Logga in med Apple och integritet

När du ställer in Logga in med Apple kan information om ditt Apple‑ID och användningsmönster för enheten användas av Apple för att förhindra bedrägerier.

Logga in med Apple är utformat för att ge dig en inloggningsupplevelse som skyddar din integritet och säkras av den inbyggda säkerheten i Apple-produkter.

Privacy Icon

• Med Logga in med Apple kan du logga in på webbplatser och appar och samtidigt skydda din integritet.
  • Vissa utvecklare kan fråga efter ditt namn, som du kan ändra. De kan också fråga efter din e-postadress som du kan ge dem direkt eller använda ett alias.
  • Apple vet om du har aktiverat Logga in med Apple för en app eller webbplats, men spårar inte vilka appar eller webbplatser du loggar in på eller när du gör det.
  • När du använder Logga in med Apple för första gången använder Apple information om ditt konto och dina upplevelser med Apple tillsammans med information om din enhet och användningsmönster för enheten för att förhindra bedrägerier.

Aktivera Logga in med Apple

Logga in med Apple skyddar din integritet genom att du kan logga in i en app (eller ett appklipp) utan att du måste förse utvecklaren med någon information som identifierar dig personligen. Logga in med Apple gör det också möjligt att logga in på en webbplats utan att du måste förse utvecklaren med någon ytterligare information som identifierar dig personligen förutom information som används av webbläsaren för vanliga webbfunktioner. När du använder Logga in med Apple förser Apple istället utvecklaren med en unik identifierare så att din information förblir privat. Den här identifieraren är unik för varje utvecklare i syfte att förhindra olika utvecklare från att samla in och dela information om dig i olika appar. Utvecklare kan också låta dig använda Logga in med Apple för befintliga konton i deras appar och på deras webbplatser. Om en utvecklare väljer att aktivera detta kan du behålla kontot som du redan har men logga in på det med Logga in med Apple.

Eftersom vissa appar kan ha skäl att samla in mer information om dig, t.ex. för att referera till ditt konto med namnet eller kontakta dig via mejl, kan det hända att en del utvecklare frågar efter ditt namn eller din e-postadress när du använder Logga in med Apple. Det förvalda namnet är namnet som är associerat med ditt Apple-ID och du kan redigera det innan du delar det med utvecklaren. Om utvecklaren frågar efter en e-postadress kan du välja att ge utvecklaren någon av de e-postadresser som är associerade med ditt Apple-ID eller att gömma din e-postadress. Om du väljer att gömma din e-postadress från utvecklaren kommer Apple att generera och tillhandahålla utvecklaren med en unik e-postadress som de kan använda till att kommunicera med dig. Apple vidarebefordrar mejl som tas emot på den adressen till en e-postadress som är associerad med ditt Apple-ID och raderar mejlen efter leverans eller efter ett kort tag ifall de inte kan levereras. På en iOS- eller iPadOS-enhet kan du ändra vilken e-postadress som mejl ska vidarebefordras till, eller avaktivera vidarebefordring av mejl, genom att öppna Inställningar > [ditt namn] > Namn, telefon, e-post. På en Mac öppnar du Systeminställningar > [ditt namn] > Namn, telefon, e-post. När du avaktiverar och raderar en e-postadress som används med Dölj min e-postadress lagras den med koppling till ditt Apple‑ID-konto i 30 dagar i syfte att förhindra missbruk. Den borttagna adressen raderas därefter permanent från ditt Apple‑ID-konto och lagras endast för säkerhetssyften som t.ex. för att förhindra att adressen utfärdas på nytt.

Om du väljer att aktivera Logga in med Apple för en app länkas det valet till det Apple-ID som du använder för iCloud så att du enkelt kan använda Logga in med Apple för den appen på alla dina Apple-enheter.

Som skydd mot bedrägerier och av säkerhetsskäl delar Apple en enkel binär poäng med utvecklaren den första gången du använder Logga in med Apple i en ny app så att utvecklaren kan vara säker på att du är en riktig person. Den här poängen härleds från din senaste Apple-kontoaktivitet tillsammans med abstrakt information om din enhet och användningsmönster på enheten. Varken Apple eller utvecklaren får någon specifik information om hur du använder din enhet.

Använda Logga in med Apple

Apple vet när du aktiverar Logga in med Apple för en app eller webbplats så att vi kan hjälpa dig att ställa in inloggningen. När du sedan använder Logga in med Apple i en app på iPhone ser eller behåller Apple ingen historik över vilka appar du loggar in på eller när du använder Logga in med Apple, utan den informationen stannar på din enhet. När du använder Logga in med Apple i Safari ser Apple när du loggar in på en webbplats så att Apple kan autentisera din inloggning, men Apple sparar ingen historik över vilka webbplatser du loggar in på eller när du använder Logga in med Apple.

Även om du använder Logga in med Apple till att logga in på en webbplats eller app kan utvecklare fråga efter ytterligare personlig information när du har loggat in. All personlig information som du väljer att ge till en utvecklare omfattas av dennas integritetspolicy.

Hantera Logga in med Apple

När du vill hantera Logga in med Apple öppnar du Inställningar > [ditt namn] > Lösenord och säkerhet > Appar som använder ditt Apple-ID i iOS eller öppnar Systeminställningar > [ditt namn] > Lösenord och säkerhet på en Mac. Du kan också besöka appleid.apple.com där du går till avsnittet Inloggning och säkerhet och sedan till Logga in med Apple. Där hittar du en lista med de appar som använder Logga in med Apple. Du kan granska deras integritetspolicyer och avaktivera Logga in med Apple. Om du väljer att avaktivera Logga in med Apple för någon app kommer information som delades med utvecklaren för att ställa in Logga in med Apple för den appen och all information som utvecklaren har associerat med ditt Logga in med Apple-konto även i fortsättningen att hanteras i enlighet med utvecklarens integritetspolicy.

Mer information

Apple arbetar för att skydda Logga in med Apple med kraftfull autentisering som drivs av Touch ID, Face ID och starka lösenkodsalternativ.

Apple kan få anonym och sammanslagen information om Logga in med Apple, inklusive information om användningen av Logga in med Apple. Inget i den insamlade informationen identifierar dig personligen. Apple kan använda information som inte identifierar dig personligen till att förbättra Apples produkter och tjänster, för marknadsföring och i syfte att förhindra bedrägerier samt höja säkerheten. Apple kommer inte att försöka återidentifiera några anonyma eller sammanslagna Logga in med Apple-data som vi tar emot.

Apple kommer att använda din information i enlighet med gällande lagstiftning och i syfte att förhindra bedrägerier. Genom att använda Logga in med Apple godkänner och samtycker du till att Apple och dess dotterbolag och ombud överför, samlar in, underhåller, behandlar och använder din information på det sätt som beskrivs ovan.

Apple behåller personuppgifter endast så länge som det krävs för att uppfylla de ändamål de samlades in för, inklusive enligt vad som beskrivs i Apples integritetspolicy, i våra tjänstespecifika integritetsmeddelanden eller enligt gällande lagstiftning. När vi fastslår längden på lagringsperioder undersöker vi först grundligt om det är nödvändigt att behålla de personuppgifter som har samlats in. Om det krävs att de behålls har vi som mål att behålla personuppgifter under så kort tid som är tillåten enligt lagstiftning.

Information som samlas in av Apple kommer under alla förhållanden att behandlas i enlighet med Apples integritetspolicy, som finns på www.apple.com/se/privacy.

Publiceringsdatum: 18 september 2023