Lägga till musik, ljudeffekter och berättarröst i iMovie

Lägg till musik, ljudeffekter och berättarröst i iMovie-projektet på iPhone, iPad, iPod touch och Mac.

Du kan lägga till ljud i iMovie-projektet, som ett tillägg till eller istället för ljud som spelades in med videoklippet, och på så sätt skapa en rolig och professionell video.

Lägga till ljud i ett iMovie-projekt på iPhone, iPad eller iPod touch

Du kan lägga till en rad olika audiofiler i ett iMovie-projekt:

• Inbyggda ljudspår och ljudeffekter som ingår i iMovie.
  • Låtar som du har hämtat till enheten i appen Musik.
  • Egna låtar som du har skapat i appar som GarageBand eller anpassade ljudeffekter som lagras i iCloud Drive, på din enhet eller på en annan plats.

Om du vill lägga till berättarröst spelar du in den direkt i iMovie-projektets tidslinje.

Lägga till låtar i iMovie på iPhone, iPad eller iPod touch

1. Öppna projektet i tidslinjen och tryck på knappen Lägg till media
  2. Tryck på Ljud och välj sedan ett alternativ:
    • Tryck på Ljudspår för att bläddra bland inbygga ljudspår.
    • Tryck på Min musik för att bläddra bland låtar som du har hämtat till enheten i appen Musik.*
    • Tryck på Min musik och sedan på Filer för att bläddra bland låtar som lagras i iCloud Drive eller på en annan plats.
  3. Förhandslyssna på en låt genom att trycka på den. Det är möjligt att du måste hämta låten till din enhet innan du kan förhandslyssna.
  4. Du lägger till låten i projektet genom att trycka på plussymbolen bredvid en låt. Låten läggs till längst ner i projektets tidslinje, i början av projektet.

När du lägger till en låt anpassas den automatiskt till projektets längd. Du kan ändra låtens längd, precis som med vilket klipp som helst. Du kan även använda flera låtar i ett projekt. Om du till exempel vill ändra stämningen under projektets gång kan du göra den första låten i tidslinjen kortare och sedan lägga till en annan låt efter den första låten.

Om du lägger till en låt eller någon annan ljudfil som är kortare än en minut beter den sig på samma sätt som ett ljudeffekt i projektet.

Lägga till ljudeffekt i iMovie på iPhone, iPad eller iPod touch

När du flyttar ett videoklipp följer en ljudeffekt med videoklippet, till skillnad från en låt som är oberoende av videoklippet.

1. Bläddra i tidslinjen på ett öppet projekt så att uppspelningshuvudet (den vita vertikala linjen) placeras där du vill lägga till ljudeffekten.
  2. Tryck på knappen Lägg till media , tryck på Ljud och välj sedan ett alternativ:
    • Tryck på Ljudeffekter för att bläddra bland inbyggda ljudeffekter.
    • Tryck på Min musik för att hitta ljudeffekter i ditt musikbibliotek
    • Tryck på Filer för att hämta låtar från iCloud Drive eller en annan plats.
  3. Förhandslyssna på en ljudeffekt genom att trycka på den.
  4. Lägg till en ljudeffekt i projektet genom att trycka på plussymbolen bredvid en ljudeffekt .

Spela in berättarröst i iMovie på iPhone, iPad eller iPod touch

1. Bläddrar i tidslinjen på ett öppet projekt så att uppspelningshuvudet (den vita vertikala linjen) placeras över platsen där du vill lägga till berättarrösten.
  2. Tryck på knappen Berättarröst och sedan på Spela in. Inspelningen börjar efter tre sekunders nedräkning.
  3. När du är färdig trycker du på Stopp och väljer sedan ett av dessa alternativ:
    • Tryck på Granska för att lyssna på inspelningen.
    • Tryck på Spara för att spara inspelningen och lägga till det i projektet.
    • Tryck på Ta om för att göra om inspelningen.
    • Tryck på Avbryt för att radera inspelningen och stänga inspelningsreglagen.

Om du vill återanvända en berättarröst-inspelning eller bläddra bland andra inspelningar som du har gjort i iMovie trycker du på knappen Lägg till media , sedan på Ljud, Min musik och sedan på Inspelningar.

Justera volymen i ett klipp i iMovie på iPhone, iPad eller iPod touch

När du har lagt till ljud i iMovie-projektet kan du justera volymen i ljudklippet för att få till rätt ljudmix. Du kan också justera volymen i videoklipp som spelades in med ljud.

Du justerar volymen i ett ljud- eller videoklipp genom att klicka på klippet i tidslinjen, trycka på knappen Volym längst ned i fönstret och sedan höja eller sänka volymen genom att justera reglaget. När du sänker volymen i ett klipp maximalt visas symbolen Ljud av i klippet i tidslinjen.

Du kan även göra andra justeringar, bland annat tona ut volymen i klippet eller justera hastigheten. Läs hur du gör på iPhone och iPod touch eller på iPad.

Lägga till ljud i ett iMovie för Mac-projekt

I iMovie för Mac kan du dra ljudfiler från Finder direkt till tidslinjen. Med mediebläddraren i iMovie kan du även använda låtar och andra ljudfiler från ditt musikbibliotek och andra platser. Om du vill lägga till berättarröst spelar du in den direkt i iMovie-projektets tidslinje.

Dra ljudfiler till iMovie-projektets tidslinje på Mac

Du kan dra ljudfiler som .mp4, .mp3, .wav, och .aif från Finder och skrivbordet direkt till iMovie-projektets tidslinje. Ljudfiler som dras till tidslinjen beter sig annorlunda beroende på vart du drar dem:

• Om du vill att en ljudfil åtföljer ett särskilt videoklipp även om du flyttar videoklippet drar du ljudfilen precis under videoklippet så att ett streck som kopplar klippen visas. På så sätt lägger du till ljudeffekter eller berättarröst som du vill koppla till ett särskilt videoklipp i projektet, oavsett var i tidslinjen klippet är.
  • Om du drar en ljudfil till musikkällan, som symboliseras av en not i tidslinjen, flyttas inte ljudklippet om du flyttar något videoklipp i tidslinjen. På så sätt lägger du till bakgrunds- eller temamusik som spelas under hela projektet.

Lägga till musik och ljudeffekter med iMovie-bläddraren på Mac

Du kan bläddra bland och lägga till innehåll från ditt musikbibliotek och inbyggda ljudeffekter inifrån iMovie.

1. När projektet är öppet klickar du på Ljud längst upp i fönstret och väljer sedan ett alternativ:
    • För tillgång till ditt musikbibliotek klickar du på Musik (eller iTunes om du använder macOS Mojave eller tidigare) i bibliotekslistan och bläddrar sedan bland innehållet.*
    • För tillgång till inbyggda ljudeffekter, som fotsteg eller regn, klickar du på Ljudeffekter i bibliotekslistan.
  2. För att förhandslyssna på en låt eller ljudeffekt innan du lägger till den i tidslinjen klickar du på uppspelningsknappen bredvid varje låt eller ljudeffekt. Du kan även välja en låt eller ljudeffekt, klicka på vågformen längst upp i mediebläddraren och sedan trycka på mellanslagstangenten för att förhandslyssna.
  3. När du har hittat en låt eller ljudeffekt du gillar drar du den från mediebläddraren till tidslinjen:
    • För bakgrunds- eller temamusik för filmen drar du låtar till musikkällan.
    • För att koppla musik eller ljudeffekter till ett särskilt videoklipp drar du det under videoklippet så att ett streck som kopplar klippen visas.

Om du vill använda en låt som du har skapat i GarageBand och komma åt den från iMovie-bläddraren delar du GarageBand-projektet till mediebläddraren i GarageBand

Justera volymen i ett klipp i iMovie på Mac

När du har lagt till video och ljud i filmen kan du justera volymen i klipp och tona in och tona ut ljud i klipp.

* Om du importerar en låt som du har köpt i iTunes Store till ett projekt och det inte kommer något ljud, eller om du inte kan importera en låt, beror det förmodligen på att låten är en musikfil som skyddas av iTunes digitala rättighetshantering (DRM). Sådana låtar kan inte användas i projektet.