkopplade enheter eller rapporterande enheter. När din enhet deltar i Hitta-nätverket kan den både hittas av nätverket och anonymt hjälpa till att hitta andra saknade enheter. Du kan välja att inte låta din iOS- eller iPadOS-enhet delta i Hitta-nätverket genom att öppna Inställningar > [ditt namn] > Hitta > Hitta min [enhet] och trycka för att avaktivera Hitta-nätverket. Du kan välja att inte låta din Mac delta i Hitta-nätverket genom att öppna Systeminställningar > [ditt namn] > iCloud, klicka på Alternativ bredvid Hitta min Mac och sedan avaktivera Hitta-nätverket. Mer information om AirTags och kompatibla produkter från tredje part, inklusive anvisningar om hur du lägger till dessa produkter i Hitta och registrerar dem med ditt Apple‑ID, finns på support.apple.com/kb/HT211331.

Du kan stänga av Hitta och aktiveringslåset på din iOS- eller iPadOS-enhet genom att öppna Inställningar > [ditt namn] > Hitta > Hitta min [enhet] och sedan trycka för att stänga av Hitta min iPhone eller Hitta min iPad. På en Mac öppnar du Systeminställningar > [ditt namn] > iCloud och avaktiverar Hitta min Mac.

Om du väljer att få meddelanden när du har kommit ifrån dina enheter och föremål som stöds föreslår enheten platser där du inte ska få något meddelande, till exempel i hemmet eller på arbetet. Dessa platser lagras på ett sätt som inte kan läsas av Apple. Du kan även stänga av separationsnotiser i appen Hitta på en iOS- eller iPadOS-enhet genom att trycka på Enheter eller Föremål, trycka på en enhet eller ett föremål, trycka på Meddela om den lämnas kvar och sedan trycka så att Meddela om den lämnas kvar stängs av. I appen Hitta på en Mac klickar du på Enheter eller Föremål, väljer en enhet eller ett föremål och klickar på Info-knappen på enheten eller föremålet. Stäng sedan av Meddela om den lämnas kvar.

Tillämpbar juridisk grund för behandling av personuppgifter

Om du använder Hitta behandlar vi personuppgifter på det sätt som är nödvändigt för att tillhandahålla tjänsten samt för att uppfylla våra juridiska krav. Vi inhämtar samtycke enligt gällande lokala lagar när det krävs enligt juridisk praxis.

Där lokala lagar och regler tillåter det behandlar vi personuppgifter enligt vad som krävs för våra legitima intressen eller intressen från tredje part, i syfte att:

• Tillhandahålla tjänsten för dig.
  • Hjälpa till att förbättra och optimera tjänsten för dig och andra.
  • Skydda mot bedrägeri och annat skadligt beteende.

De data som används inkluderar:

• Detaljer om ditt konto, inklusive ditt Apple‑ID.
  • Information om dina enheter, inklusive enhetsversion och platsinformation.
  • Dina AirTags, AirPods och Hitta-nätverkstillbehör, inklusive serienumren.
  • Personerna som du har delat med, om du väljer att dela platsinformationen för din enhet eller ditt personliga föremål (inklusive AirTag eller AirPods och Hitta-nätverkstillbehör).
  • Din plats, om antingen din enhet eller din väns enhet kör ett äldre operativsystem än iOS 17.
  • Din användning av Hitta, inklusive när du ansluter AirTagis, AirPods och Hitta-nätverkstillbehör till din enhet.

Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/se/privacy.

Publiceringsdatum: 18 september 2023