Face ID och integritet

Face ID har utformats för att skydda din information.

Face ID autentiserar dig med TrueDepth-kameran

Face ID kan användas till att låsa upp din iPhone eller iPad. Face ID använder TrueDepth-kameran till att avgöra om personen som tittar på en iPhone eller iPad är den registrerade användaren. Du kan även använda Face ID till att betala med Apple Pay, göra inköp i App Store och autentisera inuti appar.

Face ID-data – inklusive matematiska representationer av ditt ansikte – krypteras och skyddas med en nyckel som bara Secure Enclave har tillgång till. Dessa data förfinas och uppdateras när du använder Face ID så att din användarupplevelse förbättras, till exempel när du autentiserar dig. Face ID uppdaterar även den här informationen när funktionen upptäcker en nära matchning och enheten därefter låses upp med en lösenkod.

Alla Face ID-data lagras på enheten och de säkerhetskopieras aldrig till iCloud eller någon annanstans.

Du styr Face ID

Om du väljer att registrera dig med Face ID kan du styra hur funktionen används och när som helst avaktivera den. Om du till exempel inte vill använda Face ID till att låsa upp iPhone eller iPad öppnar du Inställningar > Face ID och lösenkod, anger din lösenkod och trycker för att avaktivera iPhone-upplåsning eller iPad-upplåsning. Avaktivera Face ID genom att öppna Inställningar > Face ID och lösenkod, ange din lösenkod och sedan trycka på Återställ Face ID. När du gör detta raderas all Face ID-information, inklusive matematiska representationer av ditt ansikte, från enheten. Om du väljer att radera eller återställa enheten med hjälp av Hitta eller genom att radera allt innehåll och alla inställningar, kommer all Face ID-information att raderas.

Face ID och appar

Inom appar som stöds kan du aktivera Face ID för autentisering. Apparna meddelas endast om autentiseringen lyckades eller inte. Appar kan inte komma åt Face ID-data som är associerade med det registrerade ansiktet.

Andra sätt att använda TrueDepth-kameran

Även om du inte registrerar dig med Face ID aktiveras TrueDepth-kameran på ett intelligent sätt och ger stöd för funktioner som identifierar användarens uppmärksamhet. Till exempel kan skärmen tonas ned när du inte tittar på iPhone eller iPad eller så kan volymen på meddelanden sänkas om du tittar på enheten. När du exempelvis använder Safari kontrollerar enheten om du tittar på den och skärmen stängs av om du inte gör det.

Om du inte vill använda dessa funktioner kan du öppna Inställningar > Face ID och lösenkod, ange din lösenkod och sedan trycka för att stänga av uppmärksamhetsfunktioner.