Använd din iPhone eller Apple Watch som bilnyckel

Läs om hur du lägger till bilnycklar i din Apple Wallet och om hur du använder din iPhone eller Apple Watch för att låsa upp och starta din bil.

Vissa biltillverkare ger dig möjlighet att kontrollera din bil med hjälp av en digital bilnyckel. Om din bil är kompatibel med detta alternativ kan du lägga till nyckeln i Wallet-appen på din iPhone.

Med bilnycklarna i Wallet kan du använda din iPhone eller Apple Watch för att låsa upp och starta bilen genom att hålla din enhet vid specifika ställen. Du kan även dela din nyckel med andra med hjälp av Wallet-appen.

Det här behöver du

Kontakta biltillverkaren eller din bilhandlare för att ta reda på om din bil är kompatibel med Apple Wallet.

Du kan lägga till bilnycklar på följande iPhone-modeller förutsatt att de har iOS 13.6 eller senare:

• iPhone SE (andra generationen)
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11

• iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR

Läs om hur du identifierar din iPhone-modell och uppdaterar din mjukvara.

Du behöver en Apple Watch Series 5 med watchOS 6.2.8 eller senare för att använda din Apple Watch som bilnyckel.

Dessa krav måste också uppfyllas:

• Du måste stå som innehavare av kontot du får av din biltillverkare och din bil måste vara kopplad till kontot. Detta kan din biltillverkare eller bilhandlare hjälpa dig med.
  • Du måste vara inloggad på din iPhone med ditt Apple-ID.
  • Din iPhone måste vara lösenkodsskyddad så att du kan autentisera med hjälp av Face ID, Touch ID eller en lösenkod.

Så här lägger du till bilnycklar i Apple Wallet på din iPhone

1. Kontrollera att din bil är kopplad till kontot du fick av biltillverkaren.
  2. Öppna biltillverkarens app och följ instruktionerna för hur man ställer in en nyckel. Appen tar dig sedan vidare till Apple Wallet.
  3. Tryck på Fortsätt.
  4. Placera din iPhone på nyckelavläsaren enligt instruktionerna på skärmen, och vänta tills din iPhone och bilen har parkopplats.
  5. Tryck på Klar.

Det kan vara möjligt att lägga till bilnycklar på två andra sätt beroende på vilken bil du har: genom att följa en länk som din biltillverkare skickar till dig via e-post eller genom att följa stegen på din bils informationsskärm.

Lägg till nycklar från din e-post

Du får ett e-postmeddelande med instruktioner om hur man påbörjar bilnyckelsprocessen när du lägger till din bil i kontot du fått av din biltillverkare. Tryck på länken i e-postmeddelandet och följ sedan steg 3 till 5 i Wallet-appen.

Lägg till nycklar med din bils informationsskärm

Gå till avsnittet med nycklar på din bils informationsskärm och följ sedan instruktionerna på skärmen. Följ steg 3 till 5 i Wallet-appen när du uppmanas till det.

Om du skaffar en ny iPhone, eller nollställer din nuvarande iPhone, måste du ställa in bilnycklarna i Wallet-appen med hjälp av någon av metoderna ovan igen.

Så här lägger du till bilnycklar på din Apple Watch

1. Följ stegen för att ställa in bilnycklar i Wallet-appen på din iPhone. Wallet-appen frågar om du vill lägga till bilnyckeln på din Apple Watch om du har en klocka som är parkopplad till din iPhone.
  2. Tryck på Lägg till nu.
  3. Bekräfta att du vill lägga till bilnyckeln på din Apple Watch genom att dubbelklicka på sidoknappen på din iPhone.

Du kan även lägga till bilnycklar senare:

1. Öppna appen Watch på din iPhone.
  2. Rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay på fliken Min klocka.
  3. Tryck på Lägg till bredvid kortet för din bilnyckel.

Kontrollera din bil med din Apple-enhet

Håll din iPhone eller Apple Watch nära bildörrens handtag när du har ställt in din bilnyckel i Wallet. Din bildörr låses automatiskt upp om Expressläget är påslaget. Håll din Apple-enhet nära dörrhandtaget för att låsa bilen om du ska lämna den.

Lägg din iPhone på bilens nyckelläsare eller håll din Apple Watch nära läsaren för att starta bilen. Tryck sedan på bilens startknapp.

Använda Expressläge

Om din Apple-enhet är i Expressläge kan du hålla den nära bilens dörrhandtag för att öppna dörren automatiskt eller lägga den på bilens nyckelläsare för att snabbt starta bilen. När du lägger till en bilnyckel i Wallet är Expressläge aktiverat som standard på din iPhone och Apple Watch.

Du kan stänga av Expressläge:

1. Öppna appen Wallet på din iPhone.
  2. Tryck på kortet för din bilnyckel.
  3. Tryck på knappen Mer .
  4. Stäng av Expressläge.

Du måste autentisera dig varje gång du vill använda din Apple-enhet som bilnyckel om du slår av Expressläge:

• Öppna Wallet-appen på din iPhone och tryck på kortet för din bilnyckel. Håll din iPhone nära bilens dörrhandtag eller nyckelläsare och använd sedan lösenkod, Face ID eller Touch ID för att fortsätta.
  • Dubbelklicka på sidoknappen för att komma åt dina kort på Apple Watch. Tryck på kortet för din bilnyckel och håll sedan din klocka nära bilens dörrhandtag eller nyckelläsare.

Om din iPhone behöver laddas

Du kan låsa upp och starta din bil med iPhone även om iPhone behöver laddas.

Din iPhone går in i strömsparläge när den har lågt batteri. Du kan använda dina bilnycklar i upp till fem timmar efter att din iPhone har gått in i strömsparläge om du har Expressläge aktiverat.

Tryck på sidoknappen på din iPhone för att se om bilnycklar är tillgängliga.

Så här delar du din bilnyckel med någon annan

1. Öppna appen Wallet på din iPhone.
  2. Tryck på kortet för din bilnyckel.
  3. Tryck på knappen Mer .
  4. Tryck på Bjud in.
  5. Tryck på Ange åtkomst och välj sedan vilken restriktionsnivå du vill ska tillämpas på den delade bilnyckeln.
  6. Tryck på Bjud in. Ett nytt meddelande visas.
  7. Börja skriva in namnet på personen i fältet Till i meddelandet och tryck sedan på personens namn när det dyker upp. Du kan skriva in ett telefonnummer om mottagaren inte finns bland dina kontakter.
  8. Tryck på knappen Skicka .

Inbjudningar till att dela bilnycklar kan endast skickas via iMessage. Personen du delar en bilnyckel med måste ha en kompatibel iPhone och vara inloggad med sitt Apple-ID. Personen behöver även ha en aktiverad lösenkod.

Wallet-appen öppnas och instruktioner för hur man lägger till och använder bilnyckeln visas när mottagaren trycker på inbjudan på sin iPhone eller Apple Watch.

Biltillverkaren kan ha begränsningar för hur många du kan dela din bilnyckel med.

Ta bort eller dra in en bilnyckel

Så här tar du bort en bilnyckel från dina Apple-enheter:

1. Öppna appen Wallet på din iPhone.
  2. Tryck på kortet för din bilnyckel.
  3. Tryck på knappen Mer .
  4. Tryck på Ta bort den här bilnyckeln.
  5. Tryck på Ta bort för att bekräfta.

Du kan också dra in åtkomsten till en bilnyckel som du har delat:

1. Öppna appen Wallet på din iPhone.
  2. Tryck på kortet för din bilnyckel.
  3. Tryck på knappen Mer .
  4. Tryck på namnet på en person som du delat din bilnyckel med.
  5. Tryck på Dra in åtkomst. Personen får då en notis om att deras bilnyckel har dragits in.

Om du tappar bot din Apple-enhet

Om du tror att din iPhone eller Apple Watch är borttappad eller stulen kan du använda iCloud.com eller appen Hitta på en annan Apple-enhet för att skydda din bilnyckelinformation.

Läs om hur du gör om din iPhone försvinner eller blir stulen eller om din Apple Watch försvinner eller blir stulen.