Om hantering av batterihälsa i bärbara Mac-datorer

Bärbara Mac-datorer med en Intel-processor använder hantering av batterihälsa, en funktion som är gjord för att förbättra datorns batteritid.

Den här artikeln gäller endast för Mac-datorer med en Intel-processor.

Om litiumjonbatteriet i din bärbara Mac-dator

Batterier i bärbara Mac-datorer använder litiumjonteknik. Litiumjonbatterier laddas snabbt upp, räcker länge och är för närvarande det bästa strömalternativet för din dator.

Alla uppladdningsbara batterier är förbrukningsdelar som blir mindre och mindre effektiva när de åldras – och deras ålder avgörs inte bara av den tid som passerat. Ett batteris livslängd beror på dess kemiska ålder, som påverkas av faktorer som temperaturhistorik och laddningsmönster. När din bärbara dators batteri åldras kemiskt får den mindre laddningskapacitet.

Med de här tipsen för hur du maximerar batteriets prestanda får du ut så mycket som möjligt av alla dina Apple-enheter. Och med hantering av batterihälsa kan din bärbara Mac-dator optimera ditt batteri ytterligare.

Så här kan Hantering av batterihälsa hjälpa

Funktionen Hantering av batterihälsa som finns i macOS 10.15.5 är utformad för att förbättra batteriets livslängd genom att sakta ned dess kemiska åldrande. Det går till så att den här funktionen övervakar batteriets temperaturhistorik och laddningsmönster.

När läget Hantering av batterihälsa är aktiverat kan det minska batteriets maximala laddning baserat på mätningar som funktionen samlar in. Det här sker när det behövs för att se till att batteriet laddas upp till en nivå som är optimerad för din användning – vilket minskar slitaget på batteriet och saktar ned dess kemiska åldrande. Hantering av batterihälsa använder också mätningarna för att beräkna när ditt batteri behöver service.

Hantering av batterihälsa kan förlänga batteriets livslängd och det kan även minska den tid som din Mac körs under en batteriladdning när kapacitetsbegränsningar är aktiverade. Om du föredrar att din bärbara Mac-dator räcker så länge som möjligt innan du laddar upp den igen kan du stänga av funktionen.

När Hantering av batterihälsa är aktiverat kan ditt batteris maximala laddningskapacitet begränsas. Den begränsade maximala kapaciteten kanske uppdaterar batteriets statusmeny Din Mac beräknar när den ska rekommendera service för ditt batteri om hantering av batterihälsa är kontinuerligt aktiverat.

Så här kontrollerar du funktionen Hantering av batterihälsa

Hantering av batterihälsa är aktiverat som standard när du köper en ny bärbar Mac-dator med macOS 10.15.5 eller senare, eller efter att du uppgraderar till macOS 10.15.5 eller senare på en bärbar Mac-dator med Thunderbolt 3-portar.

Följ dessa steg om du vill inaktivera hantering av batterihälsa på en bärbar Mac-dator med en Intel-processor:

1. Välj Systeminställningar i Apple-menyn  och klicka sedan på Batteri.

2. Klicka på Batteri i sidofältet och sedan på Batterihälsa.

3. Avmarkera Hantera batteriets livslängd.

Battery System Preferences Battery Health modal window
  4. Klicka på Stäng av och sedan på OK.

"Are you sure you want to turn off battery health management" popup window

Observera att om du stänger av den här funktionen kan det leda till att du förkortar batteriets livslängd.

Läs mer

Om du tycker att ditt batteri inte räcker så länge som det borde kan du läsa mer om hur du får service för batteriet i din bärbara Mac-dator.